İzmir kent merkezine uzaktan baktığınızda kıraç tepeler ve önünde dizilen beton bloklar görürsünüz. Bu manzara hızlı nüfus artışı ve buna paralel artan yapılanma ile her geçen yıl da ha da vahim bir hâl alıyor. İzmir’in sokaklarında dolaşırken de yeşili hissetmek pek mümkün olmuyor. Bu madalyonun görünen yüzü... Ama bir de görünmeyen ve çok daha iyi olan yüzü mevcut.
İzmir’de, sağlıklı ve temiz çevre için 2019’dan itibaren önemli proje ve yatırımlar hayata geçirildi. Büyükşehir Belediyesi İklim Değişikliği ve Çevre Koruma Kontrol Daire Başkanlığı kurarken ‘İzmir Yeşil Şehir Eylem Planı’ ve ‘Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı’ uygulamaya konuldu. İklim Eylem Planı ile İzmir’de 2030 yılına kadar sera gazının yüzde 40 azaltılması hedeflendi.
Uluslararası standartlara uygun bir Yeşil Şehir Eylem Planı, ülkemizde ilk defa İzmir için hazırlandı. Doğayla Uyumlu Yaşam Stratejisi ilan edildi. Küresel iklim krizinin etkilerini azaltmak ve dirençli bir kent inşa etmek için ulaşımdan, katı atık tesislerine, arıtma tesislerinden ekoparklara kadar pek çok çevreci yatırım adımları atıldı. İklim krizine karşı 2030’da sıfır karbon hedefiyle projelerini hayata geçiren İzmir Büyükşehir Belediyesi, WWF tarafından düzenlenen uluslararası ‘Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Türkiye şampiyonu oldu.
İzmir, Avrupa Birliği’nin ‘İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na da seçilme başarısını gösterdi. Çevreci adımların son halkası ise Türkiye’nin ilk elektrikli yolcu gemileri için harekete geçilmesi oldu. Altı adet elektrikli yolcu gemisi için hazırlanan fizibilite etüdü, yatırım programına alınmak üzere Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’na sunuldu. Enerji ihtiyacının tamamını bataryalardan karşılayacak gemiler, 300 yolcu kapasitesi ve 12 knot hızda olacak.
Enerji ihtiyaçları Bostanlı ve Karşıyaka iskelelerine kurulacak şarj istasyonlarından karşılayacak. Elektrikli gemilerin filoya katılmasıyla yılda yaklaşık 2.2 milyon litre dizel tüketimi ile 5 bin 900 ton karbon ve 80 ton azot oksit salımı önlenmiş olacak. Dizel yakıtla çalışan gemilerin yerine elektrikli yolcu gemilerinin hizmete alınmasıyla işletme giderlerinde yüzde 50’nin üzerinde tasarruf sağlanacak.
Umarım bu önemli proje en kısa sürede hayata geçer ve İzmir, Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in büyük önem verdiği yeşil İzmir hedefine biraz daha yaklaşır. Ve umarım kente yapılan çevreci yatırımlar büyük bir ağaçlandırma seferberliği ile desteklenir ve gözümüzü gönlümüzü zenginleştirecek yemyeşil bir manzara kentin siluetine de yansır.
TEK TIKLA COĞRAFİ İŞARETLİ ÜRÜN
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ile elektronik alışveriş platformu Trendyol iş birliğinde başlatılan ‘Yöresinden Ürünler’ programının hem üreticiler hem de tüketiciler açısından önemli fırsatlar sunduğunu düşünüyorum. Bu program sayesinde, Türkiye’de yetişen ve Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenmiş 688 çeşit coğrafi işaretli ürün, ‘Yöresinden Ürünler Butiği’ aracılığıyla ve kolaylıkla nihai alıcılara ulaştırılabiliyor. Coğrafi işaretli ürünlere sahip çıkmak, Anadolu’daki üreticilere ve yerel üretime destek vermek, kaliteli ürüne en uygun şartlarda ulaşmak isteyen herkesi, Yöresel Ürünler Butiği’ne davet ediyorum.