Maneviyat dolu, ulvi bir ayın sonunda Ramazan Bayramı geldi. Bu yıl buruk hissettiğimiz bayramda; kaybettiklerimize rahmet, kalanlara sabır diliyorum. Milli birlik ve beraberliğimizin daim olduğu nice bayramlara…
ŞÜKÜR BAYRAMI
Eskiler bilir, Ramazan Bayramı’na aynı zamanda ‘Şeker Bayramı’ denirdi ama bu tanımın aslı ‘Şükür Bayramı’dır. Eskilerin ramazan boyunca tuttukları oruç ve yaptıkları ibadetler için Allah’a şükretmeleri, zamanla bayramın da adı olmuş ve uzun yıllar boyunca Ramazan Bayramı, ‘Şükür Bayramı’ olarak anılmıştır. Yıllar geçtikçe ise dilde değişime uğramış ve ‘Şeker Bayramı’ denilmiştir.
GEÇMİŞİ GELECEĞE BAĞLAYAN BAYRAMLAR
Eski bayramlarda sabah erkenden kalkılır, bayramlıklar giyilir, bayram namazı kılınırdı. Kayıplarımız varsa, elimizde çiçeklerle kabristan ziyareti yapılırdı. Küsler barışırdı, aileler koca sofraların etrafında toplanırdı, sohbetler edilirdi… Bunlar kadim kültürümüzden kalma gelenekler. Hep dediğim gibi; gelecekte kaybolmamak için geçmişe sahip çıkmamız şart.
Samsa tatlısı
MALZEMELER (8 PORSİYON)
ŞERBET İÇİN
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı şeker
- ½ adet limon suyu
TATLI İÇİN
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 4 yemek kaşığı toz şeker
- 1 çay kaşığı tarçın
- 2 adet yumurta beyazı
- 12 adet milföy hamuru (her biri 60 gr)
- 1 yemek kaşığı ayçiçek yağı
- 2 adet yumurta sarısı
YAPILIŞI
Tencereye su, şeker ve limon suyunu koyup kaynatın ve soğumaya bırakın. Çekilmiş cevizleri, toz şekeri, tarçını ve yumurta beyazlarını bir kap içinde karıştırın. Her bir milföy hamurunu merdane yardımıyla inceltin, uç taraflarına hazırladığınız cevizli harcı koyup rulo haline getirin ve 2 eşit parçaya bölün. Tepsiyi ayçiçek yağıyla yağlayıp ruloları dizin. Üzerine yumurta sarısını sürüp önceden ısıttığınız 170 derecede fırında kızarana kadar pişirin. Tatlıları fırından çıkarıp, önceden hazırladığınız soğuk şerbeti dökün ve servis edin. Afiyet olsun…