Işınsu KestelliSuyu dikkatli kullanalım
HABERİ PAYLAŞ

Suyu dikkatli kullanalım

Türkiye’de, özellikle 1980 yılından sonra artan gelir ve değişen hayat tarzıyla birlikte, sayfiye beldelerinde yazlık konut edinme modasına kapınıldı. Önceleri herkes, yaşadığı şehre en yakın yerlere yönelmeye başladı. Sonra Ege kıyıları, özellikle de Bodrum, Marmaris, Kuşadası çevresi popüler hale geldi.

Bu tutku; yaşanan ekonomik krizler, yazlık yapmak amacıyla kurulan kooperatif modellerindeki sıkıntılar nedeniyle zaman zaman azalsa da hep devam etti. COVID-19 salgınıyla ve evden çalışma modelinin yaygınlaşmasıyla birlikte ise resmen bir patlama yaşandı. Tüm sayfiye bölgeleri devasa bir şantiyeye dönüştü.

Haberin Devamı

Gel gör ki talebin yöneldiği adreslerin hiçbiri, böylesine yoğun bir talebe hazır değildi. Eskiden sadece yoğun sezonda yaşanan sorunlar katlanarak büyüdü.
Bu sorunların en başında ise susuzluk geliyor.

Hatırlarsınız; geçen yaz sonunda Bodrum’a su sağlayan Mumcular ve Geyik barajları, sezon sonu gelmeden tamamen kurumuştu. Her iki barajdaki sıkıntı, bu yıl da yağışların yetersiz kalması nedeniyle sürüyor. Henüz yaz ayları için yeterli olacak doluluk oranlarına ulaşılamadı.

Meteorolojinin açıkladığı nisan ayı verilerine göre de ülkemizin büyük bölümünde olağanüstü ve çok şiddetli kuraklık görüldü. Türkiye genelinde yağışlar, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 oranında düştü.

İklim krizinin etkileri mi dersiniz, dönemsel bir durum olarak mı değerlendirirsiniz bilemem ama bildiğim bir şey var ki her damla suyu dikkatli kullanmak zorundayız. Çünkü su sadece insanlara değil, bitkilere ve hayvanlara da lazım. Suyun azalması demek, bizleri besleyen tüm gıda ürünlerinin de azalması anlamına geliyor. Bu nedenle çeşmeyi açarken, duşa girerken, bahçenizi sularken bir değil, iki kere düşünün. En etkili tedbir, sorun kapıya dayanmadan alınan tedbirdir.

HAYDİ FESTİVALE

İzmir’in ve Ege’nin yöresel ürünleriyle markalaşan festivallerinin tadı bir başkadır.

Çok şükür o festivallerden biri, yıllar sonra hayata dönüyor.

Bornova eski köy yerleşimlerinden olan Beşyol Mahallesi, bugün saat 14.00’te yeniden ‘Kiraz Festivali’ne ev sahipliği yapmak için hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Festival kapsamında çeşitli yarışmalar, halk oyunları gösterileri ve konserler düzenlenecek. Festival alanına ulaşmak isteyenler için saat 12.00’den itibaren Bornova Cumhuriyet Meydanı, Bornova Metro otobüs durakları, Yahudi Mezarlığı (Altındağ) ve Yeşilova son duraktan servisler kaldırılacak.

Bugün için başka bir programınız yoksa Bornovalılar sizleri bekliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder