Bu yaz özellikle Avrupa Kıtası iklim krizinin etkilerini yoğun olarak hissediyor. İngiltere, Hollanda, İspanya, Almanya ve daha pek çok ülkede su kullanımı sınırlandırılmış durumda. Daha yaz bitmeden on binlerce insan aşırı sıcaklar yüzünden hayatını kaybetti. Tüm bunlar yaşanırken, komşumuz Yunanistan bir ilke imza attı. Atina Belediyesi, TED konuşmaları ve sosyal medya paylaşımları ile çok ses getiren ünlü bilim insanı Eleni Myrivili’yi, “Sıcaklıktan Sorumlu Genel Müdür” unvanıyla işe aldı. “Sıcaklıktan sorumlu Genel Müdür ne yapar” sorusuna Myrivili şu cevabı veriyor: “İlk görevim insanlarda farkındalık yaratmak. Artık yeni bir çağdayız ve hava giderek ısınıyor. Daha uzun süreler boyunca ısı dalgalarına maruz kalıyoruz. Şehirlerimizin koruma kapasitesini artırmalıyız.
Yoğun betonlaşmanın olduğu şehirlere doğayı getirmeliyiz ve doğal su kaynaklarını şehrin soğutulması için doğru şekilde kullanmalıyız. Özetle daha iyi ve daha sağlıklı yaşamak için kentlerimizi yeniden tasarlamalıyız.” Özellikle yaşadığımız Akdeniz coğrafyasının iklim felaketinden daha çok etkileneceğini vurgulayan Myrivili, “Üzerinde olduğumuz doğu Akdeniz bölgesi çok hassas; zira bu bölgeler gezegenin diğer bölgelerinden çok daha hızla ısınıyor. Aşırı sıcakların etkisini azaltmak için daha çok yeşil ve mavi altyapı oluşturmalıyız.
Bunlar sıcaklara karşı en kuvvetli silahımız. Bölgemizde Atina dışında İzmir ve Larissa risk altında. Bu durumun üstesinden gelmek için şehirler değişmeli ve uzun yeşil koridorlar oluşturmalı, gölgelik alanlar yaratmalı ve bu şehirleri yazın daha yaşanabilir kılmalıyız” ifadeleriyle bizlere de önemli bir uyarı göndermeyi ihmal etmedi. İyi de bireyler bu durum karşısında ne yapabilir? İşte Eleni Myrivili’nin önerileri:
-Ağaç dikin.
-Suya ihtiyacı olan ağaçları, özellikle de genç ağaçları sulayın.
-Evlerinizi beyaza boyayın.
-Balkonlarınızda bitki yetiştirin.
-Düz çatıları bitkilendirin.
-Aşırı sıcaklarda yaşlı komşularınızı ihmal etmeyin.
-Sokak hayvanlarına su verin.
-Ağır yemeklerden, şekerli içecekler ve alkolden uzak durun.
Myrivili’nin sözlerini okurken İzmir için ne yapılabilir diye düşünüyor insan... Öncelikle kent içinde yaşam vadileri oluşturabiliriz. Kordon’a ekilen ve yavaş büyüyen ağaçlar yerine daha hızlı büyüyüp gölge yaratan türleri seçebiliriz. Kent çevresinde ağaçlandırma çalışması başlatarak çorak yamaçları yeşillendirebilir, bir yeşil kuşak yaratabiliriz.
TEŞEKKÜRLER MURAT KURUM
İzmir, yerel yönetimleri ve sivil toplum örgütleri, çevrecileri ve kentlileriyle birlik olarak zehir gemisine “dur” dedi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yoğun miktarda asbest içeren ve söküm işlemleri için Aliağa’ya doğru yola çıkan NAE Sao Paulo isimli uçak gemisinin Türk karasularına girmesine izin verilmeyeceğini açıkladı. Zehir yüklü gemiyi durdurabilmek için tek ses olan İzmirlilere ve bu sese kayıtsız kalmayan Bakan Kurum’a teşekkür ediyorum.
100 YILLIK GURUR
Bu salı 30 Ağustos; büyük zaferin 100’üncü yıldönümü... Uzun savaşlarda eğitimli gençlerini kaybetmiş, ekonomik olarak tükenmiş bir toplumun, Mustafa Kemal Atatürk’ün etrafında kenetlenerek yazdıkları destanla ne kadar gurur duysak; bu tarihi zaferi ne kadar coşkuyla kutlasak azdır... 30 Ağustos’ta her yeri bayraklarla donatalım. Elimizde bayraklar, meşalelerle sokağa çıkalım. Bize bağımsızlığımızı kazandıran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını hak ettikleri şekilde, kalbimizde zafere koşanların heyecanıyla bir kez daha analım. 30 Ağustos Zafer Bayramımız kutlu olsun.