Artık flört, Instagram, Twitter ya da Facebook’ta bir beğenme ya da yorumla başlıyor. Arkasından özel mesajlar... İşte o mesajlar sizin kişiliğiniz, yaşam biçiminiz ve ilişkiye bakışınız açısından karşı tarafa önemli ipuçları veriyor. İlişkinin devam edip etmeyeceğini bile belirliyor. İşte dikkat etmeniz gereken kurallar...
1-KISALTMALAR
İnternetin ilk yıllarında “Slm, nbr” gibi kısaltmalar popüler olsa da artık nefret ediliyor. “Selam” yazmaya bile eriniyorsan o ilişkiye nasıl emek harcayacaksın?
2-YAZIM KURALLARI
Yazım kurallarına da dikkat. ‘De’yi ‘da’yı ayıramayan, ‘herkes’ yerine ‘herkez’ yazan insanlar artık alay konusu. Noktalama işaretleri de önemli.
3-ŞAKALARA DİKKAT
Bir şaka söylendiğinde komiktir de yazıldığında anlaşılmaz olabilir. O yüzden şaka içeren bir metin yazdığında sonuna mutlaka gülücük emojisi koy.
4-KISA YA DA UZUN METİNLER
Söylemek istediklerini kelime kelime yazma. Cümle kurarak aktar. Ama kuracağın cümleler de bir doktora tezi gibi uzun olmasın. Kimse uzun mesajları okumuyor.
5-HER ŞEYİ YAZMA
Yüzüne karşı söyleyemeyeceğin hiçbir şeyi mesaj olarak yazma. Karşısına çıktığında utanacağın bir noktaya gelme.
6-İÇKİLİYKEN UZAK DUR
İçkiliysen cep telefonunu bir kenara bırak. Çünkü büyük olasılıkla ertesi gün yazdıklarından pişman olacaksın.
7-MUTLAKA CEVAP VER
Sana yazılan bir mesaja kısa da olsa cevap ver. “Geç cevap vereyim de şımarmasın” gibi modası geçmiş klişelere kapılma.
8-CİDDİ KONULARA GİRME
Mesajlaşma sırasında ilişkinizin geleceğini ya da hayatınızı etkileyecek önemli konulara girme. “Buluşup konuşalım” diye yaz.
9-BİTİRMEYİ BİL
Saatlerce mesajlaşılmaz. O zaman insan “Başka işi yok mu?” diye düşünür. Gün içinde onu hatırladığını göstermek için mesajlar at ama bunu 24 saate yayma.
10-TELAŞA KAPILMA
Yazdığın bir mesaja kısa sürede cevap alamadıysan hemen kötü düşünme. İşi olabileceğini düşün. Çok çok gecikirse, “Merak ettim, iyi misin?” diye yazabilirsin.
11-ARAMAK İÇİN İZİN AL
Mesaj yazmak için müsait olabilir ama telefonla görüşmek için olmayabilir. Onu online gördüğünde hemen numarasını çevirme, “Arayabilir miyim?” diye sor.
12-ARGO KULLANMA
Ona karşı karşıyayken nasıl “Lan” demiyorsan, yazarken de deme. Hele şu meşhur küfür kısaltmasını asla kullanma.
13-ÜZGÜNKEN MESAJ ATMA
Bir şeye üzülmüşsen, çok da mantıklı düşünemediğin bir andasın demektir. O anlarda yazacağın şeyler karşı tarafı kırabilir.
14-BUNUN SIRASI YOK
İlk buluşmadan sonra genellikle kadınlar ilk mesajı erkekten bekler. Bu klişeye de inanma. Güzel bir randevu geçirdiysen teşekkür mesajını sen de yazabilirsin.
15-EROTİK KONUŞMALAR
Onu arzu ettiğinizi yazmanızda bir problem yok. Ama iş sextinge gittiğinde eğer karşındaki kişiyi iyi de tanımıyorsan başına bela olabilir. Bu konuya dikkat et.
16-SEKSİ FOTOĞRAFLAR
Yazışma sırasında çiftler anlık fotoğraflar da gönderiyor. Bu fotoğrafların da dozuna dikkat etmeni öneririm. İleride bunlar şantaj malzemesi olarak karşına çıkmasın.
17-METNE METİNLE CEVAP
Hoş sözler içeren bir metne gülücük, çiçek ya da utanmış maymun emojisiyle cevap verme. O metne uygun bir mesaj yaz.
18-MESAJLA TARTIŞMA
Bir sorun varsa mesajla halledemezsiniz. Hiçbir tartışma WhatsApp’la çözülmez.
19-HESAP SORMA
Online ama sana yazmıyorsa bunun hesabını sorma. O an başkasıyla konuşuyor olabilir bu seni aldattığı anlamına gelmez.
20-YÜZ YÜZE İLETİŞİM
Mesaj da bir yere kadar. En iyi iletişim, karşı karşıya konuşularak kurulan iletişimdir. Her zaman ‘yüz yüze’ konuşmayı tercih et.