Mehmet CoşkundenizHangi erkekler şiddete meyilli?

HABERİ PAYLAŞ

Hangi erkekler şiddete meyilli?

Emine Bulut, 10 yaşındaki kızının gözleri önünde boşandığı Fedai Baran tarafından öldürüldü.

Emine Bulut’un “Ölmek istemiyorum”, kızının da “Anne lütfen ölme” şeklindeki haykırışları Türkiye’nin çığlığı oldu. Sevmek, aşık olmak, aile kurmak elbette herkesin hakkı. Ama lütfen hayatınıza girecek kişiyi seçerken dikkatli olun.

Daha ilişkinin başında size sert davranan erkeğin bir süre sonra bir canavara dönüşebileceğini unutmayın. Şiddetin üzerini ‘aşk’ ile örtüp “Beni sevdiği için yapıyor” demeyin. Fiziksel şiddet dışında, psikolojik şiddetin varlığını da unutmayın.

Haberin Devamı

1. SAHİPLENMEYE KALKANLAR

Bu durum başta kadınların çok hoşuna gider. “Oraya gitme, benden habersiz dışarı çıkma, şunu giyme” gibi sözlerden erkeğin sizi kıskandığını düşünürsünüz. “Seven insan kıskanır” der, bir de övünürsünüz.

Fakat bir süre sonra onun dediğini yapmadığınızda aşırı öfkelendiğini görürsünüz. İşte bu öfke, bir süre sonra mutlaka şiddete dönüşür. Buna göz yummaya başladığınız andan itibaren derecesinin kademe kademe artacağını unutmayın.

2. ÖFKE KUSANLAR

Sizinle ilgili ya da sizinle ilgili olmayan durumlarda aşırı tepki gösterip birden parlıyorsa, hatta günlük olaylara bile gerektiğinden fazla tepki veriyorsa, bu erkek şiddete eğilimlidir. Çünkü ileride, örneğin trafikte bile sinirlense eve gelip bunun acısını sizden çıkaracaktır. Bir bahane bulup, bu öfkesini size kusacaktır. İyi yanlarını görmeniz, onun öfkeli biri olduğu gerçeğini değiştirmez. Öfkesi bir gün mutlaka size yönelir.

3. HEP SİZİ SUÇLAYANLAR

Şiddete eğilimli erkek asla haksız olduğunu kabul etmez. Haksız olduğu durumlarda da hep başkasını suçlar. Bu suçlama da genellikle en yakınındaki kişiye, yani sevgilisine ya da eşine yönelik olur. Evde ekmek yoksa, suçlusu kadındır.

Çocuk ağlıyorsa, suçlusu kadındır. Sizi suçlu gördüğü için size saygı da duymuyordur. Bu suçlamalar bir süre sonra cezalandırmayı da birlikte getirecektir. Bunu asla kabullenmeyin ve ilişkiyi bitirin.

4. EMREDEREK KONUŞANLAR

Sizden her şeyi emrederek isterler. “Yap, otur, konuşma, kalk” gibi... Belki siz bunu onun ‘yetişme tarzı’na bağlarsınız ama gerçek böyle değildir. Çünkü emrettiği şey yerine gelmezse şiddete başvurur. Siz “Seviyorum” diyerek bu emirleri yerine getirirsiniz. Ne yazık ki şiddete izin vermiş olursunuz. ‘Sevgi’ ilişkisi, kişilerin birbirine iyi davranması anlamına gelir. Siz, o erkeğin ‘emir eri’ değilsiniz. Bu emirleri kabul etmemelisiniz.

Haberin Devamı

5. TEHDİT EDENLER

Şiddete eğilimli erkek iki tür tehdide başvurur. Birincisi, sizin ona zaafınızı bildiği için terk etmeyle tehdit eder. İkincisi, “Beni terk edersen seni öldürürüm” tehdididir. Siz korkup ayrılamazsınız.

Döver, korkunuzdan yine ayrılamazsınız. Bu durumda şiddeti onun kafasında legalleştirirsiniz. Hatta daha da ötesi, kendi kafanızda legalleştirirsiniz. Durum, bir çeşit Stockholm sendromuna dönüşür. Tehdit görürseniz hemen şikayetçi olmalısınız.

6. İNTİHAR BLÖFÜ YAPANLAR

Kendine zarar vermekten korkmayan erkek, size zarar vermekten de korkmaz. Bu tür ‘dengesizlik’ içinde bulunanlar önce sizi kendisini öldürmekle tehdit eder. Siz ona acıyıp terk etmezseniz ona büyük bir silah vermiş olursunuz.

Haberin Devamı

Bu tür ‘hasta ruhlu erkekler’ kadını döver, sonra ağlayarak özür diler. “Ben sensiz yaşayamam” romantik bir söz gibi görünse de aslında tehlike içerir. Birey olamamış, kendisini kendisine kanıtlayamamış erkekler size hep zarar verir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder