Işınsu Kestelli İçimiz yanmasın
HABERİ PAYLAŞ

İçimiz yanmasın

Yaz ayları demek; tatil, deniz, güneş demek... Ama bu madalyonun sadece bir yüzü, diğer yüzünde ne yazık ki orman yangınları var.

Orman Genel Müdürlüğü tarafından 28 Haziran Cuma günü itibariyle açıklanan son verilere göre; 1 Ocak 2024’ten 28 Haziran 2024’e kadar geçen süre zarfında tamı tamına bin 182 ayrı noktada orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 4 bin 356 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Geçen yılın aynı zaman diliminde 532 yangın çıkmış ve 623 hektarlık alan zarar görmüştü. Sıcakların bastırmaya başladığı, uzun bayram tatilini de içine alan 1 Haziran ile 28 Haziran 2024 arasındaki sürece baktığımızda ise manzara daha vahim bir hâl alıyor: Çıkan yangın sayısı 548, zarar gören alan 3 bin 863 hektar.

Haberin Devamı

Geçen yılın aynı zaman diliminde 120 yangın çıkmış, sadece 116 hektarlık alan zarar görmüştü. Geçen yıla oranla orman yangınlarının ciddi sayıda artmasından kimin sorumlu olduğuna gelince... Bizlerde ne yazık ki kötü bir alışkanlık var; yakanı sorumlu tutmak yerine, söndürmeye çalışanı suçlarız genellikle...

Oysa Orman Genel Müdürlüğü, önceki yıllarda Marmaris ve Manavgat yangınlarından çıkartılan dersle işi gayet sıkı tutuyor. Yangınlara en kısa sürede, çok sayıda personel ve toplam 105 helikopter, 26 uçak ve 12 İHA ile müdahale ediyor. Eğer orman yangınlarının içimizi yakmasını istemiyorsak, araçlardan yanan sigara atmamalı; orman içinde ve çevresinde ateş ya da mangal yakmamalı, yangın çıkartabilecek cam şişe ve benzeri ürünleri doğada bırakmamaya özen göstermeliyiz... Yeşil vatanımıza el birliğiyle sahip çıkmalıyız.

AYIPTAN KURTULDUK

Mali Eylem Görev Gücü (FATF), Türkiye’yi kara para aklama ve terörizmin finansmanı ile mücadelede geride kaldığı gerekçesiyle 2021 yılında ‘Gri Liste’ye almıştı.

Bu durum, Türkiye gibi köklü ve güçlü ekonomiye sahip bir ülke için kabul edilemez bir durumdu. Ancak bazı yasal düzenlemelerde geç kalmamız sebebiyle bu konuda bizim de suçumuz vardı. Ve nihayet cuma günü FATF tarafından yapılan resmi açıklamayla Türkiye ‘Gri Liste’den çıkartıldı. Türkiye, Meclis’te kabul edilen kripto para düzenlemesi ile birlikte FATF’in belirlediği 40 standardın tamamını sağlamış oldu. Bu karar ile birlikte, ‘Gri Liste’deki ülkelere yatırım yapmayan uluslararası yatırım fonlarının yeniden Türkiye’ye yatırım yapabilmeleri mümkün olacak. ‘Gri Liste’de yer almamız sebebiyle yaşanan sınır ötesi işlem kısıtlamaları ve uluslararası piyasalardan kredi alınmasını zorlaştırıcı etkiler de ortadan kalkacak.

Haberin Devamı

Bu karar ülkemiz için hayırlı olsun.

BU FIRSAT KAÇMAZ

Konak Belediyesi ve Pi Gençlik Derneği’nin 8-15 yaş arası çocuklara yönelik düzenlediği İngilizce Konuşma Kulübü, belediyenin Aziziye Semt Merkezi’nde başlıyor. Avrupa Dayanışma Programı kapsamında düzenlenen etkinlik, yaz tatilinde İngilizcesini geliştirmek isteyen çocuklara önemli bir fırsat sunuyor.
Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek İngilizce Konuşma Kulübü’nün ilk etkinliği yarın. İngilizce Konuşma Kulübü’ne, mesai saatleri içerisinde Konak Belediyesi’ni arayarak ya da etkinlik saatinde Aziziye Semt Merkezi’ne giderek katılım sağlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu güzel proje için Konak Belediye Başkanı Nilüfer Çınarlı Mutlu’yu kutluyorum.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder