Mehmet CoşkundenizAyrılık kaygısıyla baş etme yolları

HABERİ PAYLAŞ

Ayrılık kaygısıyla baş etme yolları

Ayrılık kaygısının iki türü vardır. Birincisi, ilişkinin içindeyken yaşanır. Yani ilişkinizin bitebileceği ihtimaline karşı yaşadığınız duygulardır bunlar. İkinci türü ise ayrıldıktan sonra ortaya çıkar. Her iki durumda da yaşadığınız kaygılar yaşam kalitenizi etkiler, olaylara objektif bakma yetinizi yok eder.

İLİŞKİNİN İÇİNDEKİ AYRILIK KAYGISI

Tamamen duygusal bir çalkantı içindesinizdir. Bir an yaşadığınız şeyin ne kadar kıymetli olduğunu düşünürken, hemen arkasından korkunç depresif bir hale bürünebilirsiniz. Bazı günler sevgilinize sarılıp varlığına şükrederken, bazı günler duvarlar örüp onu kendinizden uzaklaştırırsınız. Kafanızın içinde hep “Ya ayrılırsak?” düşüncesi vardır. Bu düşünce, ayrıldıktan sonra neler olacağını bilmemenizden kaynaklanan korkuyu da beraberinde getirir. Siz ayrılık düşüncesine kapıldınız ya, sevgilinizin her hareketinde ayrılığa dair sinyal ararsınız. Söylediği sözleri, kelime kelime analiz edip “Acaba bir gönderme mi yaptı?” diye düşünürsünüz. İlişkinin bitme ihtimali, güvensizliği de ortaya çıkarır. Güvensizlik de aşırı kıskançlığı... Kıskançlık ise sonu gelmeyen kavgaların sebebi haline gelir. Attığınız mesaja geç cevap vermesi, aradığınızda telefonu açmaması, eve ya da randevuya geç gelmesi hep bir kavga sebebidir. İşinize odaklanmakta güçlük yaşarsınız. Arkadaş ortamlarından çekilirsiniz. Yeme alışkanlığınız değişir, uykuya dalmakta güçlük çekersiniz. Tüm bu fiziksel olumsuzluklar, tahammül sınırınızı düşürür. Sinir katsayınız çok yükseklere çıkar.

Haberin Devamı

NASIL BAŞA ÇIKILIR?

1-Yaşadığınız şeye uzaktan ve objektif bakmayı deneyin. Kaygınızın somut bir sebebi var mı? Yoksa asılsız korkular mı sizi bu hale getirdi? Duygularınızı tartarken, gerçekleri göz ardı etmemelisiniz.

2-Sevgilinizle açık iletişim kurup kaygılarınızı anlatın. Ama bunu karşınızdaki insanı suçlamadan yapmalısınız. Onun yanlışlarını değil, kendi hissettiklerinizi anlatın. Uzlaşmaya açık olun.

3-Öfke, sabırsızlık, özgüven eksikliği gibi durumlar gerçeği görmenizi engeller. Farkındalığınızı artırmak için bu duygulardan sıyrılmalısınız. Olanı biteni iyi gözlemleyin ve sonuca öyle varın.

Haberin Devamı

4-Arkadaşlarınızın desteğinden ya da profesyonel yardım almaktan çekinmeyin. Arkadaşlarınızla konuşmak farklı bir bakış açısı sağlayabilir. Bir terapist de kaygılarınızın köklerine inmeyi başarabilir.

5-Öz bakımınıza, öz saygınızı ve mutluluğunuzu artıracak faaliyetlere zaman ayırın. Size neşe ve rahatlama getiren etkinliklere odaklanarak, ayrılık kaygısını yönetebilir, mutluluğunuzu sağlayabilirsiniz.

AYRILIK SONRASI YAŞANAN KAYGI

Bir ayrılıktan sonra sizi genellikle derin bir üzüntü ve yalnızlık hissi sarar. Varlığınızın önemli bir parçası yok olmuş gibi hissederek, boşluğa düşersiniz. Uyku bozuklukları veya iştah dalgalanmaları gibi fiziksel belirtiler, duygusal çalkantılara eşlik eder. Günlük rutininiz ve konfor alanınız ayrılık sonrası bozulur. Eski sevgilinizle paylaştığınız aktiviteler ve alışkanlıklar anlamını yitirir. Kendinizi tanımlamakta zorluk çekersiniz, aynaya bakıp “Kim bu?” diye sorabilirsiniz. Arkadaşlarınıza ya da ailenize ayrılık durumunu açıklamak size çok zor gelir. Bu yüzden kimseyle görüşmez hale gelirsiniz. Karar verme mekanizmanız sekteye uğrar. Muhakemeniz bulanıklaşır, basit bir yemek seçimini yapmakta bile zorlanırsınız. Pişmanlık ve suçluluk duygularıyla boğuşursunuz. Nerede hata yaptığınızı ararsınız ama bir cevap da bulamazsınız. Yeni bir ilişkiye başlamak da korkutucudur. Yeniden aynı şeyleri yaşamamak için savunma mekanizması oluşturursunuz. Eski sevgilinize karşı yoğun bir öfke duyarsınız.

Haberin Devamı

NASIL BAŞA ÇIKILIR?

1-Bir ilişkiyi kaybetmenin yasını tutmanın normal olduğunu kabul edin. Üzüntü ve öfkeyi yaşayın. Bu duygusal süreç iyileşmeniz için çok önemlidir. Duygularınızı bastırmak yaşadığınız acıyı uzatabilir.

2-Günlük rutininizi değiştirin. Bu, sabah yürüyüşünüz için yeni bir rota belirlemek ya da yeni bir hobi denemek kadar basit olabilir. Yeni bir rutin, normale dönmenizde size çok yardımcı olur.

3-Denemek istediğiniz ama ilişkinin içindeyken vakit bulamadığınız uğraşlarla ilgilenmek veya eski hobilerinizi yeniden canlandırmak ruh haliniz ve özgüveniniz için çok iyi sonuçlar yaratabilir.

4-İlgi alanlarınıza uygun kulüplere veya gruplara katılmayı düşünün. Yeni ilişkiler kurmak ve mevcut ilişkileri güçlendirmek, ayrılık sonrası yaşanan yalnızlığa karşı güçlü bir panzehir olabilir.

5-Bazen en iyi yöntem profesyonel yardım almaktır. Bir terapist, duygularınızı keşfetmenize ve kaygıyla başa çıkmak için stratejiler geliştirmenize yardımcı olabilir. Acıyı yenmenizi sağlayabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder