Sevgili okurlar; bu hafta Ulu Önderimiz Atatürk’ün ölüm yıldönümüne denk gelen bu özel günde, yazımı onun hüzünlü son yemeği üzerine yazmak istedim. Farklı kaynaklardan ve değerli tarihçi Murat Bardakçı’nın yazdığı yazılardan öğrendiğim kadarıyla ömrünü ülkesine adayan bu büyük lider, Dolmabahçe Sarayı’ndaki son döneminde de ülkesini düşünmeyi asla bırakmamış; ancak bedeni, yılların yorgunluğuna ve hastalığa daha fazla direnememiş. Önderimizin bu son anlarında doktorları ona hafif, sindirimi kolay yiyecekler öneriyor, Atatürk ise bu sade yemeklerle idare etmeye çalışıyordu. Atatürk’ün farklı kaynaklara göre bilinen son öğünlerinden biri, üzüm hoşafı ve çorba oldu. Bu mütevazı öğün, onun sade ama anlamlı yaşamını da yansıtıyordu. Halkının içinden biri olmayı tercih eden, gösterişten uzak duran Atatürk, ülkesine en büyük mirası bırakırken en sade sofraya oturdu. Ancak, bu son öğünden kısa süre önce zeytinyağlı enginar arzuladığı da biliniyor. Atatürk’ün en sevdiği yemeklerden olan bu sade ve lezzetli Anadolu yemeği, onun sağlıklı beslenmeye olan ilgisini ve ince zevkini yansıtıyordu. Ne var ki, sağlığı bu isteğini karşılayamayacak kadar kötüye gitmişti; zeytinyağlı enginar arzusuna rağmen onu yiyemedi. Bu son isteğin gerçekleşememesi Mustafa Kemal’in ömrünün son anlarında bile ne kadar büyük bir mücadele verdiğinin dokunaklı bir hatırasıdır. Atatürk, basit bir üzüm hoşafıyla vedalaşırken, Türk milletine sevgi, bağlılık ve mütevazılık dolu bir miras bırakıyordu. Yaşamı boyunca gösterişten uzak durmuş, ülkesi için çalışmış bu büyük lider, en sade sofradan en büyük ziyafeti Türk halkına sundu. Onun hatırası, kalplerimizde daima bir ilham kaynağı olarak yaşayacaktır. Bu hafta Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün o muhteşem sohbetlerle dolu, devlet erkanı ve yakın silah arkadaşlarını toplayarak fikir teattisinde bulunduğu sofralara ithafen zeytinyağlı enginar tarifi vermek istedim.
ZEYTİNYAĞLI ENGİNAR
Malzemeler (12 Porsiyon)
* 12 adet çanak enginar
* 1.5 su bardağı zeytinyağı
* 2 adet soğan (küçük doğranmış)
* 4 adet havuç (tavla zarı doğranmış)
* 10 su bardağı su
* 1 adet limon suyu
* Tuz
* 1 adet küp şeker
* 3 adet patates (orta boy, tavla zarı doğranmış)
* 1 bardak bezelye
* 2 tatlı kaşığı toz şeker
* ½ demet dereotu
YAPILIŞI
Enginarları temizleyip yıkayın. Tencerede zeytinyağını kızdırın, soğanları ve havuçları ilave edip kavurun. Soğanlar süzülünce 10 bardak su, limon suyu ve tuzu ekleyip kaynamaya bırakın. Enginarları tencereye alın, şekeri ilave edip enginar ve havuçlar yarım pişme kıvamına gelince patatesleri ve bezelyeleri ekleyin. Sebzeler pişince tencerenin altını kapatın. Enginar soğuyuncaya kadar kapağını açmayın, dinlensin. Soğuyan enginarları tepsiye alın, tenceredeki sebzelerle çanakların içine doldurun ve üzerine dereotu serperek servis edin.