Fatih Terim’in koronavirüse yakalanmasına gerçekten çok üzüldüm. Son oynadıkları Beşiktaş maçından sonra yaptığı açıklamada olayın ne kadar ciddi olduğunu söylemişti zaten. Güçlü bünyesiyle bu hastalığı atlatacağından eminim.
Ama işte, kafası hasta olanlara ne yapacağız, onu bilmiyorum. Fatih Terim hastalandı diye sevinen rakip takım taratarları mı istersiniz, Terim’in hastalığından sanki o hafta diğer takımlar maç yapmamış gibi rakip takımları mı sorumlu tutanları istersiniz... Bence koronadan daha tehlikeli bir virüs varsa o da holiganlık. Arkadaş, bu salgın elbette bir gün bitecek. Fenerbahçe, Galatasaray, Beşiktaş yine karşı karşıya gelecek.
Yine oturup keyifle bu ezeli rekabetleri izleyeceğiz. Kazanırsak, rakip takımı tutan arkadaşlarımızı şaka yollu kızdıracağız, kaybedersek, onlar bize aynısını yapacak. Hayatın tadı bu zaten. Terim’in hastalığından prim yapmak da ne oluyor yani?
Ben iyi bir Fenerbahçeliyim. Hayatta seyretmekten en fazla zevk aldığım maçlar da Fenerbahçe-Galatasaray maçlarıdır. Rakibimi sahada, futbolumla, oyun zekamla yenmek isterim.
Rakibin hocası hastalansın, güçsüz düşsün de kendime avantaj sağlayayım diye düşünmem. Düşünenin de insanlığından şüphe ederim. İyileş de bir an önce sahalara dön hocam. Biz de Galatasaray’ı yeneceksek sen başındayken yenelim.
TARTIŞMAYA EVET KAVGAYA HAYIR
Koronavirüs diye evlere kapandık ya, bana çok sayıda okurumdan “Evdeyiz ve fena halde tartışmaya başladık. Böyle giderse koronavirüsten kurtulacağız ama ilişkimiz, evliliğimiz bitecek. Ne diyorsun doktor, ne yapmalı?” diye soru geliyor.
Evet, maalesef böye ortamlarda fikir ayrılıkları kendini daha fazla gösteriyor. Ama tartışmaktan korkmayın. Asıl mesele tartışmayı kavgaya taşımak. İşte o zaman işin içinden çıkamazsınız. Oysa tartışmanın adabını bilirseniz, bu dönemden karlı bile çıkabilirsiniz. İşte size olumlu tartışmanın yolları:
DÜŞMAN DEĞİLSİNİZ
Tartışırken birbirinize düşmanlar gibi saldırmayın. Suçlamalar, tehditler, aşağılamalar, hakaretler, küfürler, yüksek sesle ve alaycı tonda konuşmalar genellikle ilişkinizi bitme noktasına götürür.
ZIT FİKİRLER ZENGİNLİKTİR
Tamamen zıt fikirlere sahip olabilirsiniz. Düşüncelerinizi birbirinize fikir tartışması şeklinde aktarabiliyorsanız bu, birbirinizden öğrenecek ne çok şeyiniz olduğunu gösterir ve inanın bana harika bir şeydir.
SUÇLAMALARDAN KAÇININ
Çiftler tartıştıkları konuyu unutup birbirlerine kişisel suçlamalar yöneltmeye başlar. Tartıştığınız konunun dışına çıkmayın. Konu farklı yerlere saptığı zaman yine kişilik çatışmaları başlayacaktır.
SAYGIDA KUSUR ETMEYİN
Tartışma sırasında karşınızdakinin fikrini aşağılamamanız gerekir. Çünkü o fikir, kendisine göre ise doğrudur. Onun fikrini değiştirmek yerine, size göre eksik ve aksak taraflarını aktarmak çok önemlidir.
SESİNİZİ YÜKSELTMEYİN
Çiftler tartışmada en çok bağıranın, diğerini bastıracağını düşünür. Ama aksine, ses yükseldiğinde karşı taraf artık kendini kapatır. Tartışmalarda en çok bağıran değil, en anlayışlı olan kazanacaktır.
GERİLİM YARATMAYIN
Tartışma anında etrafı gerilim filmi platosuna çevirmemelisiniz. El hareketlerinize dikkat edin. Etrafı kırıp dökmeyin. Tartıştığınız kişiyi korkutmamalısınız, bu yolla sindirmeye çalışmamalısınız.
BÜYÜK KONUŞMAYIN
Çiftler tartışma sırasında kesin ve geri dönüşü olmayan cümleler kullanabilir. Prensipli olmak iyidir de, ilişkiniz elden gidiyor. İlişki kaybolduktan sonra kimse sizi prensiplisiniz diye alkışlamayacak.
HATANIZI KABUL EDİN
Yüzde yüz haklı olmak her zaman kazandırmayabilir. Öyleyse böyle kesinlikler yerine hatalarınız olabileceğini kabul ederseniz, karşı tarafa da en azından küçük oranda haklı olma şansı verirsiniz.