Hakan Çelik“Yeşil Ekonomi” için çok çalışmamız şart

HABERİ PAYLAŞ

“Yeşil Ekonomi” için çok çalışmamız şart

İstanbul Ekonomi Zirvesi’nin bu yılki teması “Yeşil Ekonomi” olarak açıklandı. Türkiye ve dünyadan çok önemli isimlerin katıldığı zirve dün İstanbul Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirildi. Kalyon PV’nin ana sponsorluğundaki etkinlik eski Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve Abdullah Değer’in imzasını taşıyor. Bu yıl beşincisi düzenlenen zirveden önemli sonuçlar çıktı. Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), TÜRSAB, Turkish Cargo, Koluman Otomotiv, Borusan Otomotiv- BMW, TUİOSB, Zorlu Enerji, Pekkan İnşaat ve Sanofi TR’nin desteklediği panellerde sürdürülebilirlik, hava taşımacılığı, yenilenebilir enerji, değişen mobilite sistemleri, dijital tarım, otomobil sektöründe elektrifikasyon dönüşümü, pandemi sürecinde sağlık altyapısı gibi hayati konular ele alındı.

Haberin Devamı

Zirveye çok geniş bir uluslararası katılımın olması, küresel düzeyde yaşanan zorluklar ve can sıkıcı haberlere karşın, Türkiye’nin gelecek için umut veren ülkelerden biri olduğunu gösteriyor. Zirvede Özbekistan İnovatif Kalkınma Bakanı İbrokhim Abdurakhmonov, Romanya Enerji Bakanı Virgil Popescu, Karadağ Parlamentosu Başkanı Aleksa Becic, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası EBRD Başkan Yardımcısı Annemarie Straathof ile sohbet etme fırsatım oldu.

Türkiye’nin en büyük kuruluşlarından biri olan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı İsmail Gülle, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği TÜRSAB Başkanı Firuz Bağlıkaya ve Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin konuşmacılar arasındaydı.

DÖNÜŞÜM ÇOK HIZLI

Türk Hava Yolları, Turkish Do&Co, Turkish Cargo etkinlik boyunca en çok takdir alan kurumlar arasındaydı. Turkish Cargo Genel Müdür Yardımcısı Turhan Özen, şirketin 2023’te küresel düzeyde en büyük 3 taşıyıcıdan biri olmayı hedeflediğini söyledi. THY Kurumsal Satış ve Pazarlama Direktörü Merve Doğru, şirketin başarısının Washington Üniversitesi’nde tez konusu olduğunu söyledi.

Borusan Otomotiv tarafından organize edilen “Otomobil Sektöründe Elektrifikasyon Dönüşümü” panelinde BMW’den Christian Bahoo, Hakan Tiftik, KPGM’den Hakan Ölekli, Sharz Net ve Turkpak’tan Tamer Şengönül, Yuvam Dünya Derneği’nden Kıvılcım Pınar Kocabıyık ile birlikteydik. Son dönemde bütün başarıların kaynağı gibi gösterilen Tesla’yla ilgili olarak Christian Bahoo’nun yaptığı değerlendirmeye yüzde yüz katılıyorum.

Haberin Devamı

Sadece borsa değeri ve başarısına bakarak bir şirketi göklere çıkarmak çok gerçekçi değil. Otomotiv sektörünün ana markaları, özellikle premium üreticiler mühendislik, ARGE ve üretim bilgisinde dünyada önemli bir çığır açtı. Tesla’nın bu başarı çizgisine ulaşması için hâlâ çok yolu var.

Özbekistanlı Bakan İbrokhim Abdurakhmonov Aral Denizi’nin kuruduğuna, ormanların yok olduğuna işaret etti ve özellikle tarımın nasıl yapılması gerektiğine dair çarpıcı örnekler verdi. Zira tarım çok fazla su tüketen ve karbon emisyonlarına neden olan bir sektör. Uluslararası Hava Kargo Taşımacılığı TIACA Genel Direktörü Glyn Hughes’in eleştirilerini çok değerli buluyorum.

Hughes, Türkiye’nin geçmişten bugüne çok büyük işler başardığını söyledi ancak kaliteli mal üretimi, dijitalleşme, eğitim ve tedarik zincirlerini iyileştirme konularında hâlâ çok çalışması gerektiğine işaret etti. Uluslararası katılımlı zirveler bu nedenle önemli. Aksayan şeyleri görebilmek için dışarıdan yapılan eleştirilere her düzeyde daha açık olmamız lazım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder