Sevgili okurlarım, Exxen’ de yayınlanan ‘Esnaf’ belgeselim için gösterdiğiniz ilgiye, yaptığınız yorumlara yürekten teşekkür ederim. Bu belgeselde altını çizmek istediğim temel toplumsal değerlerimizin ve esnaf lokantalarının mutfağında yaşananların sizlerde böylesine yer bulması beni ve tüm ekibimi memnun ediyor. Bu güzel belgeselde emeği geçen tüm Exxen ekibine ve benden desteğini esirgemeyen Acun Ilıcalı’ya, süreç boyunca bizlerle olan Migros ailesine de teşekkür etmek istiyorum. Belirtmek isterim ki 2023’de de yepyeni projelerle karşınızda olmaya devam edeceğim.
TATLIYA HER ZAMAN YER VAR
Yemeğin finali olan tatlı, şefin geceye son dokunuşudur. İyi bir menü, denge içerir, başından sonuna kadar bütünsel bir işleyişi olur, sunumu, hikayesi ve lezzetiyle iz bırakır. Yemek sonrası tatlı tüketme isteği dengeli yapıldığı sürece zararlı değildir. Bu hafta size sofralarınızı süsleyecek iki leziz tatlı tarifi veriyorum. Afiyet olsun.
Şambaba Tatlısı
(18 Porsiyon)
Malzemeler:
- 500 gr. un
- 10 gr. tuz
- 30 gr. şeker
- 25 gr. yaş maya
- 150 gr. ayçiçeği yağı
- Dokuz yumurta
- 18 metal ya da silikon şambaba kalıbı
Şerbet için:
- Dört buçuk litre su
- Üç kg. şeker
- Bir limon suyu
Sunum için:
- Ceviz
- Kaymak
Yapılışı:
- Bir kabın içinde un, tuz ve şekeri karıştırın. Önce mayayı sonra sıvı yağı ilave edin ve mikserle karıştırın.
- Tek tek yumurtaları ekleyip elastik bir kıvam elde edene kadar karıştırmaya devam edin. Hamurunuz hazır.
- Kalıpların içini yağlayarak hazırlayın ve hamuru paylaştırın. Kalıpları tepsiye dizip önceden ısıtılmış 190 derece fırında sık sık kontrol ederek 20 dakika pişirin.
- Pişen tatlıları kalıptan çıkartın ve soğumasını bekleyin.
- Geniş bir tencereye suyu, şekeri ve limonu ekleyip kaynamaya bırakın.
- Kaynayan şerbet tenceresinin içine soğuyan şambabaları ekleyin ve tencerenizden daha küçük bir kapakla bastırarak yaklaşık 10 dakika tatlıların şerbeti çekmesini sağlayın. Şambabaların dağılmamasına dikkat edin.
- Tatlılar soğuyunca ceviz ve kaymakla servis edin.
Yoğurt Tatlısı
(10 Porsiyon)
Malzemeler:
Şerbet için:
- Üç su bardağı şeker
- Üç su bardağı su
- Yarım limon suyu
Tatlı için:
- Yarım su bardağı toz şeker
- Üç yumurta
- Bir su bardağı yoğurt
- Üç yemek kaşığı ayçiçeği yağ
- İki su bardağı un
- Bir portakal kabuğu
- Bir paket kabartma tozu
Sunum için:
- Hindistan cevizi rendesi
Yapılışı:
- Tencereye şeker, su ve limon suyunu koyup yaklaşık 10 dakika kaynatın ve soğumaya bırakın.
- Bir kap içine şekeri ve yumurtayı koyup köpük halini alana kadar çırpın.
- Yoğurt ve ayçiçeği yağını koyup hafifçe karıştırın.
- Unu, kabartma tozunu, portakal kabuğu rendesini ilave edin. Tatlı harcınız hazır.
- Tepsiyi ayçiçeği yağıyla yağlayıp tatlı karışımını dökün ve önceden 190 derece ısıtılmış fırında üzeri nar gibi kızarana kadar pişirin.
- Bir bıçak yardımıyla kare şeklinde kesin, ılık şerbeti sıcak tatlının üzerine dökün. Hindistan cevizi serpip servis edin.