Bütün Avrupa’da ve Amerika Birleşik Devletleri’nde rekor sıcaklıkların yaşandığı günlerden geçiyoruz. Su kaynakları kuruyor, okyanuslar kirleniyor, iklim kaynaklı göç, çok daha ciddi bir olgu olarak karşımıza çıkıyor. Enerji maliyetlerinin yükseldiği, kıt kaynakların iyice tükendiği bir dönemdeyiz. Hal böyleyken konunun farklı boyutlarıyla değerlendirilmesi ve çok hızlı hareket edilmesine ihtiyaç var. Hükümetler kadar, iş dünyası, medya ve sivil toplumun katkısı önemli. Türkiye iklim kriziyle mücadele konusunda bana kalırsa hayli geç kalmış bir ülke.
TÜSİAD, Türkiye’de bu meseleyi ciddi gündem konusu olarak ele alan az sayıda kurumdan biri. TÜSİAD’ın ev sahipliğinde Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) işbirliğiyle İstanbul’da çok önemli bir toplantı düzenlendi. The Four Seasons Bosphorus Otel’de gerçekleştirilen etkinliğin sponsoru Global Environment Facility, Deloitte ise destek sağlayıcılarından biriydi. Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin: Yeşil Dönüşüm başlığını taşıyan etkinlikte ben de bir konuşma yaptım, ayrıca bir panelin moderatörlüğünü gerçekleştirdim.
Türkiye özelinde somut olarak neler yapılmakta olduğunu anlamaya çalıştık ve yol haritasını ortaya koyduk. Açılış konuşmalarını EBRD Başkan Yardımcısı Mark Bowman ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi ve Enerji, Çevre ve İklim Değişikliği Yuvarlak Masa Başkanı Cevdet Alemdar yaptı. EBRD, 2009 yılından bu yana Türkiye’de toplam 415 projeye 18.2 milyar dolar yatırım sağlamış. Bankanın gelecek stratejilerinde düşük karbon emisyonları ve yeşil ekonomiye geçiş çok önemli yer tutuyor.
EBRD Türkiye Müdür Yardımcısı Şule Kılıç bu alanlarda Türkiye’de hızlı ve yoğun çalışmak gerektiğinin altını çizdi. Zira yeşil hedefleri tutturamayan girişimlere artık destek sağlanmayacak. Benim yönettiğim oturuma EBRD Türkiye Müdür Yardımcısı Şule Kılıç, İş Bankası CEO Yardımcısı Gamze Yalçın, Arçelik’ten Mine Şule Yazgan ve Enerjisa’dan Murat Eröz katıldı. Her biri kendi alanında Türkiye’nin en önemlileri arasında yer alan kurumların yeşil dönüşüme nasıl hazırlanmakta olduğunu paylaştılar.
CHAPTER ZERO TÜRKİYE
TÜSİAD Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Nurşen Numanoğlu’nun yönettiği diğer oturumda Karina Litvack CGI (Climate Governence Initative), Sabancı Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melsa Ararat ve Sabancı CEO’su Cenk Alper konuşmacı olarak yer aldı. Alper, Türkiye’nin geleceği için gerçekten çok çarpıcı konulara işaret etti. Kapanış oturumunda ise EBRD Türkiye Yönetici Direktörü Arvid Tuerkner ve Yönetim Kurulu Üyeleri Derneği’nden Şevki Acuner söz aldı.
Kurumların hazırlığı ve yapılan çalışmalara bakınca Sabancı Holding’i bu konuda oldukça hazırlıklı görüyorum. Etkinliğin düzenlenme amaçlarından biri “Chapter Zero Türkiye” isimli girişimin de duyurulmasıydı. İlgilenenler www.chapterzeroturkiye.com adresindeki formu doldurarak katılabilirler. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, bu sabah saat 10.00’da CNN Türk’te canlı yayın konuğum olacak. Bakan Kacır ile pek çok önemli konuyla beraber Türkiye’nin “Yeşil Mutabakat” hazırlıklarını da konuşacağız.