Merhabalar sevgili okuyucularım. Biliyorsunuz balığın ülkemizde ve sofralarda hak ettiği yeri alması için elimden geleni yapıyorum. Dünyada artan bir trend olan balığın bizde gittikçe az tüketilmesi beni üzüyor. Daha fazla tüketilsin, evlere mutfaklara girsin diye bir kitap bile çıkardım. Hatta o yüzden ‘Denizden’ kitabımın önünde balığın iade-i itibari yazıyor. Ancak bir yandan da bunun sürdürülebilir olması için mevsiminde balık tüketilmesi ve kaçak avcılıkla mücadele çok önemli. Lütfen tükettiğiniz balığın sezon balığı olduğuna dikkat edin.
BALIK YAPMAK SANDIĞINIZ KADAR ZOR DEĞİL
Sohbet ettiğim insanlardan en çok duyduğum şey evde balık yapmanın zor olması ve koku yapması oluyor. Aslında doğru pişirme teknikleriyle evde deniz mahsulleri yapmak sandığınızdan daha kolay ve keyifli. Yeter ki iyi ve doğru malzemeyle uygun pişirme teknikleri buluşsun.
ASİTTE PİŞİRME
Pek çok pişirme tekniği içinde, asitte pişirme benim en sevdiğim tekniklerden biridir. Asitte pişirme protein veya lif bazlı bir ürünü, herhangi bir işlem uygulamadan, yalnızca asitle bağları parçalayarak pişirme tekniğidir. Uzun süreli ürün muhafazaları, hızlı turşulama ve et pişirme işlemleri için uygulanabilir. Sıvı asitle (sirke çeşitleri, limon, lime vb asit içerikli turunçgiller) şekerin dengeli kullanımıyla uygulanabilir.
MERSİN KARİDES
MALZEMELER (1 PORSİYON)
- Jumbo karides 1 adet (Yaklaşık 150 gr)
Asitte pişirmek için
- Portakal 1 adet (Sıkılmış)
- Limon 1 adet (Sıkılmış)
- Lime 1 adet (Sıkılmış)
- Pirinç sirkesi 20 ml
- Toz şeker 2 gr
- Tuz 2 gr Avokado Püresi
- Avokado 1 adet
- Zeytinyağı 50 ml
- Jalapeno turşusu 5 gr
- Limon 1/4 adet (Sıkılmış)
- Sarımsak 1/2 diş
- Toz şeker 5 gr
- Tuz
- Garnitür
- Parmesan 20 gr (Kalın rendelenmiş)
- Mini ıspanak yaprağı 10 adet
Karidesi kafa ve kuyruk kısmı üzerinde kalacak şekilde ayıklayın. Sırt kısmına kısa bir çizik atıp içini alın.
ASİTTE PİŞİRME
Tüm malzemeleri bir kapta karıştırın. Bu sosun içine Jumbo karidesi alın ve sosun asidiyle 3-4 dakika bekletin.
AVOKADO PÜRESİ
Avokado, zeytinyağı, sarımsak, jalapeno turşusu, tuz ve toz şekeri pürüzsüz bir püre elde edinceye kadar blender’dan geçirin.
SUNUM
Hazırlanan püreyi tabağa alın. Üzerine karidesi yerleştirin. Pürenin üzerine mutfak cımbızıyla minik ıspanaklar ve rende parmesan dilimlerini işleyin. Pürenin kalan miktarını sıkma torbasıyla tabağa damlatın.