İklim krizi ve aşırı su kullanımı kuraklığa ve su kaynaklarının azalmasına neden oluyor. Tüm dünyada su krizi derinleşirken çeşitli ülkeler aldığı önlemleri duyurmaya başladı.
İspanya ve Portekiz’in bulunduğu İber Yarımadası’nda son bin 200 yılın en kötü kuraklığı yaşanıyor.
Dünyada en fazla turist çeken şehirlerin başında gelen Barselona’daki su oranı yüzde 16’ya gerileyince kentte bir kriz masası kuruldu. Katalonya Özerk Hükümet Başkanı Pere Aragones, “Alışılmadık ve endişe verici bir durumla” karşı karşıya olduklarını belirterek, “Yağış ölçümleri yapıldığından bu yana bu kadar uzun süreli bir kuraklıkla hiç karşılaşmamıştık. Son üç yıldır Katalonya’da ihtiyaç olan yağmuru almadık” dedi. Peki alınan önlemler neler? Bazı yerleşimlere verilen su miktarı azaltıldı. Otel ve kamp alanlarındaki boş havuzların doldurulması, spor salonlarında ve plajlardaki duşların kullanılması yasaklandı. Yeşil alanların sulanması kısıtlandı.
Ülkemizde yerel seçimlere sayılı günler kala su gibi altyapı sorunları en çok çözüm bekleyen konular arasında. Hele ki Türkiye’nin turizm markaları olarak gördüğümüz Çeşme, Bodrum, Antalya gibi yerlerde hareketlilik başlayınca yine su sıkıntısı had safhaya ulaşacak.
Bazı projelerin büyüklüğü yerel yönetimlerin bütçesini aşıyor ama önemli olan bir öncelik sıralamasının yapılması. Büyükşehir Belediyeleri ve devletin desteği ve uyumlu çalışma ile bu sorunlar çözülebilir.
Parti ayrımı yapmaksızın bu sorunlara kalıcı çözümler üretmeye odaklanmalıyız bence çünkü bu yaşamsal bir konu ve siyasetler üstü olmalı.
ELON MUSK’TAN UYARI VAR!
Teknoloji dünyasının ezber bozan ismi Elon Musk yaptığı işlerin yanında her açıklamasıyla da Silikon Vadisinin en dikkati çeken ismi.
Musk en son katıldığı konferansta yaptığı açıklamada teknolojinin hızlı ilerlemesinden endişe duyduğunu söyledi.
Musk şöyle diyor: “Daha önce hiçbir teknolojinin bu kadar hızlı ilerlediğini görmemiştim. Çip kıtlığı sona ermiş olabilir, ancak yapay zekâ ve elektrikli araçlar öylesine müthiş bir hızla büyüyor ki, önümüzdeki yıl dünya elektrik ve trafo arzı konusunda sıkıntıyla karşı karşıya kalacak.” Elon Musk açıklamasında yapay zekâ hesaplama miktarının her altı ayda bir 10 kat arttığının da altını çiziyor.
Kendisinin de ifade ettiği gibi, bu kadar hızlı bir büyüme sonsuza kadar devam etmeyecek ve kademeli olarak yavaşlayacaktır. Ancak son yıllarda yaşadığımız bu dönüşüm oldukça baş döndürücü.
Bu yeni dünya düzenini görmezden gelenleri ise zor zamanların beklediği bir gerçek.
FRANSIZCA YERİNİ İTALYANCA’YA KAPTIRMAZ
Dil öğrenme platformu Babbel’in araştırmasına göre dünyanın en romantik dili artık Fransızca değil, İtalyanca... Daily Mail’in haberine göre bu sonuç, Birleşik Krallık, Fransa, İspanya, İtalya, Almanya ve ABD’den altı bin kişinin cevapladığı ankete göre belirlenmiş.
İtalyanca yeni dünyanın en romantik dili olmasının yanı sıra, en çekici ve en tutkulu dil olarak da nitelendiriliyor.
İtalyanca’da ses perdesinin yükselmesi ve alçalması, müzikal bir nitelik yaratması, bu çekiciliğin ve cazibenin en büyük nedeni olarak gösteriliyor. Gerçekten de öyle… İtalyancanın kulağa hoş gelen bir ses tonu var. Ancak kimse kusura bakmasın Fransızca bambaşka ve bana göre hâlâ en romantik dil. Bu durumun kolay kolay değişeceğini de düşünmüyorum.