Işınsu KestelliBeklenen zam geldi!
HABERİ PAYLAŞ

Beklenen zam geldi!

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın yaptığı son düzenleme önerisi ile yurt dışı çıkış harcı fiyatlarının yükseltilmesi planlanıyordu. Tutarın bin 500 ya da 3 bin liraya yükseltileceğine dair çalışmalar yapıldığı haberi haklı olarak tartışma yaratmıştı. Çünkü harç en iyi ihtimalle on katına çıkmış olacaktı.

Uzun süre konuşulan yurt dışı çıkış harcı zammı belli oldu ve 500 lira olacağı açıklandı. Her yıl yeniden değerleme oranında da zamlanacak.

2019 ve 2022 yılları arasında 50 TL olan yurt dışı çıkış harcı, Mart 2022’de 150 TL’ye çıkarılmıştı. 150 TL olan yurt dışı çıkış harcına son düzenlemeyle yüzde 233 oranında zam gelmiş oldu. Dolar bazında da 4,5 dolardan 15 dolara çıkmış oldu.

Haberin Devamı

Yalnızca ülkemizde değil, bu harcın benzerleri başka ülkelerde de uygulanıyor.

Örneğin, Avustralya’da “Yolcu Seyahat Harcı” denen yaklaşık 40 dolarlık bir ücret uçak biletine yansıtılıyor. Meksika’da havayolu ile ayrılan tüm yabancı ülke vatandaşlarından yaklaşık 65 dolar, deniz yoluyla çıkış yapanlardan 20 dolar vergi alınıyor.  İran’daki uygulama da Türkiye’ye çok benziyor ve yaklaşık 8 dolarlık yurt dışı çıkış harcı ödeniyor… Görünüyor ki Türkiye bu konuda yalnız değil… Ama sadece Türk vatandaşlarını harca tabi tutmak ne kadar doğru? Ülke vatandaşlarından alınan vergiye yüksek zam yapmak yerine ülkeye giriş-çıkış yapan yabancı turistlerden de vergi alınması bizi daha adil ve daha kamu geliri yaratan bir çözüme götürebilir. Ülkemize gelen 57 milyon kişiyi göz ardı edip, yalnızca yurtdışına çıkan vatandaşlarımızdan harç almak hem vergileme hem insani değerler açısından bana çok anlamlı gelmiyor…

OLİMPİYAT HEYECANI BAŞLIYOR!

Paris 2024 Yaz Olimpiyatları cuma günü başlıyor. 16 Nisan’da Atina’da yakılan Olimpiyat ateşi, 26 Temmuz’da Paris’e varacak. Müsabakalar 11 Ağustos’a kadar sürecek.

2012 Londra Olimpiyatları’ndan beri Türkiye en fazla kadın sporcu ile katılıyor. 54 kadın 48 erkek toplam 102 sporcumuz 18 dalda yarışacak. Açılış seremonisi ilk kez stadyum dışında yapılacak. Seine Nehri boyunca 6 kilometrelik parkurda, 300 bin seyirci tarafından izlenecek.

Haberin Devamı

 10 bin 500 sporcu teknelerden seyircileri selamlayacak. 1924’te ilk kez Paris’teki olimpiyat oyunlarına katılan Türkiye, bundan 100 yıl sonra yeniden Paris yolculuğuna çıkıyor. Türkiye’nin olimpiyat yolculuğu Paris’te bir asır sonra unutulmaz olsun…

Avrupa Futbol Şampiyonası’ndaki heyecanımızdan sonra Olimpiyatları da heyecan ve gururla takip edeceğim…

YANIYORUZ!

Haftalardır bu köşeden “Orman Yangını Raporu” yayınlıyor ve artan sıcaklıklarla beraber yangın tehdidine dikkatleri çekmeye çalışıyorum ama nafile... İzmir’de korkutan orman yangınları birbirini izledi. Önce Çeşme ardından Foça, Bergama, Buca ve Gaziemir… Alevlerin yerleşim yerlerine yaklaştığı Gaziemir ve Buca arasındaki yangına müdahale saatlerce sürdü. Yangınlar kontrol altına alındı ama yalnızca iki günde Edirne, Bursa, Balıkesir, Manisa, Uşak, Kütahya, İzmir Foça, İzmir Bergama ve İzmir Buca’da çok sayıda orman yangını çıktı. Rekor sıcaklıkların yaşandığı haziran ayında orman yangını sayısı geçen yıla göre yaklaşık 5 kat arttı. Her yangında verilen zararlar, kaybedilen ağaçlar, ölen hayvanlar, yaşanan kayıplar ve yok olan ekosistem...

Haberin Devamı

Bunlar geri gelebilecek mi? Bu ihmalkarlık ve dikkatsizliği ne zaman durduracağız?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder