Çin Halk Cumhuriyeti’nin araştırma geliştirme (AR-GE) harcamalarının toplamı yaklaşık 420 milyar dolar. Güney Kore’nin bütçesi de 20 milyar doların üzerinde. Üretim ve ihracatta ülkemizin iddialı ve etkili olabilmesi için mutlaka temel bilimlere, teknolojiye ve araştırmaya daha çok kaynak ayırmalıyız. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın bir dizi önemli destek programı olduğunu biliyorum ancak bu doğrultuda diğer kurum ve kuruluşların katkıları çok önemli. Halkbank tarafından dün İstanbul’da gerçekleştirilen “Gençİz Gençlik Zirvesi”nde bu konular etraflıca ele alındı. Etkinliğe ben de davetliydim.
Zirvede, kariyer planlamasından teknoloji ve girişimciliğe, sürdürülebilirlik alanından finansal okuryazarlığa kadar birçok konuda, alanında öncü isimler deneyimlerini paylaşarak gençlere katkıda bulundu. Halkbank Genel Müdürü Osman Arslan konuşmasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde hazırlanmış olan ‘Orta Vadeli Ekonomi Programı’ doğrultusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirirken bir taraftan da Türkiye’nin köklü bir kurumu olarak ülkeye faydalı olacak diğer alanlarda da yoğun çalıştıklarının altını çizdi. Girişimcilik ekosisteminin dinamiklerini yakından takip ederken, strateji ve yatırım hedeflerini bu doğrultuda güncelleyerek geliştirmekte olduklarını anlattı.
Osman Arslan, bankanın İstanbul Finans Merkezi binasında yakın zamanda bir girişimcilik ofisi açacaklarını müjdelerken ‘Asansör Konuşması’ gibi yaratıcı fikirlerin öne çıkarıldığı ‘Jet Luck’ adında ilginç bir yarışmadan da söz etti. Yeni çözüm önerileri arasında sıraladığı Genç İş Kredisi ve İlk Adım Kredisi’ni de dün ilk kez duyurdu. 1 milyon TL’ye kadar uygun maliyetle sunulacak Genç İşi Kredi’ye, İmalat ve Bilişim/Yazılım sektörleri başta olmak üzere yüksek katma değer sağlayan sektörlerde faaliyet gösteren yeni kurulmuş veya işini büyütmek isteyen 35 yaşın altındaki girişimler başvurabilecek.
İlk Adım Kredisi’ne ise üniversiteden yeni mezun olmuş, eğitimini aldığı konuda faaliyet göstermek üzere kendi işini kurarak girişimciliğe ilk adımını atmış ya da atmak isteyen 29 yaşın altındakiler başvurabilecek. Arslan’ın verdiği bilgiye göre 2021 yılından bugüne kadar, iş kurmak ya da işini geliştirmek isteyen her yaştan ve eğitim düzeyinden yaklaşık 200 bin genç girişimciye farklı ihtiyaçları için özel kredi desteğinde bulunulmuş. Yıldız Teknik Üniversitesi bünyesindeki YTU Start-Up House iş birliğiyle hayata geçirilen, HUBrica (ağ, network-fabrika) Hızlandırma Programı ile finansal teknolojiler alanında yenilikçi projeleri keşfetmeyi ve bu projelerin global pazarlarla buluşmasına katkı sağlamayı amaçladıklarının altını çizdi.
Yıldız Teknik Üniversitesi’nin yeni Rektörü Prof. Dr. Eyüp Debik döneminde de Halkbank ile bu yararlı iş birliğinin devam edeceğini sanıyorum. Zira Yıldız Teknik Üniversitesi iş dünyası, sanayi ve akademi dünyası arasında en başarılı köprülerden ve Yıldız Teknopark’ta önemli projelere imza atılıyor. Kısa süre önce görüştüğüm YTÜ Teknopark Genel Müdürü Doç. Dr. Muhammet Garip yeni dönem için yoğun proje hazırlıkları olduğunu söylemişti.
Volkswagen Arena’daki etkinliğe Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek de katıldı.