“Ve sonsuza dek mutlu yaşadılar...”
Peri masalları hep bu cümleyle biter. Ama nedense biz o masaldaki kahramanların sonsuza dek nasıl mutlu yaşadıklarını hiç bilemedik. Masal orada bitti, devamını göremedik.
Bizim eski Yeşilçam filmlerinde aynı son vardır. Film boyunca yakışıklı jön ile, güzel genç kızımız aşklarını yaşayabilmek, ailelerine kabul ettirmek için mücadele eder. Kötü adamlar, başa gelen talihsiz olaylar, mantığa sığmayan tesadüfler... Ama film hep, bu yakışıklı jön ile genç kızın nikah masasına oturmasıyla biter ve o an perdede “Son. Arzu Film” yazısı belirir. Peki ya sonra? Oysa gerçek dünyada asıl hikaye, nikah masasından kalkınca başlar. Ve inanın bana bu hikaye, film boyunca gösterilenden daha zordur. Çünkü mükemmel evlilik yoktur. Evliliğin ilk günlerinde, balayı evresinde olduğunuz için küçük sıkıntıları görmezden gelmek kolaydır. Ancak zaman geçtikçe, bir zamanlar sevimli bulduğunuz tuhaflıklar sizi rahatsız etmeye başlayabilir. Pembe gözlükler çıkarılmıştır ve eşinizi kusurlarıyla gördüğünüz dönem başlamıştır. Yani romantik aşk filmi gitmiş, yerine biraz dram, biraz gerilim serpilmiş gerçekçi akıma uygun yepyeni bir film vizyona girmiştir. Faturalar, ev işleri, çocuklar, idare etmeniz gereken aileler vardır artık. Hepsi birer stres kaynağıdır ve mutlaka iyi yönetilmesi gerekir. Ah tabii, siz bunu fark edebiliyorsanız... Çünkü kimisi o romantik filmden çıkmayı hiç istemez, sorunları inkar eder ve evliliği büyük bir çıkmaza götürür.
İŞTE O İŞARETLER
Evliliğinizin düzeltilmesi gereken bir noktaya geldiğini anlamak için bazı işaretleri görmeniz gerekir.
1- Birbirinizle konuşamıyor hale gelmişseniz ya da her konuşma tartışmaya dönüşüyorsa,
2- Duygusal ve fiziksel yakınlığınız azalmış, cinsellik sizin için bir külfet haline gelmişse,
3- Eşinize karşı güven kaybı yaşıyorsanız ve sürekli ondan şüphe duyuyorsanız,
4- Birbirinizi küçümsüyor, sürekli eleştiriyor hatta aşağılıyorsanız,
5- Geleceğinizle ilgili ortak karar alamıyorsanız, fikir birliği yapamıyorsanız,
6- Ayrı ayrı geçirdiğiniz zamanlar, birlikte geçirdiğiniz zamanlardan daha fazla hale gelmişse,
7- Taraflardan biri, diğerini artık kendine layık görmüyorsa,
8- Birbirinize duyduğunuz saygıyı yitirmişseniz ve yeniden elde etmek için uğraşmıyorsanız,
9- Çatışmaları çözmek için hiçbir irade göstermiyor ve oluruna bırakıyorsanız,
10- Sık sık ayrılmayı düşünüyorsanız ve hatta bunun için plan yapıyorsanız,
Evliliğiniz düzeltilmesi gereken aşamaya gelmiş demektir.
NASIL DÜZELTİLİR?
1- İnsanların değişebileceğini kabul edin. Birlikte gelişmeyi amaç edinin. Üstelik yeni taraflarınızı keşfetmek size yeni bir heyecan katar.
2- Birlikte yapabileceğiniz hobiler bulun, ortak deneyimlerinizi artırın. Her şeyden önemlisi geçmişte kalmak yerine yeni anılar biriktirin.
3- Anlaşmazlıklara, tartışmalara her zaman yapıcı yaklaşın. Kimin haklı olduğuyla ilgilenmeyin, unutmayın ki tek haklı taraf evliliğinizdir.
4- Etkili iletişim, en önemli çözüm kaynağıdır. Konuşmaktan çekinmeyin. Düşüncelerinizi, duygularınızı açıkça ifade edin ve eşinizi dinleyin.
5- Birlikte geçirdiğiniz zamanı kaliteli hale getirin. İkinizin de keyif aldığı aktiviteler size çok iyi gelecektir. Çevreden biraz sıyrılın.
6- Birbirinize bağımsız zamanlar da tanıyın. Birlikte sosyalleştiğiniz gibi tek başınıza da sosyalleşin. Ancak bunun sınırlarını belirleyin.
7- Takdir edin, destekleyin. Eşiniz sizin ortağınızdır, yaptığı işlerin arkasında durun. Onu cesaretlendirin ve güzel sözlerle ruhunu okşayın.
8- Sabır ve anlayış gösterin. Eşiniz üstlendiği bir işi yapamamışsa ya da bir sözü yerine getirememişse bunu yapmanın bir başka yolunu bulun.
9- Aranızdaki fiziksel bağ ve duygusal yakınlık çok önemlidir. Yatak odanızı renklendirin, ne istediğinizi anlatın ve birlikte uygulayın.
10- Bir evlilik danışmanına başvurmak ayıp değil. Yardım istemekten korkmayın; bu bir zayıflık değil, güç göstergesidir.