Işınsu KestelliBu festival İzmir'e çok yakıştı

HABERİ PAYLAŞ

Bu festival İzmir'e çok yakıştı

İzmir bu yaz üçüncü kez film ve müzik şölenine ev sahipliği yapacak. Ülkemizin en saygın festivalleri arasında yer edinen 3. İzmir Uluslararası Film ve Müzik Festival, 16 Haziran’daki açılış töreni ile resmen başlayacak. Açılış töreninde Altın Palmiye sahibi Nuri Bilge Ceylan’ın Kasaba, Mayıs Sıkıntısı ve Uzak filmlerinden özenle seçilmiş 11 sahne üzerine bestelenen caz parçalarından oluşan Taşra Üçlemesi Caz Projesi, dünya prömiyerini yapacak.

Festivalin programında 100 uzun metraj, 20 kısa metraj film, film gösterimleri sonrası soru-cevap seansları, konserler, plak dinletisi ve usta isimlerle söyleşiler yer alacak. Festival bu yıl 10 filmin yarışacağı ve Kristal Flamingoların farklı dallarda sahiplerini bulacağı ulusal yarışma heyecanına uluslararası yarışmayı da ekliyor. Uluslararası Yarışma seçkisi, müzik ve dans dünyasını ve müzisyenlerin yaşamını konu alan ya da müziğin film içinde ön planda olduğu yapımlardan oluşuyor.

Haberin Devamı

Festivalde bu yıl Kristal Flamingo için yarışacak 10 Türk filmi şöyle: “Ayna Ayna” (Belmin Söylemez), “Bars” (Orçun Köksal), “Bir Kar Tanesinin Ömrü” (Kazım Öz), “Iguana Tokyo” (Kaan Müjdeci), “Kabahat” (Ümran Safter), “Kar ve Ayı” (Selcen Ergun), “Karanlık Gece” (Özcan Alper), “Kendi Yolumda” (Ömer Faruk Sorak), “Kör Noktada” (Ayşe Polat), “Suna” (Çiğdem Sezgin). Uluslararası Yarışmada yer alan filmler ise şunlar: “Carmen” (Benjamin Millepied), “Dans Başlasın” (Marina Seresesky) “Davulcu” (Kote Kalandadze) “Divertimento” (Marie-Castille) “Heart by Tribal Galaxy” (Ömer Safa Umar), “Joyland” (Saim Sadiq) “Kapr Code” / Lucie Kralova) “Habiszti” (György Dobray) “Ren Altını” (Fatih Akın) Terezin (Gabriele Guidi). Festivalde yedi gün süresince, yedi farklı mekânda 100’ü aşkın film gösterilecek. Tüm gösterimlerin ücretsiz olduğu festivalin mekânları ise İstinye Park Teras Renk Sinemaları, Elhamra Sahnesi, Karaca Sineması, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Sanat ve Göztepe İskelesindeki Kadifekale Gemisi.

ORMAN HARİTASI

Yaklaşık iki yıl önce yaşanan ve Manavgat, Marmaris ile Bodrum çevresinde büyük kayıplara sebebiyet veren orman yangınları halen hafızalarımızdaki yerini koruyor. Ancak ormanlarımıza dair her haber de bu kadar kötü değil. Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre 2023 yılındaki orman oranı, Türkiye’nin 78 milyon hektarlık yüz ölçümünün yüzde 29.8’ine yükseldi. Türkiye’nin en fazla ormanına sahip kenti ise 1 milyon 177 bin 241 hektar ile Antalya oldu.

Haberin Devamı

Türkiye’deki ormanların yüzde 5.06’sına sahip Antalya’nın, 2 milyon 61 bin 764 hektar olan toplam yüz ölçümünün yüzde 57’si ormanlardan oluşuyor. Kişi başına düşen orman alanında Türkiye ortalaması 2 bin 726 metrekare. Bu oran, Antalya’da ortalama 4 bin 380 metrekare ve Türkiye ortalamasının 1.61 katı. OGM verilerine göre; Türkiye’deki ormanları oluşturan ağaç türleri 6.7 milyon hektarı meşe, 5.2 milyon hektarı kızılçam, 4.2 milyon hektarı karaçam, 1.9 milyon hektara yakını kayın, 1.5 milyon hektara yakını ardıç, 1.4 milyon hektarı sarıçam, 511 bin hektarı göknar, 402 bin hektarı sedir, 365 bin hektarı ladin.

Haberin Devamı

Diğer türler ise fıstık çamı, kızılağaç, kestane, gürgen, kavak, fındık, defne ve dişbudak. Yüzölçümlerin yarısından fazlasını ormanların kapladığı 14 kentimiz var. Bunlar; Karabük yüzde 72, Muğla yüzde 68, Kastamonu yüzde 66, Bolu yüzde 65, Sinop ve Bartın yüzde 64, Yalova yüzde 60, Antalya, Artvin, Bilecik ve Kütahya yüzde 57, Zonguldak yüzde 56, Mersin yüzde 53 ve Düzce yüzde 52...

Türkiye’nin en büyük üç kentine baktığımızda ise ormanlık alan oranları şöyle: İstanbul yüzde 44, İzmir yüzde 40, Ankara ise 18... İklim krizinin etkileri arttıkça orman varlığımız daha da önem kazanacak. Bu nedenle ülke olarak hem yangınlara karşı daha etkin tedbirler almalı hem de ara vermeden ağaç dikmeye devam etmeliyiz.

PİYAZIN YÜKSELİŞİ

Kültürel tarifleri ön plana çıkaran “Taste Atlas” dünyanın en iyi lezzetlerini açıkladı. Listede salatalar da yer aldı. 50 salatada türünün bulunduğu listede dört salata türü Türkiye’den seçildi. Piyaz 19’uncu sıradan listeye girerken, kısır 22’nci, patlıcan salatası 31’inci, semizotu salatası ise 36’ncı oldu. Birinci ise komşudan bir lezzet: “Girit salatası” olarak tanınan “Dakoz”. Tam buğdaydan yapılmış Girit ekmeği üzerine domates ve ufalanmış feta peyniri ile servis edilen; üzerine zeytinyağı, kekik, zeytin ve kapari eklenen salata listenin zirvesinde yer aldı.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder