Mehmet CoşkundenizGerçekten zormuş Yonca

HABERİ PAYLAŞ

Gerçekten zormuş Yonca

Geçen hafta bu köşede, Ebru Şallı-Uğur Akkuş ile Melek Mosso- Serkan Sağdıç çiftlerinin evliliklerine bir şans daha vermeleri üzerine “Bu İş Çok Zor Yonca” başlıklı bir yazı yazmıştım. O yazıda işlerinin çok zor olduğunu, çünkü bir evlilikte ayrılığın bir kez dile getirildikten sonra geri dönüşün pek de mümkün olmadığını belirtmiştim.

Gerçekten zormuş Yonca

Ebru Şallı hafta içinde yeni bir açıklama yaptı. Eşinden psikolojik şiddet gördüğünü hatta bu şiddetin arkadaşlarına ve yakın çevresine de uygulandığını söyledi. Eşine karşı koruma kararı da aldırdı. Ebru Şallı açıklamasında evliliğin mahremiyetine duyduğu saygıdan dolayı şiddet konusunda bugüne kadar sustuğunu söylüyor. Oysa şiddetin mahremiyeti olmaz. Sustukça, dozu artar. Sonra bir de bakarsınız ki ya hastanedesiniz ya da... Her neyse, belli ki sorunsuz bir boşanma olmayacak. Ebru Şallı evladını kaybeden bir anne. Zaten bir insanın dünyada yaşayabileceği en büyük acılardan birini yaşamış. Umarım kısa sürede bu işten kurtulur.

Haberin Devamı

Gerçekten zormuş Yonca

YAŞ SINIRI GELMELİ Mİ?

Bazı ülkeler sosyal medya kullanımına yaş sınırı getirdi. Türkiye’de de 16 yaş sınırı getirilmesi konusunda tartışmalar var. Bu, ne derece mümkün olabilir bilmiyorum. Sonuçta kimlik doğrulaması yapılırken kişilerin yaşlarını yanlış yazabileceği ve bunun uygulamada hiçbir etkisinin olmayacağı da söyleniyor. Ben 14 yaşında ikiz kız babası olarak bu konuda sınırın hiçbir işe yaramayacağını düşünüyorum. Aksine engellemenin ergenlik çağındaki çocuklar için bu mecraları daha da çekici hale getirebileceğini söylemeliyim. Ancak sosyal medya konusunda önlemler alınması gerektiğinin de farkındayım. Bu kontrolün, kişiler üzerinden değil, sosyal medya platformları üzerinden yapılması gerektiğini savunuyorum. Siber polisin gücünün ve hızının artırılması, zararlı yayın yapanları anında engelleyebilir hale getirilmesi sorunun çözümünde büyük rol oynayacaktır. Ailelere düşen görev bambaşka tabii. Çocuklarının üzerindeki kontrol mekanizmasını iyi kurmaları gerekiyor. O telefonlardaki oyun ya da sosyal medya platformlarında kimlerle konuştuklarını, görüştüklerini takip etmeleri gerekiyor. Bunu yaparken de baskıcı olmak yerine, yapıcı ve uyarıcı sözlerle müdahale etmeliler. Yasakları delmek özellikle ergen yaştaki çocuklar için bir zafer olarak görülür. Bir yolunu bulurlar ve bu zaferi elde ederler.

Haberin Devamı

Gerçekten zormuş Yonca

YILIN KELİMESİ

Türk Dil Kurumu, 2024’ü temsil eden kelime ya da kavramın hangisi olduğunu belirlemek için bir anket açmış. Ankette 7 kelime var. Bunlar; algoritma, dijital yorgunluk, kalabalık yalnızlık, merhamet, yabancılaşma, yapay zeka ve yozlaşma. Bana göre 2024’e damgasını vuran kavram yapay zeka. Bu yıl yapay zeka ile neler yapılabildiğini hayretler içerisinde izledik. Üstelik bu daha başlangıç. Önümüzdeki yıllarda çok daha acayip şeyler göreceğimizden kuşkum yok. Ancak bu ankette bazı kelimelerin olmayışı beni şaşırttı. Mesela bu yıl ‘tükenmişlik sendromu’ kavramı çok konuşuldu. Kiminle karşılaşsam “Kendimi tükenmiş hissediyorum” diyordu bir ara. ‘Fenomen’ kelimesi de bu yıla damga vurdu. Çok sayıda fenomen yasa dışı bir takım işlere bulaştıkları gerekçesiyle, tutuklandı, hapis yattı, yargı önüne çıktı. Yılın tamamında olmasa bile son bölümünde en çok önümüze çıkan bir başka kavram da ‘Dubai çikolatası.’ Keşke hiç olmasaydı ama ne yapalım, oldu bir kere. Ve elbette ‘vize’ kelimesi. Ya vize başvurumuz reddedildi ya da vize için randevu bile alamadık.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder