İlk olarak Meksika’da ortaya çıkan oradan Güney Amerika’ya ve dünyaya yayılan avokadonun tarihi hayli eskilere dayanıyor. “Avokado sebze mi, meyve mi?” sorusunu biyologlar meyve, beslenme uzmanları ise diyetlerde ve beslenme programlarında sebze olarak yanıtlıyor. Dışı kabuklu, tek çekirdekli ve yeşil renkli bir sağlık harikası olan avokado, salatalar, soslar ve özel yemeklerle gün geçtikçe sofralarımızda farklı bir yere geldi.
Avokadonun faydaları
Özellikle formunu korumak isteyen pek çok kişinin tükettiği avokado; antioksidan miktarı yüksek bir yiyecek. Tansiyonun dengelenmesine yardımcı olduğu gibi içeriğinde bulunan düşük sodyum, yüksek potasyum sayesinde kalp ve damar sağlığı için çok faydalı.
Düşük şeker içerdiğinden kilo vermek isteyenler için önerilen avokado, sahip olduğu yüksek lif oranı ile probiyotik etkisinde. Günümüzde yaygın olarak görülen kolesterol sorunu için yapılan araştırmalar, avokadonun destekleyici ürün kapsamında tüketilmesinin faydalı olacağını söylüyor. Demir, çinko, fosfor gibi önemli içeriklere de sahip.
‘Avokado’ denince akla ‘guacamole’ gelir
Meksika mutfağına özgü özel bir sos olan guacamole, en bilinen avokadolu sostur. Özellikle farklı et yemeklerinin yanına çok yakışan bu özel sos, avokado, soğan ve jalapeno biberiyle hazırlanır ve baharatlarla lezzetlendirilir. Meksika’da genellikle mısır cipsi veya çıtır tortilla ekmekleriyle birlikte sunulan bu özel sos, son günlerde sofralarımızda daha fazla yer edinmeye başlamıştır. Salataları daha sağlıklı ve az kalorili hale getirecek bu sosun dışında avokadoyu sabah kahvaltılarında yumurtayla birlikte tüketerek dengeli bir öğün sağlamak mümkün.
Üretimin büyük kısmı Antalya’da
Avokado, tropikal bir meyve olduğu için kar, don gibi sert doğa olaylarına karşı dayanıksız olduğundan, ülkemizde güney illerimizde üretiliyor. Türkiye, avokado yetiştiriciliğinde henüz çok yeni. Antalya ve Mersin, en çok yetiştiği illerimiz arasında. Ülkemizdeki üretimin yüzde 80’i Antalya’da gerçekleşiyor.
Gazipaşa ve Alanya ilçeleri üretimde öncü ancak Manavgat, Aksu ve Serik ilçelerinde de yaygın üretim yapılıyor. Avokado da zeytin gibi yağı çıkarılabilen, kozmetik ve ilaç sektöründe de faydalanılan ürünlerden biri. Ülkemizde gün geçtikçe artan üretim; 2004’de 590 dekar alanda 252 ton iken, 2018 yılında 4 bin 925 dekarda, 2 bin 567 tona kadar yükseldi.