Tartışmak sizi kötü birer sevgili yapmaz. İlişkinizin sallantıda olduğunu göstermez. Ama tartışmayı nasıl bitirdiğiniz sizi, iyi ya da kötü bir sevgili olarak tanımlayabilir. Bu yüzden sağlıklı tartışmalara ihtiyaç var. Peki bunu nasıl yapacaksınız?
1. Sessiz kalmayın
Sevgiliniz sizinle yüzleştiğinde veya sizden bir cevap istediğinde sessizce oturmayın. Sessizlik ona, kendisini bir yanıtı hak edecek kadar önemli değilmiş gibi hissettirir.
2. Güç göstermeyin
Tartışma sırasında, elinize, kolunuza hakim olun. Etraftaki eşyalara vurmayın, bir şeyleri kırıp dökmeyin. Böyle yapmanız sizin söylemeye değer hiçbir şeyinizin olmadığını gösterir.
3. Sözlere dikkat edin
Sevgilinize karşı sert ifadeler kullanmayın. “Sen hiçbir işe yaramayan birisin” veya “Hiç kimse seni sevmiyor” gibi yaralayıcı ve dönüşü olmayan cümleler kurmayın.
4. Görmezden gelmeyin
Tartışmadan sonra sizinle yeniden yakınlık kurmak isteyen sevgilinizi görmezden gelmeyin. Eğer o modda değilseniz o zaman da “Biraz yalnız kalmak istiyorum” deyin.
5. Tehdit etmeyin
Tartışma sırasında asla ama asla ayrılık kelimesiyle sevgilinizi tehdit etmeyin. O an bunu korkutmak için söylemenizle gerçekten ayrılmayı istemeniz arasında hiçbir fark yoktur.
6. Hakaret etmeyin
Küfür ve hakaret ilişkinizin en büyük düşmanı. Hararetli bir tartışma olsa bile bu tür aşağılayıcı kelimelerden kaçının. Hakaret tartışmayı daha da alevlendirir.
7. Kibirli olmayın
Tartışma sırasında kendinizi sevgilinizden daha üstün görmeyin. Daha da önemlisi ona üstünlüğünüzü kabul ettirmeye çalışmayın. Böyle yapmanız onun kabuğuna çekilmesine neden olur.
8.Asla 'asla' demeyin
Tartışmadaki kesin yargı içeren sözcükler sizi pişmanlığa iter. “Bir daha asla seninle konuşmayacağım” gibi boyunuzu aşan cümleler kurup da sevgilinizin sinirini bozmayın.
9. İtiraf etmeyin
Sırf onun canını acıtmak için sakladığınız bir şeyi tartışmanın ortasında itiraf etmeyin. Bu hem tartışmanın yönünü değiştirir hem de ilişkinizin güvenilirliğini tartışılır hale getirir.
10. Duygularınızı saklamayın
Kızgınsanız, kızgınsınızdır. İyi değilseniz, iyi değilsinizdir. Duygularınız neyse onu açık edin.
11. Eskilere dönmeyin
Bir sorunu tartışıyorsanız, o sorunun içinde kalın. Daha önce aranızda problem yaratmış konuları yeniden ortaya atmayın. Bu ikinize de hiçbir şey sağlamaz.
12. Karşılaştırmayın
Sevgilinizi başkalarıyla, ilişkinizi başka ilişkilerle karşılaştırmayın. Bu ilişki size ait ve iki tarafı da sizsiniz. Başkaları asla örnek olmayacaktır.
13. İncitmeyin
Sevgilinizin hassas olduğu noktaları biliyorsunuzdur. Tartışmada üstünlüğü ele geçirmek için bu noktaları kaşımayın, onun duygularını incitmeyin.
14. Gaza getirmeyin
Sırf kendi söylediklerinizi doğru kabul etsin diye sevgilinizi manipüle etmeyin. Hele hele yalanlar söyleyerek gaza getirmeyin. Bunlar ortaya çıkarsa kaybeden siz olursunuz.
15. Dedikodu yapmayın
Tartışmayı kazanmak için başkalarının sevgiliniz hakkında söylediği şeyleri aktarmayın. “Zaten seni beğenmiyorlardı” gibi cümleler kurmayın.
16. Dürüst olun
Sevgilinizden herhangi bir konuda şikayetiniz varsa bunu açık açık söyleyin. Doğru iletişim ancak bu şekilde kurulur. Dürüstlük her zaman iyi sonuç verir.
17. Yalnızken tartışın
Kimsenin hakimliğine ihtiyacınız yok. Sorunu başkalarının önünde tartışmayın. Üçüncü kişilere “Haksız mıyım?” diye sormayın. İlişkiniz bittikten sonra haklı çıksanız neye yarar ki?
18. Sakin kalın
Ne kadar kızgın olsanız da, öfkenin, sorunları asla çözmeyeceğini bilmelisiniz. Öfkeniz azalana kadar birkaç dakika sessizce oturun ve sakince birbirinizle konuşmaya çalışın.
19. İletişim kurun
Bir anlaşmazlığı düzeltmek için tartışıyorsunuz. Öyleyse gerçekten sevgilinize zarar vermek istemezsiniz. Bu nedenle her zaman iletişim kanallarını açık tutun.
20. Özür dileyin
Tartışmayı ilişkinizi bitirmek için değil, daha iyi bir noktaya getirmek için yaptınız. Hatalıysanız özür dileyin ve sonunda mutlaka barışın.