Kahramanmaraş’ta, yaklaşık dokuz saat arayla meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki iki deprem ve ardından geçen pazartesi akşamı gerçekleşen 6.4 ve 5.8’lik Hatay depremleri 11 ilde yıkıcı etkiler bıraktı.
Can kaybı ve yaralı sayısı tüm çalışmaların tamamlanmasının ardından netleşecek ama an be an takip ettiğimiz gibi bilanço ağır, acımız katlanarak büyüyor.
Bilim adamlarımız her fırsatta kamuoyunu bilgilendiriyor, uyarıyordu ama maalesef yine kendilerini dinlememiz ancak deprem yaşandıktan sonra oldu.
Jeolog, Deniz Jeolojisi Uzmanı ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Naci Görür de dikkat kesildiğimiz o isimlerden biri.
Prof. Naci Görür İzmir Ticaret Odası (İZTO), Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) ve İzmir Ticaret Borsası’nın (İTB) “İzmir Yardıma Koşuyor” kampanyası çerçevesindeki ortak meclis toplantısına katıldı ve İzmir ile ilgili şöyle konuştu:
“İzmir gerçek anlamında bir deprem kenti. Çok az kentimizde bu kadar yoğun aktif fay sistemi var. Bunlar bugün olmazsa yarın deprem yaratacaktır... Türkiye’de depremden daha gerçek bir konu yok. Depremde yıkılmamak, zararı minimumda tutmak için kenti ve kentin bileşenlerini mutlaka depreme dirençli hale getirmek gerekiyor. Özellikle İzmir ve Antalya- Muğla arasındaki sahil şeridinden endişe ediyoruz. İzmir’de de endişemiz var. Canlı faylar var. Günün birinde harekete geçip deprem olabilir. Çevredeki deprem olmuş faylardan tetiklenebilir. İzmir, bu kadar canlı fayla bölünmüş ise bunu dikkate almak lazım. Yapı stoğunu depreme dirençli yapmak lazım...”
Naci Görür, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin mikro belgeleme çalışmasından da övgüyle bahsetti:
“ODTÜ’lü ekiple bu çalışmalar yürütülüyor. Dokuz Eylül Üniversitesi’nde Hasan Sözbilir gibi çok değerli yerbilimci arkadaşlar var. Bu İzmir’in şansıdır. Mikro belgeleme çalışması sonrasında İzmir depreme dirençli hale getirilmelidir. 1999 sonrasında yeni yönetmeliklere göre doğru yapılmışsa o binalardan hiç korkmayın.”
Naci Hoca’nın söylediklerinden çıkarılacak dersler çok.
Bizler de son üç haftadır yaptığımızı, yani bilimi can kulağıyla dinlemeyi sürdürelim… İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü ve Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Hasan Sözbilir’in söylediği gibi; “Nereye yerleşmemiz gerektiğine bilim karar versin. Devlet de bilimin ışığında ilerleyerek, her türlü afete dirençli kalıcı konutları yapabilsin...”