Yoga yapmak için altın bir dönemde yaşıyoruz.
Yoga, oldukça popüler, yoga hocalık eğitimleri çok yaygın. Online dersler, eğitimler de katıldı kervana, yoga yapmak isteyene olanaklar yağıyor resmen.
Özellikle büyük şehirlerde pek çok yoga hocası var.
Hatta şu espriyi duymuşsunuzdur:
-Herkes yoga hocası olduğu için, yakında, kimse ders verecek birini bulamayacak.
Ama işte işler böyle olmuyor. Evinde kendi pratiğini yapabilen, deneyimli bir yoga hocası olsanız bile, zaman zaman bir başka hocanın size yapmanız gerekenleri söylemesine ihtiyaç duyuyorsunuz.
Siz yoga yaparken birinin kontrolü eline alması, alan tutması, sağınızda solunuzda başkalarının olması, hocanın yanınıza gelip sizi düzeltmesi insana çok iyi geliyor.
Dediğim gibi ne kadar deneyimli bir yoga hocası olursanız olun, yeri geliyor siz de yoga yaparken omuzlarınızın gerginliğini fark etmiyorsunuz; bir hocanın gelip yumuşak bir şekilde omuzunuza dokunması çok güzel bir hatırlatma oluyor.
Her yoga hocalık eğitimi alan kişi de yoga öğretmiyor aslında. Çoğu insan kendi kendine yoga yapabilmek için hocalık eğitimi alıyor ki bu çok yerinde bir karar.
Yoga hocalık eğitimlerinde bedenimizin hem enerjentik hem de fiziksel sistemlerini, anatomisini öğreniyoruz. Bedenimizle bağ kurmak için bedenimizin çalışma mekanizmasını bilmek çok kıymetli.
Özellikle artık atlatmış olmayı dilediğimiz pandemi döneminde pek çok öğrencimizden “İyi ki uzun süredir yoga yapıyormuşum, böylece stüdyolar kapalı olduğu dönemde evde tek başıma yapabildim, yoksa delirirdim” diye çok mesaj aldık.
“Sağlıklı” dönemlerde derinleştiğimiz yoga pratiği ve bilgisi, beklenmedik, olağanüstü, belirsizlik barındıran durumlarda can simidimiz oluveriyor.
Yogayı ister tek başımıza yapalım, istersek bir stüdyoda ya da online bir derse katılalım, her şeyin başı iyi bir yoga hocası ile çalışmak aslında.
Yoga başladığımız ilk dönemlerde karşımıza çıkan yoga hocası bizimle yoga arasında bir köprü oluyor.
Bazen hocaya kanımız çok ısınmadığı için yogayı sevmediğimizi zannedebiliyoruz.
Kıssadan hisse bizce beş, altı hocanın dersine girmeden ve değişik yoga stillerini denemeden “Yogadan hoşlanmadım” demeyin, naçizane.
Peki “Doğru yoga hocasını nasıl anlarım?” diyorsanız, bazı ipuçları vermeye çalışalım:
• Hocanızın sınıftaki genel tavrını sevdiniz mi?
Evet hepimizin tercihleri birbirinden farklı olabiliyor. Birimizin hemen kanının ısındığı bir hocadan bir başkası hoşlanmayabilir. Sırf arkadaşımız seviyor ya da sevmiyor diye hocalar hakkında karar vermeyelim. Siz ne düşünüyorsunuz? Belirleyici olan bu.
• Yönlendirmelerini anlayabildiniz mi?
Ders sırasında hocanın pozlara yönelik yönlendirmeleri oldukça önemlidir; bu yönlendirmelere göre yoga duruşlarını yapıyoruz çünkü. İyi bir yoga hocası poza nasıl gireceğimizi, pozda kalırken neler yapacağımızı, pozdan çıkarken nelere dikkat etmemiz gerektiğini söylemesi gerekir.
• Ders sırasında bize alan tanıyor mu?
Burası belki bir önceki maddenin tersi gibi görünebilir ama hocanın pozu net bir biçimde anlatması kadar, öğrencisine ders sırasında alan tanıması da çok önemlidir. Ders sırasında çok konuşan ya da öğrencisine çok karışan bir hoca öğrencinin kendisine dönmesini engelleyebilir. Yoga pozunu tarif ettikten sonra hocanın biraz geri çekilip, öğrencisinin pozu deneyimlemesine vakit tanıması kıymetlidir.
• Ders verirken dikkati dağınık mıydı, yoksa verdiğini derste miydi?
Dikkati dağınık bir hoca, özellikle yogaya yeni başladığımız dönemlerde, bizim de dikkatimizi toplamamızı engelleyebilir. Dikkati ve odağı tamamen verdiği derste ve öğrencisinde olan bir hoca, sınıfın da enerjisinin dağılmasını engeller.
• Yapmakta zorlandığınız yoga pozlarına yönelik alternatif pozlar önerdi mi?
Burası da oldukça önemli; sağlık tarihçemizden dolayı bazen bir pozu yapamayabiliriz, hocanın bedenimizi koruyacak alternatifleri verebilmesi gerekli.
• Ders sırasında kendinizi güvende ve hoca tarafından destekleniyor hissettiğiniz mi?
Hocanın enerjisi bize geçer. Sınıftaki yoga hocasının aklı başka bir yerdeyse bunu anlarız. Güzel bir his değildir bu.
• Hoca sınıfla ilgileniyor muydu?
Yoga hocası bazen tamamen kendi hocalığına, sınıfta söyleyeceği cümlelere odaklanmış olabiliyor. Burada aslında kötü bir niyeti de olmayabilir; sadece mükemmel bir ders vermek istediği için tamamen derse ve kendi sözcüklerine kitleniyor. Oysa bir yoga dersinin en önemli parçası öğrencilerdir. İyi bir yoga hocası dikkatini verdiği ders ve öğrencileri arasında eşit dağıtabilmeli.
• Anatomik yönlendirmeleri sade, net, anlaşılır ve uygulanabilir miydi?
Bu madde özellikle online dersler için çok önemli. Elbette yoga derslerinden bazen hoca, hayattan, yoga felsefesinden, enerji bedeninden bahsedecektir. Ama bir yoga dersi yoganın fiziksel tarafını deneyimlediğimiz bir alan. Dolayısıyla yoga asanalarını yaparken bedenimize nasıl adapte ederiz, nasıl zarar görmeyiz konusunda yönlendirme yapması çok önemli.
• Ders sonrası kendinizi nasıl hissettiniz?
Her şeyden daha önemlisi bu.
Ders bitince nasıl hissediyoruz?
İç sesimiz bize gerekli şeyleri söyleyecektir.
Şunu da unutmayalım, bazen pek de hoşlanmadığımız bir hoca o an için tam da ihtiyaç duyduğumuz hoca olabilir.