Bu hafta aşk acısına ve kıskançlık konusuna değiniyoruz. İşte bu konuda en çok gelen sorular ve cevapları...
AŞKTA NEREYE KADAR FEDAKARLIK YAPILMALI?
İnsan aşık olduğu kişiye canını feda etmeyi bile düşünebilir. Bu aşkın doğal bir sonucudur. Ancak bu başka bir şeydir, sırf sevgilimiz istiyor diye hiç istemediğimiz şeyleri yapmak, hiç olmadığımız kişiliklere bürünmek başka şeydir. Sırf o istedi diye değişmeye başladığımız anda aslında sadece kendimize değil ona da kötülük ederiz. Çünkü değişerek onun aşık olduğu insan olmaktan çıkarız, başka biri haline geliriz.
KISKANÇLIK AŞKA ZARAR VERİR Mİ?
Üç tür kıskançlık vardır:
1- İlkel kıskançlık. İnsanın yaradılışından kaynaklanan kıskançlıktır ve en zararsızıdır.
2- Öğretilmiş kıskançlık. İçinde bulunduğumuz toplumun, grubun, geleneklerin, adetlerin ortaya koyduğu kıskançlık. Bu gruptakiler genellikle kendileri kıskanç olmasa bile çevrenin etkisiyle kıskançlık gösterisi yapar. En çok kullandıkları cümle “El alem ne der?” cümlesidir.
3- Patolojik kıskançlık. Bir başka deyişle hastalıklı kıskançlık. En tehlikeli grup budur. Kendilerine güveni olmayan insanlarda daha çok görülür.
ÇOK SEVEN ÇOK MU KISKANIR?
Hayır, bu doğru değil. Kıskançlık aşkın derecesini belirleyen bir olgu değildir. Çok seven, aynı zamanda sevgilisinin yaşamına, kişiliğine saygı duyan insandır. Bizi baskı altına alabilecek her davranış saygısızca bir davranıştır. Bu nedenle, aşırı kıskanç insanların çok sevdiğini söylemek mümkün değildir.
AŞKTA MUTLAKA ACI ÇEKİLİR Mİ?
Aşkı yaşayan kişi diğerlerine göre daha hassas ve daha alıngandır. Aşkı yaşarken bile sevgilinin yaptığı ya da yapmadığı hareketler bizi olumsuz etkileyebilir. Sadece terk edildiğimizde ya da aldatıldığımızda değil, aşkı karşılıklı yaşarken de zaman zaman acı çekme durumuyla karşılaşabiliriz. Ama bunlar geçicidir. Sevgilimizin bir güzel sözü, bir sürprizi bizi tekrar mutlu, neşeli halimize döndürebilir.
KARŞILIKSIZ AŞKIN ÇARESİ VAR MIDIR?
Burada önemli olan karşılık bulamadığımız halde bu duyguyu ne kadar süreyle taşıyıp taşımayacağımız ve onu ‘takıntı’ haline getirip getirmeyeceğimizdir. Karşılık bulmadığı halde 6 aydan daha uzun süre aynı duyguyu, aynı şiddette taşıyorsak bu hastalıklı bir durumdur. Artık takıntı haline gelmiştir ve tedavi edilmelidir.
İNSAN İKİ KİŞİYE AYNI ANDA AŞIK OLABİLİR Mİ?
Hayır, aşkın kimyası buna izin vermiyor. Aşık olduğumuzda salgıladığımız o kimyasallar, sadece bir tek kişi için salgılanabiliyor. Ama şöyle durumlar ortaya çıkabilir: Biriyle birlikteyken başkasına aşık olabilirsiniz. Bu da birlikte olduğunuz kişiye aşık olmadığınızın en önemli kanıtıdır.
AŞK İLE SAPLANTI NASIL AYRILIR?
Saplantı güvensizlik duygusu getirir. Aşktaki gibi heyecanlanırız ve sabırsızlanırız fakat gerçek anlamda mutlu olamayız. İçimizi kemiren şüpheler, cevaplanmayan sorular, onun tarafından sevilmediğimize dair düşüncelerimiz vardır. Hayal bile kuramayız. Oysa aşkta, aşık olduğunuz kişiyle ilgili sürekli hayal kurarız. Yine heyecanlanırız ama o heyecan bile mutlu eder bizi. Aşık olduğumuz kişinin bizi sevmediğini aklımıza bile getirmek istemeyiz. Hatta aşkta durum öyle farklıdır ki, sevmediğini bilsek bile bunu ona konduramayız.