Işınsu KestelliHakaretler değil fikirler yarışsın

HABERİ PAYLAŞ

Hakaretler değil fikirler yarışsın

Sosyal medya, bireylerin düşüncelerini, kurumların da hizmet ve yeniliklerini geniş kitlelere duyurması açısından çok önemli bir araç... Ancak en çok takipçiye sahip sosyal medya platformu olmamakla birlikte; siyaset, ekonomi, spor; yani hayatın her alanında en güçlü mecraların başında yer alan Twitter’da ipin ucu kaçalı çok oldu.

Yapılan araştırmalara göre, Türkçe olarak açılan gündem maddelerinin yarısı sahte. Yazılım veya program kullanılarak oluşturulan, gerçek kullanıcı olmayan ‘bot’ hesaplarca üst sıralara taşınan bu maddeler, çoğu zaman asıl konuşulması gereken konuların önüne geçiyor. Bir anlamda gündem saptırılıyor.

Haberin Devamı

Twitter’daki bir diğer sorun da bazı isimsiz kullanıcıların düşündüklerini dile getirmek yerine, kendileri gibi düşünmeyenlere hakaret etmeyi seçmeleri. Bu durum, iyi niyetli pek çok kullanıcıyı canından bezdirerek, gerçek fikirlerin tartışılmasını engelliyor.

44 milyar dolar gibi rekor bir bedel ödeyerek Twitter’ı satın alan ünlü iş insanı Elon Musk da aynı fikirde olacak ki yeni dönemde her kullanıcının bir kimlik numarası olacağını ifade etti. Buna göre platforma üyelikler, artık kimlik kartı ile olacak ve böylelikle bot hesapların önüne geçilecek. Bu sayede kötü niyetli bireylerin önü kesilecek.

Fikir özgürlüğünü savunan biriyim. Ancak hakaret etmenin bu kapsamda değerlendirilemeyeceğinin de bilincindeyim. Dolayısıyla Elon Musk’ın atacağı adımın sansür olarak nitelendirilemeyeceğinin farkındayım.

Eğer olur da yakın zamanda Musk’ın belirttiği gibi bir güvenli sisteme geçilirse, eleştirmenin kıvrak bir zekâ gerektirdiği daha net anlaşılacak, platformun kalitesi artacaktır. Ve zeki bir insanın, eleştirdiği kişiyle mahkemelik olmadan fikrini ifade edebilmesinin sayısız yolu vardır. Ne de olsa Victor Hugo’nun da söylediği gibi, “Fikir, cihanı sarsan bir namedir...”

İŞ YERİM TÜM DÜNYA

Son 10 yılda hızla yayılan ama COVID-19 salgınıyla beraber adeta tüm dünyaya yayılan uzaktan çalışma döneminde, bir eşik daha atlandı. İnternet üzerinden oda ve ev kiralama hizmeti veren Airbnb, yaklaşık 15 bin çalışanının istedikleri yerden iş yapabilmesinin önünü açan bir manifesto açıkladı.

Haberin Devamı

Açıklamaya göre bir Airbnb çalışanı, dünyanın istediği yerinden iş yapabilecek ve aynı maaşı almaya devam edecek. Şirketin CEO’su Brian Chesky, Twitter ve şirketin resmi sitesine yazdığı bir yazı ile yeni şirket politikasını duyurdu. Buna göre, Amerika’da şirket bünyesinde yer alan bir çalışan, ülkenin istediği yerine giderek, oradan tam zamanlı olarak çalışmaya devam edebilecek.

Maliyetleri azalsa bile, aynı maaşı almayı sürdürecek. Eğer bir Airbnb çalışanı Amerika’da değil de dünyanın herhangi bir noktasında çalışmaya karar verirse, yeni sistem buna da izin veriyor. Yeni sistemin tek şartı ise tüm çalışanların her çeyrekte düzenli olarak bir hafta bir araya gelmesi. Yani yılda bir ay ofiste olmak mecburi; kalan 11 ayda nerede olacağınıza siz karar veriyorsunuz.

İYİ BAYRAMLAR

Bayramlar, gönüllere sevgi tohumları ektiğimiz günlerdir. O tohumların yeşereceği sağlık, mutluluk, bereket dolu keyifli günlerde yeniden görüşmek dileğiyle... Ramazan Bayramı’nız kutlu olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder