Madencilik, gıda, ambalaj ve turizm sektörlerinde hizmetler veren Polat Group Yönetim Kurulu Üyesi olan İsmail Polat; genç, dinamik, çalışkan, başarılı ve çok yönlü bir iş insanı. Bu haftaki konuğum Cunda Despot Evi’ni renove ederek turizme açan, inovatif fikirleriyle tarihi bir yapıyı turizme kazandıran değerli iş insanı İsmail Polat.
Şirketinizde hangi kollarda faaliyetler yapıyorsunuz?
Ana işimiz madenciliğin yanı sıra ambalaj ve gıda sektörlerinde Polat Group olarak faaliyet gösteriyoruz. Turizm sektöründeki ilk büyük yatırımımız kısa zamanda çok dikkat çeken Cunda Despot Evi Hotel oldu. Ben de şirketimizin Ege bölgesindeki faaliyetlerini yürütüyorum.
HİÇBİR BAŞARI TESADÜF DEĞİLDİR
Başarılı bir iş insanı olarak işinizi taşımayı hedeflediğiniz en üst nokta nedir?
Hiçbir başarı tesadüf değildir. Başarının kısa yolu yok. Her zaman çok çalışarak en iyiye ulaşmayı, detaylarda farkı yakalamayı ve yaptığımız iş ne olursa olsun zirvede olmayı hedefliyoruz. En üst noktanın tanımı her gün değişiyor. Çıtayı çok çalışmak ve en iyiye ulaşmak olarak koyduğunuzda, başarının da bir hedef değil bir sonuç olduğunu anlıyorsunuz.
Sizin sektördeki farkınız nedir?
Hızlı ve güçlü büyümek bizi öne çıkaran fark oldu. Bunu yaparken gücümüzü, güçlü köklerden ve şirket geleneğimizden alıyoruz. Bizi ayrıştıran geleneklerimizden gelen bilgi birikimi, tecrübe ve gücü, aynı heyecanla ileriye doğru taşımak olabilir. Bu sayede sağlam ve hızlı şekilde büyümeye devam ediyoruz.
CUNDA’DAN AVRUPA’YA AÇILAN BİR ÇOCUK: GUDOHIRAS
Bize Despot Evi’nden bahseder misiniz?
Despot Evi, Cunda’nın anıt eser olarak tescillenmiş önemli bir simgesel yapısı. Despot Evi’nin tam karşısındaki Tavuk Adası’nda, Grigorios Gudohiras adlı küçük bir çocuğun doğuşuyla bu hikaye başlıyor. Cunda’dan Avrupa’ya açılarak büyük bir din adamı ve müteahhit olan Gudohiras (Despot) yıllar sonra doğduğu topraklara gelince Despot Evi’ni 1862 yılında inşa ediyor.
Despot’un büyük uğraş ve masraflarla kendisi için inşa ettirdiği evi, yalnızca anıtsal büyüklüğüyle değil, gösterişli iç dekorasyonu ve Antik Yunan tapınaklarından ilham alan özgün mimarisiyle de diğer yapılardan ayrılıyor. Despot Evi’nin hemen karşısında bulunan Tavuk Adası’ndaki Prodromos Manastırı’na bakarak babasını ve gençlik günlerini bolca yad ediyor. Bir zamanlar evinin önünde bulunan iskeleden babasının görev yaptığı bu manastıra kayıkla ziyaretlerde bulunuyor. Bu güzel ve anılarla dolu yıllar Despot’un serveti nedeniyle öldürülmesiyle son buluyor.
Peki, Despot ölünce eve ne oluyor?
1877’de Osmanlı Devleti’nce satın alınmış. Bir süre hükümet binası olarak kullanılmış. 1921 yılında çocuk yurdu (o dönemki adıyla öksüz yurdu) olarak kullanıldı. 1980 yılında çocuk yurdunun yeni binasına taşınmasıyla ev kaderine terk edildi ve uzun bir süre boş kaldı. Zaman içerisinde bakımsızlık nedeniyle çatısı çöken ve harabeye dönen binayı 2014’de Ankara’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca açılan ihaleyle yap-işlet-devret modeliyle 49 yıllığına kiraladık.
CUNDA’NIN İLK NEOKLASİK YAPISI
Restorasyon süreci nasıl gelişti?
Bir tarihçi heyeti kurduk ve projeyi tarihin izlerini yansıtarak hayata geçirdik. Aslına sadık kalınan ve müze gibi dizayn edilen oteli aynı zamanda günümüzün dinamiklerini ve konforunu yansıtacak yaşayan bir mekan haline getirdik. 150 yıllık Cunda Despot Evi, her biri farklı özelliklere sahip 28 odasıyla tamamlandığında hem her şey olması gerektiği gibiydi. Hem de bizim istediğimiz gibi modern şekilde sonuçlandı. Despot Evi’nin, Cunda'nın ilk neoklasik yapısı olma ve ağırlıklı olarak sarımsak taşından inşa edilme özelliklerini koruduk. Tarihindeki yaşanmışlıkları her bir yapısına yansıyan Cunda Despot Evi, geçmişiyle insanı içine alan bir otel oldu.
Cunda Despot Evi’nden leziz bir tarif:
Mürver ve Kapari ile Izgara Ahtapot
Yapılışı:
Ahtapotlar mürver çiçeği kurusu ve kapari ile haşlanır. Pişen ahtapotlar ızgarada; kekik, pul biber, tatlı toz biber ve zeytinyağı ile marine edilip kömür ateşinde pişirilir. Süt, sarımsak, tereyağı, muskat ve peynirler kısık ateşte (85 derece) peynirler eriyene kadar (35 dakika) ısıtılır (kaynamaması gerekiyor) ve süzülüp soğumaya bırakılır. Patatesler haşlanır. Soğuyan peynir sosu servis tabağına konur. Izgarada hazırlanan ahtapot bacakları vantuzları soyulmadan peynir sosunun üzerine konulup haşlanmış patates ve kuzu kulağı ile servis edilir.