Mehmet CoşkundenizListe hadisesi
HABERİ PAYLAŞ

Liste hadisesi

Sosyal medyada, Şanlıurfa’da bir ailenin, kızlarını isteyen damat adayına verdiği bir liste dolaşıyor. Liste gerçek mi, sahte mi bilmiyorum ama pek de şaşırtıcı değil. Tüm kalemleri topladığınızda ortaya 1.5 milyon lira gibi bir rakam çıkıyor. Zaten evlenip sıfırdan bir ev kurmaya kalktığınızda da bu iş 1 milyon liradan aşağıya mal olmuyor. Üstelik kimisi bu listeyi ‘fakir’ bile bulmuş. Bir ‘Ekşi Sözlük’ kullanıcısı, Urfa’da bir aşiret kızının sadece başlık parasının 50 milyon lira olduğunu, listenin ‘fakir bir aile’ tarafından yine ‘fakir bir damada’ verildiğini yazmış mesela. Birçok kişi listeyi vereni de kınamış, alıp kabul edeni de. İyi de daha iki gün önce popçu Hadise “Erkeğin maddi gücü önemli. Maddi gücü yoksa ‘Neyine güvenip, bana yaklaşıyorsun?’ diye sorarım ben” demedi mi? Bu listedeki her şeyi alabileceğiniz 1.5 milyon lirayla, Hadise ile tatile bile çıkamazsınız. Sivas’tan gidip Belçika’ya yerleşmiş bir ailenin kızı olan Hadise artık başka bir kulvarda. Ama zengin olmanın bir evliliği yürütmeye yetmeyeceğini de en çok kendisi bilir. Bakınız, zengin iş insanı Mehmet Dinçerler ile sadece 4 ay süren evliliği... Şanlıurfa’da bu listedeki her şeyi alıp evlendiğinizde, düğünde takılan altın ve paralarla, masrafı kat kat çıkarırsınız. Öyledir oranın düğünleri. Hadise ile evlendiğinizde ise olur da bir gün başınıza bir felaket gelip maddi gücünüzü kaybederseniz terk edilme ihtimaliniz var. Haberiniz olsun.

Haberin Devamı

Liste hadisesi

MADONNA NE ALAKA?

Listede yer alan ‘Madonna kolye’ dikkatimi çekti. ‘Hint küpe’, ‘çeyrekli bilezik ve yüzük’, ‘Halep zinciri’ gibi takılara aşinaydım ama ‘Madonna kolye’yi ilk kez duydum. Baktım ki, sıralı zincirlerden oluşan epey ağır bir kolyeymiş bu. Madonna, boynuna kat kat kolye takıyor. Herhalde oradan esinlenip adını böyle koymuşlar. Ama Madonna, ‘Kabala’ inancına sahip olduğu için neredeyse taktığı her takının bir anlamı var. Türkiye’deki düğün listelerinde adının geçtiğini bilse Madonna ne der acaba? Listede bir de ‘kapı arası yarım altın’ var. Meğer bu da, gelin alınmaya gittiğinde bulunduğu odanın kapısının açılması için verilen bir tür bahşişmiş. Bunu da öğrenmiş olduk.

Haberin Devamı

Liste hadisesi

DÜĞÜN ŞART MI?

Liste, Hadise derken işin özünden uzaklaşmayalım. Düğün meselesi, evlenmek isteyen gençlerin en büyük problemi. Maddi gücü yerinde olanlara bir sözüm yok, diledikleri yerde diledileri konseptte düğün yapabiliyorlar zaten. Ancak, ikisi de çalışan, beyaz yakalı, memur ya da işçi gençlerin uykularını kaçırıyor düğünler. İki kuru maaşla yapılabilecek bir şey değil. Ya kredi çekip borca giriyorlar ya da ebeveynlerin ömürleri boyunca biriktirdikleri paraları bir düğünde harcıyorlar. İkisi de sağlıklı değil, ikisi de ileride evliliğin en büyük problemi. Yıllardır ilişkiler konusunda yazarım, çok hikaye dinledim, okudum. Mesela sırf istediği yerde düğün yapmıyor diye nişanı atıp aynı yerde düğün yapabilecek başkasıyla evleneni bile gördüm ben. Sonra ayrıldılar tabii ki. Size çok önemli bir istatistik vereyim. Türkiye’de 2014’te yalnız yaşayanların sayısı 2.9 milyondu. 2024’te bu sayı 5.2 milyona çıktı. Son 10 yıldaki artış yüzde 77.2. Elbette bunların bir kısmı kendi iradeleri ve istekleriyle yalnız yaşamayı tercih ediyordur. Ama büyük bir kısmının evliliğin getireceği ekonomik zorluklar nedeniyle yalnız yaşamayı tercih ettiğini söylersek yanlış bir çıkarımda bulunmuş olmayız. Evlilik birliğini ayakta tutan şey ne paradır, ne başka bir şey. Sadece sevgi bağıdır. Bu bağ kurulmadan yapılan evlilikler bitmeye mahkumdur.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder