Geçtiğimiz hafta düzenlenen Davos Zirvesi’nin en sıcak konusu yapay zekâ oldu. Davos’ta, global araştırma şirketi PwC’nin 26’ncı Küresel CEO Araştırması’nın sonuçları açıklandı ve veriler oldukça çarpıcıydı.
Ankete dünya çapında 4 bin 700’den fazla CEO katıldı ve CEO’ların ekonomideki yavaşlama beklentisi geçen yıl rekor seviye olan yüzde 73’lerdeyken, bunun yüzde 45’e düştüğü görüldü.
Ancak CEO’lar, şirketlerinin büyük değişimlere karşı uyum sağlaması konusunda tedirginler. Çalışanların yüzde 80’i işlerinin yapay zekâdan etkilenebileceğini söylüyor.
CEO’lar ise yapay zekânın yükselişiyle iş modellerinin on yıl içinde ayakta kalamayacağını düşünüyor. Ayrıca şirketlerinde yapay zekâ ile değişiklikler yapmaya çalıştıklarını ama çalışanların büyük kısmının buna direndiğini ifade ediyorlar.
PwC’nin Global Başkanı Bob Moritz, “Yüzde 55’lik kesim radikal bir şekilde değişmeleri gerekmediğini söylüyor ve ben bunun biraz saflık olduğunu düşünüyorum. Çünkü etraflarındaki dünya çok hızlı değişiyor” diyor ve şöyle devam ediyor: “İster üretken yapay zekânın kullanıma sunulmasını hızlandırmak, ister iklim geçişinin zorluklarını ve fırsatlarını ele alacak şekilde işlerini kurmak olsun bu bir dönüşüm yılıdır.”
Davos’ta masaya yatırıldığı üzere şirketlerin gündeminde de ışık hızıyla gelişen yapay zekâ var. Şirketler sadece kendilerini geliştirmek için değil gelecekte hayatta kalabilmek için yol haritalarını bu teknolojilere göre oluşturmak zorundalar.
EN HIZLI BÜYÜYEN MESLEKLER
Avrupa’da iş piyasası hızlı bir dönüşümden geçiyor. Davos’ta konuşulan, şirketlerin yapay zekâ endişesine paralel olarak LinkedIn’in Avrupa bazlı yaptığı bir araştırma iş piyasasındaki gerçekleri ortaya koyuyor.
LinkedIn, 2019’dan 2023’e kadar geçen sürede işverenlerin açtığı iş ilanlarını inceledi. En hızlı büyüyen meslekler, incelenen Avrupa ülkeleri arasında farklılık gösterse de ortak eğilim yapay zekâ, sürdürülebilirlik ve siber güvenlik pozisyonlarının yükselişte olduğunu gösteriyor. En fazla talep gören iş unvanları arasında sürdürülebilirlik uzmanı, yapay zekâ mühendisi ve siber güvenlik analisti bulunuyor. LinkedIn Avrupa ve Latin Amerika Genel Müdürü Josh Graff, “2024’e doğru ilerlerken, yapay zekâ ve sürdürülebilirliğin işgücü piyasasını temelden ve yeniden şekillendiren ana etkenlerden biri olduğu açık. İşletmeler giderek daha fazla yapay zekâ becerilerine sahip profesyonelleri işe almak istiyor” diyor.
“Bu işlerin çoğu 20 yıl önce yoktu bile” diyerek sözlerini sürdüren Graff, “Yapay zekânın hızlı yükselişi, bu yeni meslekleri ve hatta geleneksel pek çok mesleği bir 20 yıl daha beklemeden dönüştürecek, hatta yok edecek gibi duruyor” gibi iddialı bir ifade kullanmaktan da çekinmiyor. Araştırma, değişimin hızlı temposu göz önüne alındığında birçok profesyonelin becerilerini açık pozisyonlarla nasıl eşleştireceklerini bulmakta zorlandığını belirtiyor. Yani artık her şey daha da zor... Sadece bir işin profesyoneli olmak, sahip olunan yüksek yetenek yetmeyecek; iş gücünün değişen iş dünyasına uyumu için gereken becerilere sahip olunması da beklenecek... İş gücü piyasasında sanayi devrimi gibi tarihi bir dönüşüm bizi bekliyor. Hazır mıyız ona bakmalıyız?