YazarlarParalimpik'te madalya rekoru olimpiyatlarda hüsran

HABERİ PAYLAŞ

Paralimpik'te madalya rekoru olimpiyatlarda hüsran

Golbol Kadın Milli Takımımız, üst üste 3’üncü kez Paralimpik Oyunları şampiyonu oldu. Para tekvandoda Mahmut Bozteke, para okçulukta Öznur Cüre Girdi, para yüzme 50 metre serbestte Umut Ünlü altın madalya kazanırken 400 metrede Aysel Önder, eleme turunda dünya ve paralimpik rekoru kırdı; final mücadelesinde ise gümüş madalyanın sahibi oldu…

Kazanan, dünya rekoru kıran, madalyanın ucundan dönen, mücadeleyi hiç bırakmayan tüm sporcularımızı tebrik ediyor, bu keyifli müsabakaları bizlere gururla izlettirdikleri ve bu büyük başarı için her bir sporcumuza teşekkür ediyorum.

Haberin Devamı

Paralimpik sporcular, Paris 2024 Olimpiyat Oyunları’nda mücadele eden olimpik sporcularımızı da madalya sayısında geride bıraktı. Olimpik sporcular, Paris 2024’te 3’ü gümüş, 5’i bronz olmak üzere toplam 8 madalya kazanmıştı. Tokyo 2020’de tarihin en iyi olimpiyatını geçiren Türkiye, Paris’te 40 yıl sonra hiç altın madalya kazanamadan olimpiyatları tamamlayınca hayal kırıklığına neden olmuştu. Peki buna nasıl bakmamız lazım?

Madalya sıralamasında ilk 5’e bakınca Amerika, Çin, Japonya, Avusturalya ve Fransa’yı görüyoruz. Hatta Çin ve Amerika arasındaki ilk sıra mücadelesi son güne kadar sürmüş, sporseverler tıpkı dünyadaki güç yarışını izler gibi bu rekabeti takip etmişti. Benzer sıralama paralimpikte de var. Çin, Büyük Britanya ve Amerika ilk üçte yer alıyor.

Dünyadaki güç dengesi neyse olimpiyatlardaki başarı sıralaması da o. Gelişmiş ülkelerin sporcularının daha başarılı olduğunu, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla ile olimpik başarının doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü ona göre yatırım yapılıyor, ona göre planlamalarla sporcular yetiştiriliyor, bütçeler ayrılıyor…
Bir ülkenin ekonomisi, hukuku, demokrasisi neyse spora, sporcuya verdiği önem, ayırdığı bütçe neyse sonuç onu veriyor. Bu nedenle Türkiye’nin olimpiyatlardaki performansı, köklü bir spor kültürü ve sisteminin oluşturulmasının gerekliliğini bir kez daha gözler önüne seriyor.
Sahip olunan potansiyelin, uluslararası arenada başarıya dönüşmesi için altyapıdan antrenör eğitimine, spor politikalarından kamu bilincine, stratejik yatırımlara kadar birçok aşamada köklü reformlar yapılması şart.

Haberin Devamı

Spora yapılan stratejik yatırımlar başarı üretiyor; yani mali destek, performans artırmanın ilk gerekliliği. Bunu sadece devlete yüklememek de gerek. Burada büyük şirket ve kurumlara da iş düşüyor. Sponsorluklara ulaşmak bu kadar zor olmamalı. Sadece popüler sporlara değil önemli olan farklı branşlara destek olmak.
Bizi önce Tokyo sonra Paris’te heyecanlandıran genç yetenekler, 2028 Los Angeles, 2032 Brisbane Olimpiyatları’nda yakın dönemde daha kolay bulunacak sponsorluklarla çok daha büyük başarılara imza atacaklardır.

9 EYLÜL’DE MİLLİ MAÇ İZMİR’DE

Yarın 9 Eylül, İzmir’imizin kurtuluş günü... İşgalden kurtulmamızın 102’nci yıl dönümü... Kurtuluş mücadelesinin tescillendiği ve taçlandığı gün.
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının, yokluklara meydan okuyarak adeta yeniden var ettikleri bir ülkenin küllerinden doğduğu gün. Herkese çağrım, gelin bu anlamlı günü sadece İzmir’de değil tüm ülkede hak ettiği gibi coşkuyla kutlayalım…

Haberin Devamı

9 Eylül’ün bir heyecanı da İzmir’de milli maçın oynanacak olması. A Milli Takım’ımız UEFA Uluslar Ligi Elemeleri kapsamında İzlanda’yı Göztepe Gürsel Aksel Stadı’nda ağırlayacak, hem de 9 Eylül’de. Daha önce yıllarca ay-yıldızlıların en önemli maçlarına Atatürk Stadı’nda ev sahipliği yapan İzmir, diğer kentlerde modern statların yapılmasıyla senelerce milli maçlara hasret kalmıştı.

Göztepe’nin yeni stadında 14 Haziran 2022’de 2-0 kazandığımız Litvanya maçından iki sene sonra yeniden millileri İzmir’de izleyeceğiz.
Umarım İzmir milli takıma uğurlu gelir ve maçı kazanırız.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder