Işınsu KestelliArtık temiz futbol zamanı

HABERİ PAYLAŞ

Artık temiz futbol zamanı

Trabzonspor-Fenerbahçe maçı sonrası yaşanan olayları her şeyden önce bir insan ve futbolsever olarak kabul edebilmem mümkün değil. En hazini olayın tüm tarafları aradan geçen onca zamana rağmen hâlâ durumun farkında değil.

Maçın ardından yapılan açıklamaları dinliyorum; hiç kimse suçunu veya sorumluluğunu kabul etmiyor. Herkes bir başkasını suçlamanın peşinde. Hiç mahcubiyet yok, özür dilemek ise asla yok.

Oysa çözüme ulaşabilmemizin ilk yolu tüm tarafların özeleştiri yapmasından geçiyor. Ülke futbolunun geleceği adına herkesin ilk önce kendi kapısının önünü süpürmesine ihtiyacımız var. Bu konuda en aklıselim açıklama ise FIFA Başkanı Gianni Infantino’dan geldi. Şöyle diyor Infantino: “Trabzonspor-Fenerbahçe karşılaşması sonrasında yaşanan şiddet kesinlikle kabul edilemez. Saha içinde veya saha dışında, bunun sporumuzda veya toplumumuzda yeri yoktur. Futbolda istisnasız tüm oyuncuların, dünyanın her yerindeki pek çok insana bu kadar keyif veren bir oyunu oynayabilmek için güvende ve emniyette olması gerekiyor. İlgili makamları buna her düzeyde saygı gösterilmesini sağlamaya ve Trabzon’da yaşanan şok edici olayların tüm faillerinden yaptıklarının hesabını sormaya çağırıyorum.” Eminim ki her sağduyulu insan böyle düşünüyordur.  Bu ülkenin bir vatandaşı olarak bu yaşananlardan utanıyorum ama bu işin sonunda aklıselimin galip geleceğinden de ümitliyim. Çünkü yaşanan onca olumsuzluğa rağmen biz bu güzel oyunu çok seviyoruz. Futboldan asla vazgeçemeyeceğimize göre artık kendimize çeki düzen vermeliyiz.

Haberin Devamı

DÜŞÜNCE GÜCÜYLE SATRANÇ OYNADI

Bizim ülke gündemimizin harareti hiç dinmezken, gözden kaçırdığımız teknoloji dünyasındaki gelişmeler hız kesmeden sürüyor.

Elon Musk’ın Neuralink şirketi, beyin çipi taktığı felçli bir hastanın düşünce gücünü kullanarak satranç oynadığı görüntüleri yayınladı. Bir dalış kazasında omzundan aşağısı felç olan 29 yaşındaki Noland Arbaugh, beynindeki Neuralink çipini kullanarak dizüstü bilgisayarının imlecini hareket ettirmeyi başardı ve satranç oynadı. Silikon Vadisi’nde 2016’da kurulan Neuralink şirketi, beyne yerleştirilecek yapay zekâ destekli kablosuz mikroçipler sayesinde alzheimer, demans, felç ve körlük gibi nörolojik rahatsızlıkları tedavi etmeyi ve engelli kişilerin hayat kalitesini artırmayı hedefliyor. Hatta Elon Musk, yakın gelecekte konuşmaya ve dil bilmeye bile gerek kalmayacağını iddia ediyor.

Haberin Devamı

Teknolojideki gelişmelerin hızı o kadar büyük ki daha fazla şaşıramayız dediğimiz noktada bizi yanıltmayı ısrarla başarıyor. Ama insanın aklına şöyle sorular da takılıyor: Bu çipler bir yerden yönetiliyor ve güncelleniyor. Bu çiplerin yerleştirildiği insanlara hükmedilebilir mi, insanların özgürlükleri elinden alınabilir mi? 

Evet; çığır açan bir gelişme ama bir o kadar da pek çok soru işaretleriyle dolu bir teknoloji…

AB’YE EN ÇOK SIĞINAN ÜÇÜNCÜ ÜLKEYİZ

Avrupa ülkelerine vize alma konusunda durma noktasındayız. Randevu bile yok. Eskiden vize acenteleri vize randevularını önden kapatıyor; fahiş fiyata randevu satıyordu. Şimdi
o yol da kesildi.

Haberin Devamı

Randevu almayı başardınız diyelim, önceki vize geçmişimizin hiçbir önemi olmaksızın ya seyahat tarihiniz kadar ya da en fazla birkaç ay vize alabiliyorsunuz.

Vizedeki bu durumun nedenlerinden en önemlisini açıklanan bir istatistik oldukça net gösteriyor:

Avrupa Birliği Sığınma Ajansı’nın (EUAA) 2023 yılına ilişkin “Sığınma Trendi” raporunda, Avrupa ülkelerine en fazla sığınma başvurusunun geldiği ülkeler arasında Türkiye üçüncü olmuş. İlk iki sırada ise Suriye ve Afganistan yer alıyor.

Sığınma başvuruları konusunda Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, bir önceki seneye göre yüzde 82’lik rekor bir artış göstermiş.

Maalesef AB üyelerinin vize konusundaki tutumları giderek sertleşiyor. Tatili, seyahati geçtik, iş için, okumak için, aile ziyareti için bile gidemez olduk.

İyileşme için bir an önce yol alınmalı, kalıcı çözüm sağlamak adına karşılıklı adımlar atılmalı. Gelinen nokta ne bize ne AB ülkelerine ne de AB ile Türkiye arasındaki ilişkilerin köklü geçmişine yakışıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder