Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın cumartesi günü Ankara’da basın kuruluşlarının temsilcileriyle yaptığı toplantıdan, birbiriyle bağlantılı iki hususu paylaşmak istiyorum.
Bakan Akar, Ukrayna’ya insani yardım ve tahliye faaliyetleri için gittikten sonra bu ülkenin hava sahasının kapalı olması nedeniyle neredeyse bir yıl Türkiye’ye dönemeyen uçakların durumuna da açıklık getirdi.
Bu benim çok yakından izlediğim bir konuydu. Zira Türk Hava Kuvvetleri (THK) kargo ve personel taşımacılığının omurgası durumundaki iki Airbus A400M tipi uçağın orada bir anlamda rehin kalması THK’nın faaliyetlerini ciddi şekilde aksatıyordu. Diğer taraftan her biri 170 milyon dolara yakın uçakların zarar görmesi Türkiye açısından ağır bir kayıp olacaktı.
Airbus’ın mevcut üretim planına girip bu uçakları yeniden sipariş etmek tedarik zincirlerinin bu kadar aksadığı bir dönemde neredeyse imkânsız olacaktı. O nedenle uçaklar ne yapıp edip ülkeye döndürülmeliydi.
Uçaklar 23 Şubat’tan bu yana Ukrayna Borispol Havalimanı’nda kaldığı için mutlaka yapılması gereken bakım ve teknik kontrollerinin ihmal edilmemesi gerekiyordu. Türk Hava Kuvvetleri’nin tahsis ettiği uzman bir ekip belli aralıklarla bu görevi Kiev’de ifa etti.
Uçakların oradan alınabilmesi için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sık sık Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ve Rusya Devlet Başkanı Putin ile temas halindeydi ve Ankara’nın taleplerini tekrarladı. Bakan Akar da iki ülkeden muhataplarıyla konunun yakın takipçisi oldu.
Ukrayna’da kontrol edilemeyen bazı gruplardan bahsedildiği için uçakların hızla kaldırıp getirilmesi gibi bir risk alınmadı. Zira uçaklar kimin attığı belli olmayan füzelerin hedefi olabilirdi. Bunun için en uygun şartlar beklendi. Kalkış planlaması yapıldıktan sonra uçaklar beşer dakika arayla havalandı. Güneybatı yönünde uçarak bir NATO üyesi olan Romanya hava sahasına 50 dakika içinde girdiler.
Oradan da Türkiye’ye uçup üslerine döndüler. Bakan Akar daha fazla detay paylaşmadı ancak uçaklarda yapısal bir hasar bulunmadığını ve kapsamlı bakım ve kontrollerinin ana üslerinde yapılacağını tahmin ediyorum.
2023’TE DE SÜREBİLİR
Ukrayna-Rusya savaşı ne zaman bitecek? İnsanlık dramı ne zaman sona erecek? Bütün dünyanın en fazla merak ettiği konulardan biri bu. Zira küresel düzeyde muazzam bir istikrarsızlık ortaya çıkmış durumda.
Pandeminin yarattığı şoku daha atlatamamışken çok yakınımızdaki savaş bizim için de ağır bir fatura doğurdu. Diğer taraftan Türkiye savaşın bitirilmesi için en fazla çaba gösteren, her iki tarafla da titiz bir diyalog yürütebilen tek ülke.
Üstelik bunu NATO üyesi olarak yapması daha da anlamlı. Ukrayna-Rusya savaşının geleceğine yönelik soru üzerine Akar, “Türkiye olarak ‘ateşkes’ diyoruz. Hiç olmazsa insani ateşkes olsun diyoruz.
Sonrasında ise kalıcı bir ateşkes ve daha sonra da barış görüşmeleri. Türkiye bu konuda azim ve kararlılıkla çalışmalarını sürdürüyor.
Savaşın bitmesinden, barışın gelmesinden yanayız” ifadesini kullandı. Ayrıca Türkiye’nin Kırım’ın ilhakını tanımadığını hatırlattı. Savaşın kısa sürede sona ereceğine dair işaret görünmediğini dile getirdi.
Avrupa ve ABD’nin Ukrayna’yı silahlandırmaya devam ettiğini, Moskova’nın tavrında da değişiklik gözlenmediğini vurguladı...
Çok üzücü fakat korkarım 2023’te de bu savaşla ilgili trajik haberler paylaşmaya devam edeceğiz.