Mehmet CoşkundenizYalnızlık artık mecburiyet değil tercih haline geldi

HABERİ PAYLAŞ

Yalnızlık artık mecburiyet değil tercih haline geldi

KONDA Araştırma Şirketi'nin 10 yıllık toplumsal değişim raporu geçtiğimiz günlerde açıklandı. Ayrıntılı rapor elime ulaşmasa da haber bültenindeki bir cümle dikkatimi çekti. Rapora göre evlilerin oranı 10 yılda yüzde 71’den 65’e düşmüş. Üstelik ortalama yaş artmasına rağmen. Görülüyor ki evlilik tercih edilen bir müessese olmaktan uzaklaşıyor.

Türkiye İstatisik Kurumu'nun 2017 yılı hane halkı araştırması rakamlarına da bir bakmak gerek. Türkiye'de 3 milyon 491 bin 148 kişi yalnız yaşıyor. Toplam hane halkı içindeki oranı yüzde 15.4. Bu oran 2014'te yüzde 13.9'du.

Haberin Devamı

2017'de 1 milyon 927 bin 348 kişi de çocuğuyla ya da çocuklarıyla birlikte yalnız yaşıyor. Yani çocuğu var ama eşi yok. Ya boşanmış ya da evlenmeden çocuk sahibi olmuş. Ayrıca 567 bin 540 kişinin de 'ev arkadaşı' olarak birlikte yaşadığı saptanmış.

Tüm bu rakamları topladığınızda 2017 rakamlarına göre Türkiye'de 5 milyon 986 bin 36 kişi yalnız yaşıyor.

Elbette hepsinin yalnızlığı tercih ettiğini söyleyemeyiz. Tayinlerle bir başka şehirde yaşamak zorunda olan çalışanlar, üniversite eğitimi için evebeynlerinden uzak olmak zorunda kalan öğrenciler de bu sayının içinde. Ama evlilerin oranının yüzde 71'den yüzde 65'e düşmesi, yalnız yaşamanın artık bir mecburiyet değil, bir tercih olduğunu gösteriyor. Büyük kentlerdeki rezidanslarda 1+1 ya da 1+0 dairelerin en çok kiralanan daireler olduğunu da belirtmek gerek.

Bir zamanlar ebeveynler çocukları için, "Okulu bitirdin, işini de buldun, artık yuva kurmanın zamanı geldi" derlerdi. Sayılar, Türkiye'de bu anlayışın artık değiştiğini gösteriyor.

MUTLU EVLİLİK İNSANA FAYDALI

Yalnızlık bir tercih haline gelmiş olsa da ben aile olmanın çok da güzel bir şey olduğunu belirtmeliyim. Ama tabii ki bu güzelliği mutlu bir birliktelik sağlar. Yani evliliğinizde mutlu değilseniz bu size zarar getirir. Oysa hayatınızı paylaştığınız insanla mutluysanız bunun birçok faydası var.

■ Mutlu evliliği olanların fiziksel kaza sonucu oluşan yaraları, mutsuz evlilere göre yüzde 60 daha hızlı iyileşiyor.

Haberin Devamı

■ Mutlu çiftlerin yaşam süreleri bekarlara göre daha uzun. Çünkü pek çok ölümcül risk ortadan kalkıyor. Örneğin sizin vücudunuzda fark etmediğiniz bir hastalık belirtisini eşiniz görebiliyor. Ayrıca eşiniz sağlıksız beslendiğinizde sizi uyarabiliyor.

■ Mutlu evliliği olan insanların depresyona girme ihtimali, olmayanlara göre daha az.

■ Mutlu evlilik, kalp krizi riskini azaltıcı bir unsur olarak rol oynuyor.

■ Mutlu evliliği olanlar genelde daha sağlıklı oluyorlar. Hastalık zamanlarında yanında eşinin bulunması psikolojik olarak sağlığı iyi etkiliyor. Daha az alkol tüketiyorlar.

■ Evliler daha fazla seks yapıyor ve daha çok tatmin oluyor. Bu da hem ruhsal hem de fiziksel açıdan sağlıklı bireyler olarak hayatlarını sürdürmelerine olanak sağlıyor.

■ 50'li yaşlarında mutlu evliliği sürdürenler, aynı yaşlarda evli olmayanlara göre hafıza ve zihinsel fonksiyonlar açısından daha sağlıklı oluyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder