Mehmet YalçınkayaAşçıların sığınağı...
HABERİ PAYLAŞ

Aşçıların sığınağı...

Basılı ilk yemek kitabı Melceü’t- Tabbâhîn yani, ‘Aşçıların Sığınağı’ 1844 yılında Mehmet Kamil tarafından yazılan ve basılan ilk Türkçe yemek kitabıdır. Osmanlı mutfağına ilgi duyanlar için 300’e yakın tarif içeren bu kitapta pek çok bilgiye ulaşmak mümkün. Yemek pişirme keyfini kültürle birleştirmek çok değerli. Yıllar içerisinde değişen ürünleri, ölçekleri görmek de kültürün bir parçasıdır. Bu kitapta yer alan ilk çılbır tarifine baktığımızda geleneksel olarak sofraları süsleyen çılbırın sofralardaki yerini görebiliyoruz. Anadolu’dan gelen zengin yaratıcılık yıllar içerisinde inovatif yeni tariflere, şeflerimizin ustalıklarıyla birleşerek yepyeni lezzetlere dönüşüyor. Dolayısıyla çılbırın evrimini de izlemek mümkün. DENİZ MAHSÜLLERİ EŞLEŞMELERİ Bildiğiniz üzere uzmanlığımın en önemli bölümü olan deniz mahsullerinin bendeki yeri hayli değerli. Pek çok yeni AR-GE çalışmalarıyla elimizden geldiğince yepyeni tarifleri sizlerle buluşturuyoruz. Kendi restoranlarımda da bölgesel ürünleri kullanarak şef dokunuşunu misafirlerimize tattırmaya çok önem veriyorum. Fonksiyonel bir gıda olan yumurtayı deniz mahsullerinde pek çok farklı şekilde kullanmak mümkün. Bazen bir dolgu malzemesi, bazen bir sos bazen de doğru eşleşmeyle bambaşka bir tat yakalayabileceğiniz bu ikili için size bu hafta çılbırı yorumlamak isterim. Karides ve çılbır eşleşmesini seveceğinizi düşünüyorum.

Haberin Devamı

KARİDES ÇILBIR
Malzemeler (2 Porsiyon)

* Karides 200 gr
* Sarımsak 1 diş (İnce doğranmış)
* Tereyağı 60 gr
* Taze kişniş 5 gr (İnce doğranmış)
* Sumak
* Kırmızı toz biber
* Tuz
* Taze çekilmiş tane karabiber
* Çılbır
* Yumurta 2 adet
* Süzme yoğurt 200 gr
* Elma sirkesi 2 ml
* Tereyağı 40 gr
* Sarımsak 1 diş (Rendelenmiş)
* Kırmızı toz biber
* Sumak
* Taze kişniş (İnce doğranmış)

YAPILIŞI:

Karideslerin kabuğunu ayıklayın, içini alın. Bir tavada tereyağı ve sarımsağı soteleyin. Karidesleri ekleyip 4 dakika çevirerek pişirin. Taze kişniş, sumak, karabiber ve kırmızı toz biberi ekleyip 2 dakika daha pişirmeye devam edin. Poşe yumurta için; tavada su kaynatın, kaynama derecesine geldiğinde ateşi kısın. Sirke ilave edip yumurtayı yavaşça suyun içerisine kırın. Bir kaşıkla yumurtanın üzerine su gezdirerek, akışkan bir kıvama gelene kadar pişirin. Süzme yoğurt ve sarımsağı karıştırın. Tavada tereyağını kızdırıp kırmızı toz biber ve sumağı ekleyin. Tabağa sarımsaklı yoğurdu alın, üzerine poşe yumurtayı yerleştirin. Karidesleri tabağa dizin. Hazırlanan kızgın tereyağını üzerine gezdirip taze kişnişle servis edin. Afiyet olsun.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder