Işınsu KestelliYatırım müjdesi

HABERİ PAYLAŞ

Yatırım müjdesi

Geçen hafta Türkiye’nin Gri Liste’den çıkmasıyla başlayan olumlu hava, cuma günü gündeme düşen güzel haberle perçinlendi. Çin’in önde gelen elektrikli araç üreticilerinden BYD, ülkemize 1 milyar dolarlık yatırımla fabrika kuracak. Fabrika için seçilen yer ise Ege’den bir adres: Manisa.

Avrupa Birliği, geçen hafta içinde Çin menşeli elektrikli araçların ithalatına uyguladığı gümrük vergisini yüzde 48’e kadar yükseltmiş; Türkiye ise yeni yatırımları teşvik etmek amacıyla Çin’den ithal edilen motorlu taşıtlara uygulanan gümrük vergilerini hafifletmişti. Bu karar, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping arasında, Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenen Şanghay İş Birliği Örgütü toplantısı sırasında yapılan görüşmenin ardından gelmişti

Haberin Devamı

Otomotiv yatırımlarını, ülkemiz açısından son derece değerli buluyorum. İtalyan FIAT ile Fransız markası Renault’un Bursa’daki yatırımlarının Türkiye’de sektörün gelişmesine ne kadar önemli katkı sağladığı ortada. Fabrikalar ilk açıldığında üretilen araçların yerli payı son derece düşüktü. Bugün ise yüzde 60 seviyelerini geçmiş durumda. Hatta bu markalar için parça üreten bazı firmalar o kadar büyüdü ki aralarında kendi markalarını yaratanlar, önemli ihracat başarılarına imza atanlar bile var. Bu nedenle BYD’nin inşa edeceği fabrika öncelikle Manisa; sonra da başta İzmir olmak üzere tüm Ege için yeni bir büyüme dalgası yaratacaktır. Şimdiden hayırlı olsun.

SAHİL BELDELERİ PAHALI MI?

Nasıl ki İstanbul’da, İzmir’de ortalamanın üzerinde fiyatlarla yemek yiyeceğiniz, eğleneceğiniz mekânlar varsa, tatil beldeleri için de aynı şey geçerli. Çok, hatta aşırı pahalı olanlar da var, normal fiyatlarla hizmet verenler de var. Ancak sosyal medyada özellikle pahalı işletmelerin adisyonları paylaşıldığı için bu durum her yerde geçerliymiş gibi bir hava oluşuyor ve bundan zaten sezonun iki ay olduğu tatil beldelerindeki tüm işletmeler zarar görüyor.

Oysa gerçek tam olarak böyle değil. Hemen hemen her tatil beldesinde halk plajları veya belediyelerin işlettiği uygun fiyatlı işletmeler mevcut. Hesaplı esnaf lokantaları, fiyatları tüm Türkiye’de aynı olan zincir işletmeler de var. Bu nedenle dikkat çekmek veya sosyal medyada yüksek paylaşım almak için yapılan haber ve içeriklere aldanıp karar vermeyin. Sırf bu nedenle dünyanın en güzel sahillerinden ayrı düşmeyin.

Haberin Devamı

ORMAN RAPORU

Geçen hafta “İçimiz yanmasın” başlığıyla artan orman yangınlarını yazmış, “Yeşil Vatan’a sahip çıkalım” çağrısında bulunmuştum.

Ne yazık ki hafta boyunca da yurdun dört bir yanından yangın haberleri gelmeye devam etti. Bu sıcak yaz günlerinde, belki bir farkındalık yaratılmasına katkı sağlar ümidiyle Orman Genel Müdürlüğü tarafından düzenli olarak açıklanan yangın raporu verilerini her hafta sizlerle paylaşacağım. İşte son durum: 

1 Ocak 2024’ten 5 Temmuz 2024’e kadar geçen süre zarfında tamı tamına 1.437 orman yangını çıktı. Bu yangınlarda 6.567 hektar ormanlık alan zarar gördü.

Lütfen bu konuda daha dikkatli olalım, açıklanan yasak ve sınırlamalara uyalım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder