Mehmet CoşkundenizErol Taş da sensin Sadri Alışık da

HABERİ PAYLAŞ

Erol Taş da sensin Sadri Alışık da

Bir ilişkide ayrılık yaşamak gerçekten insana dünyanın sonu gelmiş gibi hissettirebilir. Peki ayrılık kararını alan ve bunu uygulamak isteyen sizseniz? Bunun yarattığı müthiş bir ‘duygusal ağırlık’ vardır ve taşıması epey zordur. Yani hem bu ilişkiden kurtulmak istersiniz hem de acı çekersiniz. Suçluluk, vicdan azabı, utanç da cabası. Hem siz duygusal sarsıntı yaşarsınız hem de karşınızdaki insana büyük bir deprem yaşatırsınız. Şöyle düşünün, Yeşilçam tarzı bir aşk filminin kahramanı Sadri Alışık da sizsiniz, kötü adamı Erol Taş da. Türkan Şoray’ı da sizsiniz, Suzan Avcı’sı da. ‘Keşke’lerin labirentinde kaybolmak yerine altında kaldığınız bu duygusal enkazdan çıkmanın yollarını bulmanız gerekiyor. Bu konuda atmanız gereken adımları sıralıyorum.

Haberin Devamı

Erol Taş da sensin Sadri Alışık da

1- AYRILIK SEBEPLERİNİ HATIRLAYIN

Belli ki bir şey oldu, ya da birçok şey oldu, ya da duygularınız tükendi ya da... Bu ayrılığı atlatmak için en büyük motivasyonunuz, ilişkiyi bitirmek için ortaya koyduğunuz sebepler olmalı. Bu sebepleri hafifletmek için kendinize bahaneler bulmayı bırakmalısınız. Hiçbir bahane ayrılık gerçeğini değiştirmeyeçek ve süreci uzatmaktan başka işe yaramayacak.

2- KABULLENİN VE YOLA DEVAM EDİN

Sebep olduğunuz bu ayrılığın üstesinden gelmek istiyorsanız, suçluluk ya da pişmanlık içinde debelenmeyi bırakmalısınız. Diyelim ki siz hatalısınız, ama bunu kabul etmelisiniz. Oulumsuz tüm duyguları olumluya çevirmelisiniz. Hayat devam edecek ve siz mutlaka yeni bir ilişkiye başlayacaksınız. Kabullenmeniz, gelecekteki ilişkinizde de sağlıklı duygular yaşamanızı sağlar.

3- ‘TEMAS YOK’ KURALINI UYGULAYIN

Ayrıldıktan sonra ‘temas yok’ kuralı devreye girer. Asla iletkişim kurmamalısınız. Tamam kendinizi suçlu hissediyor olabilirsiniz, vicdan azabı çekiyor olabilirsiniz, “Acaba şu an ne yapıyor?” diye merak ediyor olabilirsiniz. Niyetiniz iyidir elbette. Ama onu yalnız bırakmak, çabuk iyileşmesi için en iyi yoldur. Kendinizi hatırlatmayın, sadece sessiz kalın.

4- SOSYAL MEDYAYA ARA VERİN

Neden olduğunuz bir ayrılığı atlatmaya çalışırken, ‘online’ olma zamanınızı minimuma indirmek zorundasınız. Bir başka deyişle sosyal medyadaki profillerinizi bir süre kullanmayın. Orası sizin terapi alanınız ya da şikayetlerinizi dile getirdiğiniz bir mecra değildir. Dijital dünyadan uzaklaşmak, dikkat dağıtıcı unsurlar olmadan iyileşmeye odaklanmanızı sağlar.

Haberin Devamı

5- KALEM VE KAĞIT KULLANIN

İçinizdeki duygusal fırtınaları yazmak istiyorsunuz. Sosyal medyadan da uzaklaştınız. Bu durumda ‘konvansiyonel’ araçlara başvurun. Yani kalem ve kağıda... Artık siz ona günlük mü dersiniz, karalama mı bilmiyorum ama içinizden geçenleri yazmak duygularınızı yeniden yapılandırmak için gerekli bilimsel bir yöntemdir. Ayrıca yazdıklarınız kendinizle yüzleşmenizi de sağlar.

6- FİZİKSEL AKTİVİTE VE HOBİLER

Egzersiz, beynin insana kendisini iyi hissettiren endorfinleri serbest bırakır. Spora, yürüyüşe, ne bileyim bisiklet kullanmaya başlayın. Zaten yapıyorsanız ağırlık verin. Ayrıca kendinize yeni hobiler bulun. İster yemek yapın, ister video oyunları oynayın, isterseniz de el sanatlarıyla uğraşın. Böylece sürekli eski ilişkinizi düşünmek zorunda kalmazsınız.

Haberin Devamı

7- ARKADAŞLARLA VE AİLENİZLE KONUŞUN

Birilerine açılmak, eski tabirle ‘dert anlatmak’ her zaman işe yarar. Aileniz ve yakın arkadaşlarınız sizi dinleyebilecek insanlardır. Ancak, çok yakınınız bile olsa her şey herkese anlatılmaz. Bu yüzden o kişileri iyi seçmelisiniz. Tecrübesine, bilgeliğine güvendiğiniz kişilerle konuşun. Doğru kişiyle paylaşılan bir sorun, yarı yarıya çözülmüş bir sorundur.

8- NEGATİF İNSANLARI UZAKLAŞTIRIN

Bu süreçte ihtiyacınız olan son şey negatif insanlardır. Etrafınızı suçluluğunuzu devam ettiren veya sizi kötü insan olarak damgalayan insanlarla çevrelemek, zaten zor olan duygusal yolculuğu daha da zorlaştırabilir. Sosyal çevrenizi yeniden değerlendirin ve düzelmenizi, iyileşmenizi desteklemeyen kişilerle aranıza mesafe koyun. Toksik kişileri def edin.

9- BİR TERAPİSTE DANIŞIN

Bazen, neden olduğunuz bir ayrılığı atlatmaya çalışmak kendi başınıza üstesinden gelemeyeceğiniz bir noktaya ulaşabilir. Bu gibi durumlarda, bir terapist çok işe yarar. Terapistler, karmaşık duyguları çözmenize, yararsız düşünce kalıplarını belirlemenize ve başa çıkma mekanizmaları sağlamanıza yardımcı olabilir. Bundan asla çekinmeyin, çünkü yardıma ihtiyacınız var.

10- FLÖRT ETMEDEN ÖNCE DÜŞÜNÜN

Bir başkasının varlığına ihtiyaç duyabilirsiniz. Yani yeniden flört etme fikri size pek uzak değildir. Ancak bunu doğru nedenlerle yaptığınızdan emin olmanız gerekli. Suçluluk duygusunu örtmek için duygusal bir yara bandı arayışı içinde olmayın. Yeni insanlarla tanışmak için gerçekten heyecanlı mısınız yoksa kendinize bir şeyler kanıtlamaya mı çalışıyorsunuz?

Sıradaki haber yükleniyor...
holder