Türkiye uzun yıllar tanıtım stratejisinde güneş, kum, deniz gibi geleneksel temaları öne çıkardı.
Bu yaklaşım, kitle turizminin gelişmesinde de işe yaradı ama turizm gelirlerimizi yükseltemedik.
Fransa, İtalya, İspanya gibi ülkelerin yarattığı katma değerin yanında oldukça mütevazı düzeyde kaldık.
Türkiye’nin sahip olduğu zenginlikleri anlatmak için bu dönemde Cumhurbaşkanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı çok yoğun bir atılım içinde.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Ersoy Çin’den Japonya ve Avrupa’ya kadar yüksek gelir grubundan daha fazla ziyaretçiye ulaşmak için gayret gösteriyor.
Cumhurbaşkanlığı da ülke ve proje bazında Yunus Emre Enstitüsü, TİKA, Maarif Vakfı ve Dışişleri Bakanlığı ile koordineli şekilde nitelikli projeler yürütüyor.
Bazı projeler ise tamamen Cumhurbaşkanlığı tarafından gerçekleştiriliyor. Dünyayı dolaşan Ara Güler sergisi bu projeler arasında.
Halkbank ve Ziraat Bankası’nın destek verdiği, Türk Hava Yolları’nın ise ulaşım sponsoru olduğu serginin ilk ayağı kısa süre önce Londra’da açılmıştı.
Farklı dünya başkentlerinde bir Ara Güler sergisi düzenlenmesi fikrini Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Fecir Alptekin getirmiş. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da çok yakından tanıdığı ve takdir ettiği Güler için böyle bir organizasyon yapılması talimatını vermiş.
Sergi, Londra’dan sonra ikinci durağı olan Paris’teki ünlü Polka Galeri’de önceki gün ziyaretçilere açıldı. Paris’ten önemli isimlerin katıldığı açılışta Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa çok güzel bir konuşma yaptı.
Doğuş Grubu CEO’su Hüsnü Akhan da Polka Galeri’ye gelen isimler arasındaydı. Zira sergilenen fotoğraflar Doğuş Grubu bünyesinde bulunan İstanbul’daki Ara Güler Müzesi’nden temin ediliyor.
Sabah (Turkuvaz) Grubu’nun medya sponsoru olduğu etkinliklerde Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman da Ara Güler ve fotoğrafçılık anlayışı hakkında konuşmalar yapıyor, konukları bilgilendiriyor.
Ara Güler, muhteşem İstanbul fotoğraflarının yanı sıra dünyaca ünlü isimlerin portrelerini de çekmesiyle tanınıyor.
Nitekim Paris sergisinde büyük ustanın Henri Cartier Bresson, Bridget Bardot, Salvador Dali gibi eserleri de yer alıyor.
Ara Güler Fotoğraf Sergisi, Paris’ten sonra sırasıyla Kyoto (Japonya), New York (ABD), Roma (İtalya), Mogadişu (Somali) şehirlerinde açılacak.
Buna benzer kültürel etkinlikleri doğrudan turist çekme faaliyeti gibi görmemek gerekir. Kültür, sanat ve spor yoluyla mesaj vermek uzun soluklu bir stratejidir.
Etkisini görmek zaman alır ama marka değeri yaratması açısından sonuçları kalıcı olur.