Işınsu KestelliToplumsal bir panik yaşanıyor

HABERİ PAYLAŞ

Toplumsal bir panik yaşanıyor

Türkiye, art arda işlenen kadın cinayetlerini, tecavüze, istismara ve şiddete uğrayan kadın ve çocukları konuşuyor. Hatta, ülkede ‘toplumsal bir panik yaşanıyor’ desek yanlış olmaz. Güvensizlik duygusu, korku atmosferi bütün topluma sirayet etmiş durumda.

Bu da gayet doğal... Bir yerde, bir kadının sokakta yürüme özgürlüğünü bile garanti altına alamazsanız orada medeniyetten veya toplumsal güvenden bahsedemezsiniz. Ülkemizde maalesef infaz sisteminin caydırıcılığını kaybetmesi, bunun bir parçası olarak şiddet olaylarının cezasız kalıyor algısının yerleşmesi, cezasızlık iklimi adeta suçu teşvik edici boyutlara taşımış durumda.

Haberin Devamı

Son olarak, hepimizi dehşete düşüren, iki genç kadını katledip intiharla son bulan vaka, Türkiye’de gençler arasında hızla yükselen tehlikeli bir eğilimi de gündeme getirdi: Incel

1997’de henüz Facebook, Instagram yokken, daha 20’li yaşlarındayken bir kadın, kendisi gibi toplumda önyargılarla karşılanan yalnız insanları bir araya getirecek çevrimiçi bir topluluk kuruyor. Incel (İstemsiz Bekarlık Projesi) adını verdiği bu topluluğu, kadın ve erkeklerin sorunlarını konuştuğu ‘arkadaşça bir yer’ olarak tanımlıyor.

Geçen 30 yıla yakın sürede ise incel kültürü, bugün kadına nefretle özdeşleşen bir topluluğa dönüştü.

Türkiye’de de incel topluluklar sosyal medya platformlarında oldukça aktif. Bu korkunç cinayetle gündeme gelen Discord başta olmak üzere DarkWeb, Telegram, Reddit gibi sitelerde incel grupların sohbetleri, cinayetlere ‘alkış’ tutanların sayısı hayli fazla.

Beklendiği gibi Discord’a ülkemizde erişim engeli getirildi ama 600 milyonun üzerinde kullanıcısı olan Discord’u kapatmak tek çözüm mü?

Bence değil!

Sosyal mecralarda suça yönelik içerik paylaşımları ile mücadele edilmeden toplumdaki şiddet psikolojisinin sona ermesi hiç de kolay görünmüyor.

Bu tür olayların önüne geçmek için başta sıkı denetim olmak üzere, suçu engellemeye yönelik adımlar ve caydırıcı cezalar büyük önem taşıyor.

Ailelerin de çocuklarını kontrol edip, onları ekrana teslim etmemesi çok önemli. Bunun yanında siyasi otoritenin de devreye girmesi gerekiyor. İlgili tüm bakanlıkların yetkililerinin, akademisyen, sivil toplum örgütleri ve uzmanlarla bir araya gelerek acil bir eylem planı için derhal çalışmaya başlaması hayati bir mecburiyet.

Haberin Devamı

Cezasızlık algısının, iyi hal indirimlerinin ortadan kaldırılması infaz yasasının gözden geçirilmesi de şart.

Bize yakışacak olan budur.

KÖMÜR İNGİLTERE’DE TARİH OLDU

İngiltere, enerji dönüşümünde tarihi bir adım atarak Nottinghamshire’daki Ratcliffe-on-Soar Elektrik Santrali’ni kapattı.

Bu gelişmeyle İngiltere, kömürle çalışan son elektrik santralini de kapatmış oldu ve kömür enerjisi kullanımını resmen sonlandırdı.

Küresel enerji düşünce kuruluşu Ember’in genel müdürü Phil MacDonald, “Bu tarihi adım, Sanayi Devrimi’ni başlatan ülkenin son derece hızlı bir geçiş sürecinin son bölümüdür” dedi.

Dünyanın ilk kömürle çalışan elektrik santrali 1882’de Londra’da açılmıştı ve 2012’ye kadar İngiltere’nin elektrik üretiminin yüzde 39’u kömürden sağlanıyordu. Ancak Ember verilerine göre, bu oran hızla düştü ve 2019’dan itibaren yüzde 2’nin altına indi.

Haberin Devamı

Kömür enerjisi, İngiltere’de ağırlıklı olarak rüzgâr ve güneş enerjisi ile yer değiştirdi ve bu süreçte doğal gaz bağımlılığı da artmadı.

Ülke, 2030’a kadar tamamen karbon nötr bir enerji sistemine geçmeyi hedefliyor.

Ne diyelim; darısı başımıza.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder