Başlığa bakıp maddiyat düşkünü bir insan olduğumu sanmanızı istemem. Ancak geçen gün okuduğum bir araştırma dilimden bu cümlenin dökülmesine neden oluverdi ister istemez.
Dünya çapında 150’den fazla ülkede küresel mutluluğu sıralayan yıllık Dünya Mutluluk Raporu’nun 2023 sayısında Finlandiya bir kez daha en mutlu ülke oldu. Finlandiya, üst üste altıncı kez dünyanın en mutlu ülkesi olurken Türkiye, bir önceki yıla göre “daha az” mutsuz olsa da yine listenin sonlarında yer almaktan kurtulamadı.
Dünya Mutluluk Raporu, Amerikan analitik ve danışmanlık şirketi Gallup’un verilerine dayanılarak hazırlanıyor ve altı temel faktöre göre mutluluğu belirliyor: Sosyal destek, gelir, sağlık, özgürlük, cömertlik ve yolsuzluk.
Altı kritere baktığımızda sosyal destek devletin gücünü, yüksek gelir ekonominin gücünü, sağlığa erişim bu alandaki devlet desteğini ve bireysel anlamda maddi gücü gösteriyor. Yolsuzluğun olmaması, ahlaklı yetiştirilmiş bir nesilden ve kimsenin buna ihtiyaç duymamasından kaynaklanıyor. Cömertliğe de büyük ölçüde bireyin imkânları el veriyor. Kriterler arasında paranın sağlayamayacağı tek şey özgürlük
olarak görünüyor.
Bu yılki liste, önceki yıllara benziyor zira listenin en üst sıralarında aynı İskandinav ülkeleri bulunuyor. 2022’de olduğu gibi, Danimarka bir kez daha ikinci sırada, İzlanda ise üçüncü sırada yer alıyor.
2022 yılında Türkiye, en mutlu ülkeler sıralamasında 146 ülke arasından 112’nci sıradaydı. 2023 yılında ise Türkiye, 137 ülke arasında en mutlu 106’ncı ülke konumunda. Çalışmada Türkiye’nin neredeyse tüm parametrelerde zayıf olduğu ve mutsuzluğundan bunlardan kaynaklandığı görülüyor.
En mutlu 20 ülke şöyle sıralanıyor: Finlandiya, Danimarka, İzlanda, İsrail, Hollanda, İsveç, Norveç, İsviçre, Lüksemburg, Yeni Zelanda, Avusturya, Avustralya, Kanada, İrlanda, Amerika Birleşik Devletleri, Almanya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Birleşik Krallık, Litvanya. En mutsuz 20 ülke ise şunlar: Afganistan, Lübnan, Sierra Leone, Zimbabve, Kongo, Botsvana, Malavi, Komorlar, Tanzanya, Zambiya, Madagaskar, Hindistan, Liberya, Etiyopya, Ürdün, Togo, Mısır, Mali, Gambiya, Bangladeş. En mutlu ve en mutsuz ülkelere bir arada baktığınızda, gelişmişlik düzeyi ve buna bağlı yüksek gelirin payının olduğunu yadsımak pek mümkün görünmüyor.
ÇEŞME’DE SARI YAZ ZAMANI
Okulların tatil olması, insanların yıllık izinlerini genellikle yaz aylarında kullanmayı tercih etmesi nedeniyle, özellikle Ege kıyılarında yaz sezonu haziran ve temmuz aylarına sıkışıp kalıyor. Çeşme Yarımadası bu durumu, bölgenin dillere desten festivallerini bahar aylarında düzenleyerek bunu bir nebze de olsa aşmaya çalışıyor. Ünlü Çeşme Festivali de bu yıl 21-24 Eylül tarihlerinde düzenleniyor.
Çeşme’nin başarılı belediye başkanı Ekrem Oran, bu yıl Akdeniz temasıyla düzenlenecek olan festival konusunda bir hayli iddialı. Akdeniz’in kültürünü ve yemeklerini tanıtacaklarını, söyleşiler düzenleyeceklerini ve sanatın ruhunu tüm ilçeye taşıyacaklarını belirtiyor.
Oran’ın iddialı olduğu bir diğer konu da herkesin, yılın her ayında tatil yapabileceği bir Çeşme’yi hayata geçirmek. Bu nedenle de sayıları her geçen yıl artan belediyenin işlettiği plajlar, ÇEŞTUR tesisleri, plaj ve kaplıca otelleri ile uygun fiyatlı tatil seçeneklerine ciddi yatırım yapıyor. Festivalin programına gelince... Cezayir asıllı Fransız sanatçı Enrico Macias konseriyle başlayacak olan festivalde Tunus asıllı Fransız şarkıcı Dany Brillant, Lübnan doğumlu Rabih Abou-Khalil ve Gypsy Kings’in devamı olan Chico & the Gypsies gibi çok sayıda yerli ve yabancı sanatçı sahne alacak.
Hava sıcaklıklarının 30 derece ve üstünde seyretmesi beklenen festival zamanı, yaz tatili yapamayanlar veya yaza sımsıcak bir veda hayali kuranlar için muhteşem bir fırsat.
Sakın kaçırmayın.