Geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ta arkadaşım Veli Bayraktar şef ile Elexus Otel’de yaptığımız Şeflerin Düeti programından bahsetmek isterim. Akdeniz mutfağı tarihçesi oldukça eski. Akdeniz havzası farklı kültürleri sentezleyen birçok uygarlığın bulunduğu zengin bir bölge. Güney Avrupa, Güneybatı Asya ve Kuzey Afrika’nın ortak kesişim noktası olan bu bölge coğrafi yapısı, iklimi ve tarihiyle zengin bir mutfak kültürünün sentezi. Temel olarak Batı ve Doğu’nun etkileşimiyle kendi sentezini yaratan Akdeniz’in deneysel mutfak kültürünü günümüze kadar taşımıştır. Akdeniz mutfağına farklı bir boyut kazandıran Osmanlı Devleti; Yunan, Orta Asya ve Orta Doğu mutfakları gibi farklı mutfak kültürleriyle etkileşimde bulunmuştur. Bunun sonucunda mutfakta değişim olarak adlandırılan füzyon mutfak uygulamalarına sıkça rastlamak mümkündür.
SANATÇININ SAHNEDE ALDIĞI ALKIŞ GİBİ
Sentez mutfak uygulamalarını sıkça kullanan biri olarak ben de kendi restoranlarımda bu kültürün izlerini yemeklerimde, özellikle imza tabaklarımda uyguluyorum. Bodrum’da açtığım Denizden Restoran’da kullandığımız tema, tabaklar ve imza yemekler Ege ve Akdeniz sentezidir. Restoran tarz olarak dekoratif malzeme ve aurasında Akdeniz esintilerini taşır. İşte geçtiğimiz hafta bu özel menüyü Veli şefimle, çok özel konuklarla Kıbrıs’a taşıdık. Yemeğin lezzeti kadar deneyimi de şefin hikayeleriyle birleşince çok hoş bir ortam oldu. İmza yemeklerimin kitlelere ulaşması benim için çok değerli. Her yıl yepyeni reçetelerle menüde yaptığımız değişimlerin beğenilmesi de bir sanatçının sahnede aldığı alkış kadar değerli. Yürekten teşekkür ediyorum.
MALTIZ
Malzemeler (8 Porsiyon)
* Ahtapot 2 kg
* Haşlama Suyu
* Kırmızı şarap 220 ml
* Şarap mantarı 1 adet
* Kereviz sapı 70 gr
* Soğan 1 adet
* Sarımsak 3 diş
* Defne yaprağı 1 yaprak
* Taze kekik 3 dal
* Tereyağı 100 gr
* Toz şeker 60 gr
* Tane karabiber 5 gr
* Tuz
* Maltız
* Maltız tavası
* Ada çayı 4 yaprak
* Çam kozalak 1/2
* Meşe kömürü (Önceden yakılmış köz halinde)
* Garnitür
* Sarımsak 1 baş