Hakan ÇelikYeni yüzyıl için kritik başlıklar

HABERİ PAYLAŞ

Yeni yüzyıl için kritik başlıklar

Cumhuriyetin geride bıraktığımız 100 yılında Türkiye büyük başarılar elde etti. Birçok alanda öne çıkan, dikkat çeken bir ülke oldu. Tarihimizle, geçmişimizle gurur duyuyoruz. Stratejik önemi çok büyük bir coğrafyadayız, önümüzde ciddi fırsatlar var. Ancak 21. yüzyılın gerçeği bilim, teknoloji ve eğitimdir. Bunlar olmadan gelişme ve kalkınma olmaz. O nedenle bu alanlarda yapılanları takip etmeyi ve duyurmayı önemsiyorum.

Güney Kore, Singapur, Tayvan, İrlanda, Japonya, Finlandiya gibi dar bir coğrafyaya sıkışmış, imkânları sınırlı ülkeler son dönemde büyük atılımlar gerçekleştirdi. Teknolojiyle nelerin başarılabileceğini gösterdiler.

Haberin Devamı

Kısa süre önce MÜSİAD’da Başkan Mahmut Asmalı’nın davetiyle “Sanayi ve Teknoloji Zirvesi MUST 23”e katıldım.

Önümüzdeki yıldan itibaren geleneksel olarak devam etmesi hedeflenen ve farklı sektörlerin liderlerini bir araya getiren zirvede bu yıl DEİK Başkanı Nail Olpak, Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, Yıldız Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ülker, Togg CEO’su Gürcan Karakaş, İTO Başkanı Şekib Avdagiç, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal gibi isimler yer aldı. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, MUST’23 zirvesinde çok başarılı bir sunum gerçekleştirdi. Türkiye’nin gelecek 10 yılda hangi alanlara konsantre olacağını, yatırım ve teşviklerde öncelikli konu başlıklarını sıraladı.

Yeni yüzyıl için kritik başlıklar

Önümüzdeki döneme dair, yoksulluk döngüsünün kırılması, vasatlık ve orta gelir tuzağından çıkılması, başta kadınlar olmak üzere yeni istihdam olanaklarının açılması gibi ciddi beklentilerim var. Bu nedenle Bakan Kacır’ın paylaştığı kritik hedefleri dikkatle dinledim, notlar aldım. Özetle paylaşıyorum:

Yüksek teknolojili sektörler sanayi üretiminde pozitif ayrışıyor. k İhracatımızın lokomotifi, imalat sanayisi. Dünya ihracat pastasındaki payımız 20 yılda 2 katına çıktı.

Türkiye, askeri insansız hava aracı üretiminde dünyada 1 numara. k Güneş paneli, düz cam, çimento, ticari araç, beyaz eşya üretiminde Avrupa’da ilk sırada. k Otomotiv ihracatımız 31.5 milyar, kimya 29.7, metal 35.5 milyar dolar.

Haberin Devamı

Dört temel hedef var: 1- Kritik teknolojilerde bağımsızlık 2- Katma değerli üretim 3- Yüksek teknoloji ihracatı 4- Nitelikli istihdam.

Milli Teknoloji Hamlesi: 1- Akıllı Ulaşım 2- Tarım ve Gıda 3- Sağlık 4- İmalat 5- Enerji ve İklim 6- Haberleşme 7- Uzay 8- Yazılım 9- Savunma ve Havacılık bileşenleri üzerinde yükselecek.

Lider Milli Teknoloji Girişimleri’nde ise şu başlıklar öne çıkacak: 1- 5G Haberleşme 2- Batarya 3- Güneş Enerji Teknolojisi 4- Rüzgâr Tribünleri 5- Yüksek Hızlı Tren 6- Uçan Akıllı Mobilite 7- Biyoteknolojik İlaçlar 8- Akıllı Tıbbi Cihazlar 9- Endüstriyel Robotlar 10- Yeni Nesil Uydu Girişimi 11- Teknolojik Gıda Girişimi 12- Finansal Teknolojiler

Uluslararası yatırım çekilmesi hedeflenen öncelikli alanlar 1- Çip 2- Veri Merkezi 3- Petrokimya 4- Elektrikli Araç OEM.

Yüksek teknoloji odaklı KOBİ’lerin finansmana erişimi kolaylaştırılacak.

Fatih Kacır, Bakan Yardımcılığı döneminde de Togg ve savunma sanayii gibi yakından takip ettiği süreçleri hızlandırmak için yoğun gayret göstermiş, çalışan ekipleri motive etmişti. Bu dönem, teknoloji hamlesinde Fatih Kacır’ın yenilikçi, dinamik vizyonu, üniversiteler, teknoparklar, start-up’lar ve özel sektörün el birliğiyle çok ciddi yol alınacağını düşünüyorum.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder