Gitti mi benim oğlan?’ -Yok, çalışmalar devam ediyor. ‘Bak doğruyu söyle, gitti mi?’ Ermenek’te bir baba... ‘Benim oğlan yüzme bilmezdi, n’aptı ki suyun içinde...’ Ermenek’te bir ana... ‘Eşim birazdan gelir, ben sofrayı hazırlayayım...’ Ermenek’te yeni loğusa bir eş...
Eşi gitmiş, bebesi gelmiş. Göz görmeyince umut ölmüyor Ermenek’te. En çok da ne koyuyor biliyor musunuz? Bu davayı da uyuyan bir savcıya verecekler. Bu baba, bu ana, bu eş uyuyan savcılardan adalet bekleyecek.
Madenciler ölmesin, savcılar uyumasın, Allah hiçbir anayı babayı ‘Gitti mi benim oğlan?’ diye sormasına neden olacak kötülerle karşılaştırmasın.
TÜYAP KİTAP FUARI
Bu yıl 8-16 Kasım arasında düzenlenecek kitap fuarında öne çıkacak temalar; Macar Edebiyatı, Türk Sineması’nın 100. yılı ve Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez... Fuar yine Beylikdüzü’deki TÜYAP’ta. Evet uzak ama neredeyse yüzde 50’ye varan indirimlerden yararlanmak ve yüzlerce yayınevinin binlerce kitabını bir arada bulmak için değer. Yayınevleri demişken, her zaman vazgeçilmezim olan İş Bankası Kültür Yayınları -özellikle çocuk kitaplarında- Can Yayınları ve Yapı Kredi Yayınları yine ilk uğrayacağım standlar olacak.
Yayınevlerinin tercüme ve editöryal kalitesi okur için çok önemli. Kitap fuarı vasıtası ile iyi tercüme edilmemiş kitapların okur açısından vakit kaybı olduğu fikrimi de buraya ekleyeyim.
Bir de kişisel kitap listemi paylaşayım;
* Ülkelerin Tarihleri/Peter Furtado/Yapı Kredi Yayınları/Tarih
* Kayıp Kız/Gillian Flynn /Artemis Yayınları/Roman
* Sınıf Analizine Yaklaşımlar/ Erik Olin Wright/Nota Bene Yayınları/Araştırma-İnceleme
* Sevgili Hayat/Alice Munro/Can Yayınları/Öykü
* Bilgiyle Sohbet/A. M. Celal Şengör/İş Bankası Kültür Yayınları/Araştırma-İnceleme
* Incognito-Beynin Gizli Hayatı/David Eagleman/ Domingo Yayınevi/Bilim
* Paralellikler ve Paradokslar/Edward Said/ Agora Kitaplığı/Müzik
* Ağaç Diken AdamJean Giono/Everest Yayınları/Roman
* Kadın Öykülerinde Doğu/Hande Öğüt/ Sel Yayıncılık/Öykü
* Devrimleri Yazmak/ Layla Al-Zubaidi/Metis Yayıncılık/Siyahbeyaz
* Mağara /Jose Saramago/Kırmızı Kedi/ Çağdaş Dünya Edebiyatı
YILDIZLARASI YILDIZ GEÇİDİ
Ünlü yönetmen Christopher Nolan’ın, bir sürü ünlü oyuncunun (Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Jessica Chastain, Michael Caine, Matt Damon) rol aldığı, 169 dakikalık, milyonlarca dolar bütçeli filmi ‘Interstellar- YıldızlarArası bu hafta vizyona giriyor. Senaryosu ciddi fizik bilgisine, bilime ve Kip Thorne’un ‘karadelikler varsa, zamanda yolculuk da vardır’ teorisine dayandırılan film, aslında bir distopya: ‘Yağmur gelmiyor, tohumlar ölüyor, küf ve toz dünyayı ele geçiriyor, insan ırkı ‘evim’ dediği Dünya’da kalamayacak, mutlaka yeni dünyalar keşfetmeli’ fikrinden yola çıkan film; bilim kurgularda görülebilecek her türlü mesajı veriyor (biraz fazla ve uzun veriyor hatta).
İyilik, kötülük, yaşam savaşı, aşk, sevgi, söz, ulvi amaçlar, deli fizikçiler, imkânlı imkânsızlar ve daha nice duygular; perdeden izleyiciye akıyor. ‘YıldızlarArası’ ya çok seveceğiniz veya ‘bu neydi şimdi’ diyeceğiniz bir film olacak. Karşımızda devasa bütçeli ve çok iddialı bir gişe filmi olmasına rağmen aksiyonu bol bir bilim kurgumacera filminden çıkmış gibi hissetmeyeceksiniz kendinizi. Düşündürecek.
Bakalım, Nolan’ın ‘Interstellar’ı Alfonso Cuaron’ın ‘Gravity-Yerçekimi’nin gösterdiği başarıyı Oscar yarışında yakalayabilecek mi?
GEÇ EBEVEYNLİK MUTLULUK MU?
Londra ve Kanada üniversitelerinin ortak araştırmasına göre, 35-49 yaş aralığında çocuk sahibi olan çiftler; 23-34 yaş aralığında çocuk sahibi olan çiftlere göre hem birey hem de aile olarak daha mutlu oluyorlar. İngiliz ve Alman ebeveynler üzerinde yapılan ve 18 yıl süren araştırmaya göre; ebeveynlikte, yeni bir çocuğun doğumunu gölgeleyen en büyük faktör, gelir düzeyi.
Yaş ile birlikte kariyerinde ilerleyen ve refah düzeyi artan aileler, yeni bebekleri ile daha mutlu yaşıyor.