Birer avatarımızın sokaklarda gezeceği sanal bir dünyayı planlayan “metaverse” gibi, dijital ikizler konusu da son zamanlarda teknoloji trendlerinde üst sıralarda bulunuyor. Çoğumuz dünyanın bir yerinde bize tıpatıp benzeyen bir ikizimizin olduğunu düşünmüşüzdür. Bir de kendinize bire bir benzeyen, sizden en önemli farkı ise tamamıyla dijital bir hayat sürmesi olan bir kopyanızı yarattığınızı düşünün. Hem de sizinle aynı düşünme yetisine sahip olduğunu...
Peki dijital ikiziniz olunca ne olacak? Aslında yapay zeka ve internet birleşimiyle oluşan dijital ikizin tek bir amacı var: Gerçek hayatta var olan versiyonun daha da geliştirilmesine yardımcı olmak, bir anlamda gerçek hayata bir geri bildirim sunmak. BBC News’de okuduğum bir haberde, insanın ikizinin yaratılması çalışmalarına başlandığından bahsediliyor. Ancak bu avatar çalışmaların halen çok kaba ve ilkel aşamada olduğu da belirtiliyor.
Halihazırda ürün tasarımı, dağıtımı ve şehir planlamacılığı gibi alanlarda dijital ikizler kapsamlı olarak kullanılıyor. Formula 1 yarışlarında örneğin, McLaren ve Red Bull takımları yarış arabalarının dijital ikizlerini kullanıyor. Ulaşım sistemlerinin, caddelerin ve binaların gerek tasarımlarını iyileştirmek gerekse faaliyetlerini izlemek amacıyla Şangay ve Singapur’un dijital ikizleri üretilmiş durumda. Ortadoğu’daki yeni bazı kentlerde benzer bir durum söz konusu.
Dijital ikizlerin en çok değer katacağı alanın ise sağlık hizmetleri olması bekleniyor. İnsan kalbinin sanal bir modellemesini yaratan Dassault Systemes yazılım firmasının projesi ile cerrahların, birçok yöntemi ve tıbbi araç gereci bu şekilde deneme yanılma yöntemiyle kullanabilmesi öngörülüyor. Bu teknoloji, Boston’da gerçek hastaların kalp rahatsızlıklarını haritalandırmak için de kullanılıyor.
Firma bugünlerde göz ve beyin de dahil olmak üzere çeşitli başka organların dijital ikizlerini üretmeyi planlıyor. Bu alanda en iddialı proje dünyanın dijital bir kopyasını üretme fikri. Yazılım firması Nvidia’nın işlettiği Omniverse platformu, dünyanın bütün yüzeyinin yüksek çözünürlüklü fotoğraflarıyla dijital bir ikizini inşa etmek hedefi üzerine çalışıyor.
“Earth-2” ismi verilen bu projeyle de iklim değişikliği gibi sorunlara çözümler geliştirilmesi umuluyor. İnsanların dijital ikizlerinin üretilmesi konusunda ise teknoloji uzmanları, bu fikrin çok cazip olduğunu kabul ediyor. Hatta uzmanların bir kısmı, 2020’li yıllar bitmeden insanın düşünme yetisine sahip dijital ikizlerinin ilk sürümleriyle tanışacağımıza inanıyor.
Yapay zekanın bir insanın var olduğu andan sonuna dek hayatını anlayıp modellendirebilmek için daha çok yol kat etmemiz gerektiğini düşünen, çünkü teknolojinin halen o seviyeye gelmediğini söyleyen bir kesim de var. 10 yıldan az bir zamanda ya da çok daha sonra olsun, dijital ikizimizin olması fikri bile heyecan verici... Zaten teknoloji ışık hızında gelişim gösterirken çok da uzak görünmüyor.
BABALARIMIZIN GÜNÜ
Anneler Günü’nün tarihi unutulmaz ama babalarınkine gelince hafızamız karışıverir. Babalar Günü, Anneler Günü kadar eski değil hatta Anneler Günü’nün gölgesinde kalmıştır diyebiliriz. Bugün, annelerimiz kadar sevgisini çok gösteremeyen ama hayat boyu bizi destekleyen, arkamızda adeta bir dağ gibi duran babamıza kocaman sarılma; sevgimizi, bizim için ne kadar önemli olduklarını hissettirme günü. Bir de benim gibi sarılamayacak olduğunu bilmek, bugünün anlamını daha da katlıyor. Rahmetli canım babamın ve tüm babaların Babalar Günü kutlu olsun.