Okullar kapandı, çocuklarımız karne hediyelerini aldı. Çocuklarımıza verebileceğimiz en güzel hediye yaşanılabilir bir dünya. Bunun için hep altını çizdiğim sürdürülebilirlik hareketine katılmak çok kıymetli. Tüketimin her aşamasında yapabileceğimiz pek çok aksiyon var. Geri dönüşümü desteklemek bunların başında geliyor. Çocuklarınızla, sürdürülebilir bir dünya için neler yapacağınızı konuşabilirsiniz.
Çocuklar, suyu idareli kullanmak, yemek israfının engellenmesi gibi konularda yetişkinlerden daha donanımlılar. Peki, bu tatili başka nasıl değerlendirebilirsiniz?
ÇOCUKLARINIZIN YEMEK GUSTOSUNU BESLEYİN…
Çocuklarımızın yaptıkları her şeyden keyif alan, tadını alarak bilinçli yemek yiyen bireyler olması da bizim elimizde. Örneğin bu tatilde her gün dünya mutfağından basit bir tarifi beraber deneyerek, hem o ülke kültürü hakkında yeni bir şeyler öğrenin hem de çocuğunuzun damak zevkini zenginleştirin.
YEMEĞE GÖRE ALIŞVERİŞ YAPIN
Buzdolabında pişirilmeyi bekleyip de sıra gelmeyen ve çöpe atmak zorunda kaldığınız ürünler oluyordur mutlaka. O halde daha planlı hareket edin. Yapacağınız yemeğe ve miktarına göre günlük alışveriş yapmak sizi israftan kurtaracaktır.
BİR İNGİLİZ KLASİĞİ
Fish&chips
MALZEMELER (2 PORSİYON):
- Mezgit balığı 300 gr
BALIK KAPLAMA HAMURU
- Yumurta 1 adet
- Bira 50 cl
- Un 300 gr
- Nişasta 65 gr
- Kabartma tozu 10 gr
- Tuz 10 gr
BEZELYE PÜRESİ
- Haşlanmış bezelye 170 gr
- Balık suyu 80 ml
- Kırmızı soğan 1/4 adet (İnce küp doğranmış)
- Bebek patates 1 adet (İnce doğranmış)
- Sarımsak 1 diş
- Taze nane yaprağı 5 gr
- Tereyağı 60 gr
- Tuz
- Taze çekilmiş tane karabiber
TARTAR SOS
- Mayonez 50 gr
- Kereviz sapı ince doğranmış 20 gr
- Dereotu ince doğranmış 3 gr
- Kapari çiçeği turşusu 5 gr
- Kırmızı soğan 1/2 adet (Küçük küp doğranmış)
- Kornişon turşu 2 adet (Küçük küp doğranmış)
- Tuz
- Taze çekilmiş tane karabiber
PATATES KIZARTMASI
- Patates 2 adet (Parmak kalınlığında doğranmış)
- Ayçiçek yağı 100 ml (Kızartma için)
GARNİTÜR
- Lime 1/2 adet
BALIK KAPLAMA HAMURU
Tüm malzemeleri bir kapta akışkan bir hamur elde edene kadar çırpın.
TARTAR SOS
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın.
BEZELYE PÜRESI
Tereyağını tavaya alın, ince doğranmış patates, sarımsak ve ince küp doğranmış kırmızı soğanı ekleyin, kavurun. Tuz, karabiber ve haşlanmış bezelyeleri ve balık suyunu ekleyin ve 3-4 dakika boyunca pişirin. Taze nane ve tavada hazırlanan karışımı, hafif pütürlü kalacak şekilde blender’la çekin.
BALIK VE PATATES
Mezgitin içini temizleyin, kılçıklarını ve omurgasını alıp kelebek şeklinde açıp, filetoyu elde edin. Hazırlanan balık kaplama hamuruyla mezgit filetoyu kaplayın. Derin yağda önce parmak kalınlığında doğranmış patatesleri daha sonra mezgit filetoları kızartın.
SUNUM
Yarım lime’ın iç yüzünü tavada kızartın. Kızaran filetoları bezelye püresini ve tartar sosu tabağa alın. Kızaran yarım lime ile servis edin. Afiyet olsun…