Vize keşmekeşi sürerken imkanı olan birçok aile, çok daha uzun vadeli çözümler aramaya başladı. AB ülkelerinin belirli bir yatırım karşılığında, Schengen bölgesinde serbest dolaşım hakkı, yurtdışı oturum izni veya vatandaşlık imkanı sunduğu ‘Golden Visa’ Türk ailelerin özellikle son dönemde tercihi haline geldi. Çocuklarının yurt dışında eğitim almasını isteyen aileler için bu seçenek, uzun vadeli bir yatırım olarak da görülüyor. Golden Visa ve vatandaşlık programları, çocuklara bu ülkelerin vatandaşlarıyla eşit haklara sahip olma imkanı sunuyor. Çocuklar, daha sonra kariyerlerine bu ülkelerde devam edebiliyor.
Her ülkenin şartları birbirinden farklılık göstermekle beraber Türkler; yakın olması, yüksek kabul oranı ve kira getirisi sebebiyle Yunanistan’a ilgi gösteriyor. Türkiye, 2023’te Çin’in ardından Yunanistan’da en fazla Golden Visa başvurusu yapan ikinci ülke olmuş ve bu amaçla yapılan yatırımın değeri 2023’te 2.3 milyar Euro’yu aşmıştı.
2012 yılından beri uygulanan bu Golden Visa uygulaması, şimdi yavaş yavaş bitiriliyor. Avrupa bu uygulamayı, konut fiyatlarının aşırı artmasından, dolayısıyla da kiraların aşırı yükselmesinden dolayı kaldırıyor.
Örneğin, Portekiz ev satın alanlara uyguladığı oturum izni süreçlerini kapattı. Artık Portekiz’de sadece şirket kurarak ya da finansal enstrümanlar aracılığıyla oturum izni ya da vatandaşlık alınabiliyor.
Yunanistan ise Golden Visa için yeni şartlar belirledi. Yatırımcılar 250 bin ile 800 bin Euro arasında yatırım yaparak, bu uygulamadan yararlanabiliyor. Şehir merkezlerinde yatırım tutarı önce 250 binden 500’e çıkarılmıştı, şimdi de 500 binden 800 bin Euro’ya yükseltildi.
Türkiye de oturma izni ve vatandaşlık programlarını uygulayan ülkelerden... Bu gelişmeler bizde uygulanan yöntemleri sorgulatmıyor değil. Her ülke kendi gerçeklerine göre yabancılara programlar sunuyor. Sunmalıdır da. Türkiye de kendi koşullarıyla hem yatırımcı hem nitelikli insan çekmelidir. Yeter ki ülke dengelerini bozmasın...
Gelinen noktada Türkiye’de de bu oturum, vatandaşlık gibi konuların mutlaka yeniden düzenlenmesi gerekiyor.
VİZE SORUNU KOMEDİYE DÖNDÜ
Vize demişken yine bahsetmeden geçemeyeceğim.
AB ülkelerinden Schengen vizesi almakta sıkıntı yaşamaya devam ediyoruz.
İş dünyasından öğrencisine herkes isyanda.
Küçük, komik bahanelerle vize verilmiyor, verilse de kısa süreli oluyor.
Şöyle garip şeyler yaşanıyor; bir aile 8-10 yaşlarındaki çocukları ile vizeye başvuruyor. Kendilerine 1 yıl, çocuklarına 10 gün vize çıkıyor. Açıklama ise “Her vize başvurusu bağımsız değerlendirilir, vize isteyenin geçmiş seyahatleri, banka hesapları filan incelenir” şeklinde yapılıyor.
10 yaşındaki çocuğun hangi seyahat geçmişi, hangi banka hesap dökümü? Gerçekten komik!
Avrupa Birliği’nin kurulurken yazdığı en önemli ilkelerin başında gelen “özgürlükler”, iş bize vize verileceği zaman unutuluyor.
BU GECE HIDIRELLEZ
Bu gece, yani 5 Mayıs’ı 6 Mayıs’a bağlayan gece Hıdırellez.
Doğanın canlanması ile bolluk ve bereket beklentisini simgeleyen Hıdırellez, 2017’de UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nde de yer aldı.
Hıdırellez’i en coşkulu, en hakkını vererek kutlayan yerlerden biri de İzmir.
5 Mayıs günü Karşıyaka’da, Bornova’da, Torbalı’da, Bayraklı’da farklı farklı mekanlarda sabah saatlerinden gece yarısına kadar sürecek konserler, oyunlar, festival aktiviteleri, şenlikler düzenleniyor.
Birine yolunuzu düşürün derim; eğlenmeyi unuttuğumuz bugünlerde hepimize iyi gelebilir.
Hıdrellez bana eski günleri hatırlatıyor. Eskiden baharın ve yazın gelişine nasıl sevindiğimi, heyecanlandığımı... Hayatın eğlenceli tarafını...
Ne kadar batıl inanca yakın durmasam da eskilerden kurtulmak için ateşlerin üzerinden atlamak, gül ağaçlarına dilekler asmak, içlerimizi yeni umutlarla doldurmak bana iyi geliyor. Sonuçta umut bittiği anda mücadele gücü de biter.