Kadınların erkeklerle eşit koşullarda yaşamadığı ülkeleri söylemenizi istesek, sanırım ilk aklınıza gelecek ülkele Suudi Arabistan olur.
Uzun yıllar, kadınların sosyal yaşamda geri planda kaldığı bir ülke oldu Suudi Arabistan. Ama son yıllarda kadınların sosyal yaşamda daha fazla rol almasını sağlayacak olan haberler geliyor. Dolayısıyla bu algı yavaş yavaş kırılmaya başladı.
Her ne kadar ‘kırk yıllık kani olur yani’ dense de, şartlardan rahatsız olunması ve değişmesi için adımlar atılması umut için yeterli bir sebep. Suudi Arabistan’ın veliaht prensi Muhammed Bin Selman’ın aldığı eğitim, ülke kadınının ikinci sınıftan daha eşitlikçi bir hayata girmesine sebep olmuş olabilir.
Veliaht Prens Muhammed bin Selman, Kral Suud Üniversitesi'nde hukuk alanında lisans eğitimi almıştı.
Suudi Arabistan’da yaşayan kadınların daha önceleri belki hayal dahi edemeyeceği şeyler son birkaç yılda gerçekleşti. Bunların en keskin örneklerinden biri de geçen haftalarda yaşandı. Açıklanan son kararda Suudi Arabistan’da kadınlar için bir spor ligi kurulması planlandığı ifade edildi. Bundan yıllar önce kadınların bir spor liginden ziyade, stadyuma girmeleri ya da ülkelerini herhangi bir spor müsabakasında temsil etmeleri bile yasaktı.
Bilindiği üzere Suudi Arabistan’da kadınların stadyuma girişlerinin önü 2018 yılında açıldı. Ondan önce kadınlar için stadyumda bir spor müsabakasının izlenmesi yasaktı. Öte yandan Suudi Arabistanlı kadınlar ülkelerini bir spor müsabakasında ilk kez 2012 yılında temsil etme şansı yakaladı. 2012 Yaz Olimpiyatları'nda Sarah Attar, ülkesini 800 metre koşu yarışlarında temsil etti. Wojdan Shaherkani ise ülkesini judo dalında temsil etti. Yaklaşık 4 yıl sonra ise Suudi Arabistan bu konuda ılımlı tavrını geliştirerek 2016 Yaz Olimpiyatlarına gönderdiği kadın sporcu sayısını iki katına çıkardı.
Birçok yasağın kalkmasıyla birlikte ülkede kadınların da kendilerine olan güvenleri artmaya başladı.
Selman ülkesi için daha ılımlı bir politika izlemek istediğini zaman zaman dile getiriyor. Ülkede yaşanan gelişmeler de bunu kanıtlar nitelikte. Tabii ki 2015'te kadınların oy kullanımı hakkı kazanması, 2019'da veli izni olmaksızın pasaport çıkartarak seyahat edebilmeleri, kadınların bazı belgeleri çıkartabilme yetkileri gibi haklar dünya geneline baktığımızda çok çok geç kalmış değişiklikler.
Kadınlara bazı haklar maalesef çok rahat sağlanamıyor. Ülkede birçok kadın hakları savunucusu eylemleri ve açıklamaları nedeniyle hapis cezası almış durumda.
Suudi Arabistan’da kadınların çabası, Selman’ın ılımlı olma kararları Suudi Arabistanlı kadınların sosyal yaşamda daha fazla dahil olmasının önün açacak.
Suudi Arabistan’da kadınların yıllar önce sahip olması gereken bu hakların verilmesi 2000’li yılların çok sonlarına denk gelmemeli.
Dünya kadınlarının hayatın içinde daha fazla olması dileğiyle…