1. İçsel bir keşif yolculuğuna çıkın
İçsel keşif yolculuğuna çıkmak, zamanda duraklama düğmesine basmak gibidir. Bir hafta sonu, bir hafta, bir ay bile her şeyden -rutinlerinizden, ailenizden- uzaklaşmak anlamına gelir. İçsel keşif yolculuğu gerçekte kim olduğumuzla bağlantı kurmanıza yardımcı olur.
2.Kişisel ruhsal bakım detoksu önemli bir eylemdir
Yoğun yaşamlarımızda, küçük öz bakım eylemlerine zaman ayırıyoruz. Saç bakımları, mianikürler/pedikürler... Peki gerçek çekirdeğimizi beslemek adına ruhumuza ne sıklıkta zaman ayırıyoruz?
Bir inziva ruhunuzu masaja götürmek gibidir. Günlük yaşamda sık sık nefes almayı unutuyoruz. Yoga ve meditasyon pratikleri bize nefes almayı hatırlatıyor. Bu nedenle bu ikisi detoks için bir araç olabilir. Kişisel bakım detoksunda günlük rutinimizin dışına çıktığımızda yaşamın doğal ritmiyle yavaşlıyoruz. İster bir orman yürüyüşü olsun ister sahil kenarında bir alanda bağdaş kurup oturmak olsun, sonuç aynı. Doğa ve kendimizle uyumlanıyoruz.
3. Gerçek benliğiniz ile kaynaşın
Kendiniz ile randevuya çıkmak için zaman ayırın. Bu bir sinemaya tek kişilik bilet almak da olabilir. Bir kahve içmek de olabilir. Uzun zamandır konuşmaktan kaçındığımız birisine mektup yazmak da olabilir.
Genel yaşam rutinimiz, bizi gerçekte kim olduğumuzun izlerini unutturabiliyor. Kişisel ruh bakım detoksunda illa bir haftalık sessizlik olmak zorunda değil, ancak bir miktar dijital detoks içermeli. Akıllı telefonlarımızı devre dışı bırakarak, laptoplarınızı kapatarak, sosyal medya sohbetlerini sessize alarak, kendimizle kaynaşma şansı verebiliriz. Sessizlik, çoğu kişiler için tedirgin edici olsa da, içimizdeki kendimizi en yalın ve berrak izleme ve gözlemleme imkanı verir.
4. Bir kişisel ruhsal bakım detoksu, derin dönüşüm sağlayabilir
Bu detoksta; tanıdık olandan, bilinmeyene doğru uzaklaşıyorsunuz. Bazılarımız için, hareketsiz oturma, teknolojiden uzaklaşma ve günlük bilgi akışından koparma fikri zor olabilir. Bazılarımız için yoğun bir şehirden uzak zaman geçirme düşüncesi tedirgin edici olabilir. Ancak hayatımızda zorlandığımız bir olaydaki resme bakarken ayrıntılara ne kadar yakınlaşırsak o kadar uzaklaşırız ve sorunlarımızı bir o kadar çözülmez olarak görmeye başlarız.
5. Konfor alanınızdan çıkın!
Konfor bölgelerimizden çıkmak her zaman zordur, çünkü konfor alanı tam da ismi gibi güven verir. Ancak izin verirsek derin dönüşüm için bir fırsat olabilr. Uzun zamandır gitmeyi arzuladığınız bir yeri keşfetmeyi deneyebilirsiniz.
6. Bir grup ile takılmak
Bir kişisel ruhsal bakım detoksu sırasında grup ile bağ kurabilirsiniz. Bir grup benzer düşünen insan ile zaman geçirmek inanılmaz bir sinerji yaratabilir.
Bu grup korkularınızı paylaşabidiğiniz ve bundan destek alabileceğiniz, kaçtığınız ama harekete geçirmek istediğiniz aktiviteleri hali hazırda yapan veya ilk kez deneyimlemek isteyen kişilerden oluşabilir. Aslında böylece konfor alanınıza meydan okumuş olursunuz.
7. Tutkunuz ile bağlantı kurun
Çekirdeğiniz ile yüz yüze gelene kadar katmanları soymak için, sessiz bir meditasyon ile derinleşmeniz şart değil. Yapabilen kişiler için elbette bu da güzel bir yöntem. Ancak bu herkes için tek yöntem olmayabilir. Yemek atölyeleri, yazma, fotoğrafçılık, resim veya yoga, bir inziva, içinizdeki ateşi uyandırma gücüne sahip.
Sevdiğiniz veya her zaman yapmak istediğiniz şeyi yaparak bir hafta geçirmek, yaratıcı akışınız ile bağlantı kurmanın ve gerçek potansiyelinizi keşfetmenin bir yoludur.
8. Kaliteli bir inziva, ruhunuza uzun vadeli bir yatırım olabilir
Bir hafta veya daha uzun bir süre kendi başınıza, ailenizden veya partnerinizden uzak kalmak biraz keyfe düşkünlük mü? Maliyetinden bahsetmiyorum bile. Cevap: Kesinlikle hayır!
Bunu kendinize uzun vadeli bir yatırım olarak düşünün. Bir tür hayat sigortası. Nasıl ki bir elektronik cihazı sonsuza kadar çalıştıramıyoruz, ara sıra şarj ediyoruz, ara sıra fişten çekip pil dengesini ayarlıyoruz; kendimiz için de bu detoksu uygulamak önemli. İçsel dengenizi ne kadar sağlarsanız, bu çevrenizdeki ilişkilere de o kadar yansır.
Kişisel bakım detoksunuzu benimle paylaşmak isterseniz pelinhazer@gmail.com veya İg: klinikpsikolog.pelinhazer ile bana ulaşabilirsiniz.