Yaz mevsimi, aynı zamanda evlilik dönemi. Pandemi nedeniyle ertelenen nikahlar da eklenince bu yaz evleneceklerin sayısı epey arttı. Peki gerçekten emin misiniz? Neden evlendiğiniz hakkında bir fikriniz var mı? Bu hafta evlilikle ilgili gelen soruları yanıtladım. İmzayı atmadan önce bir göz atmanızı öneririm.
1-Evlenmeden önce kişilerin birbirini tanıma süresi ne kadar olmalıdır?
Ben bunun için 1.5 yıl gibi bir süre öneriyorum. Çünkü ilk 6 ay, aşkın büyüsüne kapıldığınız, gözlerinizin kör olduğu, yanlışla doğruyu ayıramadığınız bir dönem. Hormonların etkisi 6 ay sonra yavaşladığında artık gözünüz açılır ve tanıma aşamasına girersiniz. İkinci 6 aylık dönemde birbirinizi tanıyarak evlilik için uygun olup olmadığınızı anlarsınız. Üçüncü 6 aylık dönem ise evlilik hazırlığıdır. Siz bakmayın öyle “3 ayda tanışıp evlendik” diyenlere... Onların çoğu bir süre sonra ‘şiddetdli geçimsizlik’ nedeniyle boşanıyor.
2-Doğru eş diye bir şey var mıdır? Karşımızdaki kişinin bizin için doğru eş olup olmadığını nasıl anlarız?
Evet vardır ve zaten öyle biriyle değilseniz sakın nikah defterine imza atmayın. Doğru eşi şöyle tarif edebilirim. Karşılıklı aşk yaşadığınız, ortak noktalarınızın fazla olduğu, gelecek planlarınızın ortak olduğu, bencil ve cimri olmayan, sosyal ve ekonomik açıdan birbirinize denk olduğunuz, eğitim düzeylerinizin hemen hemen aynı olduğu, ailelerin uyuştuğu, aşırı yaş farkı bulunmayan biri sizin için ‘doğru’ olabilir. Ancak unutmayın, seçeceğiniz kişi mutlaka merhametli biri olmalıdır. Hayvanlara, çocuklara kötü davranan biri bir gün mutlaka size de kötü davranacaktır.
3-Kimlerle evlilik yapılmaz?
Yalan söyleyenler, aşırı kıskançlar, kendinden başkasını düşünmeyenler, size ve etrafına kaba davrananlar, beş kuruşun hesabını soranlar, “Her şeyin en iyisini, en doğrusunu ben bilirim” diyenler, çevreye, insanlara karşı duyarsız olanlar, dünyada olup bitenle ilgilenmeyen ve kendini geliştirmeyenler, sürekli sorumsuz davrananlar... Bu özelliklerden en az birine sahip biriyle evlendiğinizde hayatınız zehir olacaktır. Ayrıca unutmayın bu özellikleri taşıyan biri varsa hayatınızda, evlendikten sonra değişmez. Sakın öyle bir ümide kapılmayın.
4-Hangi sebeplerle evlenilmez?
Aile baskısından kurtulmak isteyenler bir an önce kurtulmak için evliliği tercih eder. Bu durumda neredeyse önüne çıkan ilk kişiyle nikah masasına otururlar ve birkaç gün sonra gerçekle yüzleşirler. Bir baskıdan kurtulmak isterken bir başka baskının esiri olma ihtimalleri büyüktür. Ayrıca tanımadıkları, sevmedikleri bir insanla aynı evde yaşamakta, aynı yatağa girmektedir. Bu durum da huzursuzluğu, mutsuzluğu körükler. Böyle bir evliliğin başarı şansı neredeyse hiç yoktur. Kişisel ya da geleneksel nedenlerle flört edemeyenler de ‘çaresizlik evliliği’ yapar. Ama bu tür bir evlilik de kişiyi daha fazla yalnızlığa iter.
5-Nelere dikkat etmeliyiz?
Eşinizi seçerken fiziksel görünüş ve çekiciliğinden çok ruhsal ve kişilik sağlığıyla değerlendirmeye çalışın.
Evlilik için Seçeceğiniz adayın olayları yargılayış ve değerlendirme kriterlerinin size uyup uymadığını tartın. Şu an için kişiliklerimiz farklı ama ileride belki değişir, demeyin.
Eğer evlilik öncesi çok kavga ediyorsanız evlenmeyin çünkü kavgalar aynen devam edecektir.
Eğer evlilik öncesi bir kerecik bile olsa şiddet gördüyseniz asla o kişiyle evlenmeyin.
İdeal ve hayallerinizden çok realist olarak maddi manevi durumunuzu anlatın.
Sizi hangi özelliğinize bakarak eş olarak seçtiğini öğrenin.
Size geçmişteki ilişkilerinizi sormasına izin vermeyin.
Onun cep telefonu ya da bilgisayarını asla karıştırmayın.
Evlilik öncesi evliliğinizin nasıl olabileceğini açıkça konuşun.
Cinsel konuları konuşmaktan çekinmeyin.