Albert Einstein ”Arılar yok olursa insanlığın dünya üzerinde dört yıllık ömrü kalır” sözü tam olarak gerçeği yansıtmamakla birlikte, arıların yadsınamaz önemini net olarak ortaya koyuyor. Tüm dünya, kuzey yarımkürede baharın başladığı tarih olarak kabul edilen 20 Mayıs gününü Dünya Arı Günü olarak kutluyor. Arıların karşı karşıya kaldıkları tehditler sebebiyle her geçen yıl önemi artan Dünya Arı Günü, sarı-siyah çizgili bu kanatlı canlılar için çözüm üretmemiz gerektiğini hepimize hatırlatıyor. Dünyada bilinen 27 bal arısı alt türünün 6 tanesi Türkiye’de bulunuyor. Ve 2021 yılında, 8.7 milyon koloniyle 96 bin ton bal üretildi ülkemizde. İyi de nedir arıların önemi?
Günümüzde, tükettiğimiz her üç kaşık gıdadan birinin varlığı tozlaşmaya bağlı ve arı ürünleri zengin bir besin kaynağı. Arılar tarafından tozlanan mahsuller, 577 milyar dolarlık dev bir değerle küresel gıda üretiminin yüzde 35’ini oluşturuyor. Dünyada 369 bin çiçekli bitki türü bulunuyor ve bunların yüzde 90’ı tozlayıcılar sayesinde hayatta kalıyor. Uzmanlar, bir bal arısının tek seferde 50 ila bin çiçeği ziyaret edebileceğini söylüyor. Bal arısı ürünleri tarih boyunca tıbbi olarak da öne çıkıyor. Tozlayıcılar bitki topluluklarının sağlıklı kalmasına ve üremesine yardımcı olarak doğal mera ekosistemlerinde önemli rol oynuyor. Bu da toprak erozyonunu önlemeye yardımcı oluyor, su kalitesini iyileştiriyor.
Arıların sağladığı bu faydalar bilinmekle birlikte, onları tehdit eden koşulları ortadan kaldırmak için pek de gayret gösterilmiyor. Arılara yönelik tehditlerin başında ise tarımda böceklerle mücadele için kullanılan zehirli pestisitler yer alıyor. Vahşi şehirleşme, ormanlar ile çiçekli bitkilerin giderek azalması arıların hem barınma hem de beslenme alanlarını etkileyerek onlara daha az yaşama alanı bırakıyor. Arıları korumak için yoğun kentleşmenin, istilacı tarım yöntemlerinin ve pestisit kullanımının acilen azaltılması, iklim krizine bağlı tahribatlar mücadele edilmesi, ormansızlaşmanın önüne geçilmesi, organik tarım ve iyi tarım uygulamalarının yaygınlaştırılması gerekiyor.
BİR UYGULAMAYLA İKİ FAYDA
Katalan hükümeti sokakları temizlemek ve dünyayı etkileyen ekonomik kriz nedeniyle sayıları giderek artan evsizlere gelir sağlamak için yeni bir uygulama başlattı. Hükümet, sigara izmariti getirene ücret ödüyor. Geri dönüşüm noktalarında bir pakete karşılık gelen izmarite 4 avro veriliyor. Katalan Atık Ajansı Başkanı Iscaac Preaire, bu kararın ardında, yaklaşık yüzde 70’i yere atılan izmaritlerin çoğunun bir şekilde denize sürüklendiği mevcut duruma bir son vermek olduğunu açıklamış. Avrupa Birliği verilerine göre sigara izmaritleri Avrupa sahillerinde bulunan ikinci en yaygın tek kullanımlık plastik... Çevre örgütü Ocean Conservancy de denize atılan bütün çöpler arasında sayıca en fazla olanların sigara izmaritleri olduğunu söylüyor. Dünyada halen çevreyi kirleten 4.5 trilyon izmarit olduğu tahmin ediliyor. Filtrelerde bulunan plastiğin çözünmesi ise 10 yıl sürüyor. Hem çevreye hem ihtiyaç sahibi insanlara fayda sağlayan bu uygulamayı desteklemekle beraber, öncelikle herkesin izmaritini yere atmamayı öğrenmesini temenni ediyorum.
BUCA CEZAEVİ YEŞERSİN
İzmir depreminde hasar gören, boşaltılan ve yıkılan Buca Cezaevi arazisinin ne olacağı henüz belirsiz... İzmir’in en kalabalık ve en betonlaşmış bölgelerinden birinde yer alan bu büyük arazinin tüm İzmirlilerin nefes alacağı yeşil bir alana dönüştürülmesi gerektiğine inanıyorum. Umarım gerçekleşir.