Son yıllarda milli bayramlar ve 10 Kasım’larda, sosyal medyada, Atatürk’ün yapay zekayla yapılmış çeşitli fotoğrafları, videoları paylaşılıyor. Geçtiğimiz 10 Kasım’da da Atatürk’ün gülümseyen bir videosu paylaşıldı ama gülen kişi Atatürk değildi…
Geçen sene de Cumhuriyet’in ilanının 100. yılında tasarlanan projelerden birinde, geliştirilmiş bir yapay zeka modeliyle fotoğraflarınızı Atatürk ile birleştirmeniz mümkün oluyordu.
Herkes Atatürk ile bir arada fotoğraf sahibi olmayı hayal eder. Bu fikir hepimizin yüzünde bir tebessüm bırakmadı değil.
Ama ortaya çıkan görsellerdeki kişi de Atatürk asla değildi.
Geldiğimiz noktada, arama motorlarında Atatürk fotoğraflarını arattığımızda hangisinin yapay zeka ürünü, hangisinin orijinal olduğunu ayırt etmek git gide zorlaşıyor.
Var olan bir fotoğrafın üzerinde oynanması dışında sıfırdan fotoğraflar oluşturuluyor. Bu duruma acilen el atılmalı!
Bunun önüne geçilemeyecekse en kısa sürede yapay zeka ile oluşturulan görsellerin altına bir ibare konulması zorunluluğu getirilmeli.
Yoksa, korkarım ki gelecek nesiller gerçek olmayan bir Atatürk’ü tanıyacak. Zaten bir avuç olan orijinal görüntülerin yerini bunlar alacak.
İZMİR KÖRFEZİ İÇİN İŞ BİRLİĞİ ZAMANI
İzmir Körfezi’nin yıllardır değişmeyen koku sorunu ve kirlilik problemi devam ediyor.
Elbette ki körfez mevcut Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın göreve gelmesiyle birlikte bir anda kirlenmiş değil.
Uzun zamandır ötelenen çalışmaların, bir türlü atılamayan adımların payı çok büyük. Bu nedenle elbirliğiyle çözüm üretmeye ihtiyaç var.
Ayrıca, körfez sadece İzmir’in sorunu da değil. Alsancak Limanı’nı daha verimli kullanabilmemiz için de bu sorunu çözmemiz şart.
İzmir limanı ve dolayısıyla körfezi; ihracatımızın ve sanayinin en önemli adreslerinden biri.
Yıllardır büyük gemilerin yanaşamadığı Alsancak Limanı’nın yerine Pire ve diğer limanların tercih edildiği de ortada.
Genç Cumhuriyetin kalkınmasında büyük rol oynamayı başaran İzmir Limanı’nı eski günlerine döndürebiliriz.Bu konuda bir suçla aramadan çözüm odaklı bakmak en doğrusu bence.
Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, geçtiğimiz hafta içinde, İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ilgili kurumlarının temsilcilerini bir masa etrafında buluşturdu.
İzmir Büyükşehir Belediyesi de 27 Kasım’da İzmir Körfezi’nin temizliği için bilimsel bir çalıştay düzenlemeye hazırlanıyor.
Her iki toplantıdan çıkacak sonuçları ve alınacak kararları, bir potada birleştirip ivedilikle hayata geçirmek gerekiyor.
Şahsen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Cemil Tugay’ın, İzmir’in geleceği için tarihi bir iş birliğine imza atacaklarına inanıyor ve temiz körfez hasretinin dinmesini sabırsızlıkla bekliyorum.
AMAZON’DAN ÇAĞRI: DÖN YA DA İSTİFA ET
Amazon, 2025’ten itibaren tüm çalışanlarının ofise dönmesi için adeta ültimatom yayınladı.
Şirketin üst düzey yöneticilerinden Matt Garman, “Ofise dönün ya da istifa edin.
Yüz yüze çalışma politikasından hoşlanmayan çalışanlar için etrafta başka şirketler de var” açıklamasını yaptı.
Yüz yüze çalışmanın yenilik yapma kabiliyetini artırdığını belirten Garman, bu ortamın sanal olarak sağlanamadığını vurguladı. 1.5 milyondan fazla çalışanı bulunan teknoloji devi Amazon’un bu eğilimi, aynı görüşe yakın şirketlerin de önünü açacağa benziyor.
Özellikle büyük teknoloji şirketleri ile diğer kurumsal işletmelerde hızla yayılması bekleniyor.
Pandemiyle yaygınlaşan hibrit ve uzaktan çalışma modelinin sonuna gelip gelmediğimizi 2025’te net olarak göreceğiz anlaşılan.